Obavijesti

News

Komentari 108

Upozorenje DHMZ-a, moguće su poplave i bujice: 'Pripremite se, zaštitite sebe i svoju imovinu'

Upozorenje DHMZ-a, moguće su poplave i bujice: 'Pripremite se, zaštitite sebe i svoju imovinu'

Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Moguće je da neki katamarani neće ploviti, kažu iz DHMZ-a

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za danas su zbog najavljenog nevremena izdali žuto upozorenja za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju te Kvarner i Kvarnerić i Velebitski kanal, a za sutra narančasto upozorenje za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju, dok su ostali dijelovi Hrvatske "u žutom".

POGLEDAJTE VIDEO Neviđene poplave u Njemačkoj

Pokretanje videa ...

Žuto upozorenje označava potencijalno opasno, a narančasto - opasno vrijeme.

Za danas je za prve četiri regije upozorenje izdano zbog pljuskova i grmljavine.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, poručuju iz DHMZ-a.

Ista ciklona koja je donijela smrtonosne poplave Njemačkoj za vikend će biti iznad Hrvatske
Ista ciklona koja je donijela smrtonosne poplave Njemačkoj za vikend će biti iznad Hrvatske

Za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal upozorenje je izdano zbog NE vjetra. U Kvarneru i Kvarneriću očekuju se najjači udari od 65-75 km/h, a u Velebitskom kanalu i do 85 km/h.

- Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, kažu iz DHMZ-a.

POGLEDAJTE VIDEO Poplave u Njemačkoj odnijele na desetke života

Pokretanje videa ...

Za sutra DHMZ upozorava na mogućnost bujičnih i urbanih poplava u osječkoj, zagrebačkoj i karlovačkoj, odnosno bujičnih poplava u gospićkoj regiji.

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima, upozoravaju.

Detaljne informacije možete naći na stranicama DHMZ-a.

Upozorenje izdale i Hrvatske vode 

Hrvatske vode izdale su upozorenje na moguće obilne oborine tijekom ovog vikenda, 17. i 18. srpnja, a naročito tijekom subote i to na području Gorskog Kotara, Like te ostalog dijela kontinentalne Hrvatske. Postoji mogućnost bujičnih i urbanih poplava.
Uz nagli porast vodostaja neki vodotoci bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava (npr. Bregana, Sutla).

STANJE, TENDENCIJA I PROGNOZA VODOSTAJA

SAVA:  Vodostaji do Jasenovca su u stagnaciji s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u stagnaciji s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni niskih voda.

KUPA: Vodostaji su u stagnaciji s tendencijom stagnacije, u domeni niskih voda.

MURA I DRAVA: Vodostaji Mure su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja, u domeni niskih voda.
Vodostaji Drave do Novog Virja su u blagom opadanju s tendencijom blagog opadanja. Nizvodno do Osijeka vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u blagom porastu s tendencijom blagog porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

DUNAV: Vodostaji su u blagom porastu s tendencijom stagnacije, u domeni srednje niskih voda.