Obavijesti

News

Komentari 1

Ušao u brijačnicu i upucao ga: Novinar ubijen u Hondurasu

Ušao u brijačnicu i upucao ga: Novinar ubijen u Hondurasu
1

Edgar Joel Aguilar koji je radio kao dopisnik HSH TV-a, ubijen je u gradu Copan, oko 200 km sjeverno od glavnog grada Tegucigalpe, navodi se u izjavi Nacionalnog povjerenika za ljudska prava Hondurasa

Novinar Edgar Joel Aguilar ubijen je na sjeverozapadu Hondurasa postavši već 79. novinar koji je od 2001. godine ubijen u toj državi Srednje Amerike.

Aguilar koji je radio kao dopisnik HSH TV-a, ubijen je u gradu Copan, oko 200 km sjeverno od glavnog grada Tegucigalpe, navodi se u izjavi Nacionalnog povjerenika za ljudska prava Hondurasa.

Ubijen je u brijačnici kada je nepoznati napadač ušao u nju i bez riječi ga ustrijelio. 

"Svaki put kad novinar umre, krši se pravo na život i pravo na slobodu izražavanja," rekao je povjerenik Roberto Herrera Caceres dodavši kako 91% zločina nad novinarima, zaposlenicima i šefovima medija ostaje "nekažnjeno".

Prema lokalnim medijima, Edgar Joel Aguilar primio je prijetnje smrću, ali nije identificirao počinitelje tih poruka. Prvi čovjek organizacije za zaštitu pravosudnih dužnosnika, branitelja ljudskih prava i novinara Danilo Morales, rekao je da organizacija nije primila nikakve zahtjeve za zaštitu od Aguilara.

Organizaciju je 2015. godine stvorila vlada kako bi zaštitila ljude čiji su životi ugroženi zbog njihove aktivnosti.

Honduras je prema podacima međunarodnih organizacija za ljudska prava, jedna od država u svijetu u kojoj je profesija novinarstva opasna.