Obavijesti

News

Komentari 16

Uskok će Pripuza ispitati u četvrtak i odlučiti o istrazi

Uskok će Pripuza ispitati u četvrtak i odlučiti o istrazi
1

Uskok se i dalje nije službeno oglasio o Pripuzovu uhićenju, no neslužbeno se doznaje da osim njega za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza terete još 12 osoba

VIDEO

Uskokovi istražitelji u četvrtak će, najvjerojatnije u bolnici gdje se nalazi na liječenju, ispitati suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, nakon čega će odlučiti hoće li protiv njega i njegovih suosumnjičenika pokrenuti istragu zbog izvlačenja novca iz tvrtke i izbjegavanja plaćanja poreza.

Pripuzov odvjetnik Anto Nobilo večeras je izjavio Hini kako bi njegov branjenik, nakon uhićenja i pretresa doma i poslovnih prostorija, trebao primiti dokumente o privremenom oduzimanju predmeta. Potom očekuje ispitivanje Uskokovih istražitelja, a nakon toga i odluku o pokretanju istrage. Nobilo je kazao i da ga ne bi iznenadilo da tužiteljstvo za njegova branjenika zatraži istražni zatvor, o čemu će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ukoliko mu odrede istražni zatvor, na što će se obrana žaliti, Pripuz bi mogao završiti u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici, ali i u zatvoru u Remetincu. "U ovom trenutku je u bolnici, ako Svetošimunska ima mogućnost za njegovo medicinsko stanje vjerojatno će ići tamo. No, ako ga u međuvremenu otpuste iz bolnice, a odredi mu se istražni zatvor, ići će u Remetinec", kazao je Nobilo.

Dodao je i kako smatra da je u Pripuzovu slučaju zatvaranje nepotrebno, jer policija godinu dana istražuje poslovanje CIOS-a. "Godinu dana su oni u firmi. Sve ostavlja traga, to je gospodarsko poslovanje, a ne krvni delikt. Postoji trag o svemu, izuzeli su dokumentaciju i tu nema potrebe za pritvor", kazao je Nobilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uskok se i dalje nije službeno oglasio o Pripuzovu uhićenju, no neslužbeno se doznaje da osim njega za izvlačenje novca i izbjegavanje plaćanja poreza terete još 12 osoba.

Prvi osumnjičenici poslijepodne su dovedeni na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici, a sve bi trebalo biti dovršeno u četvrtak, nakon čega slijedi odluka o pokretanju istrage i eventualno traženje istražnog zatvora.

Riječ o zločinačkom udruživanju?

Prema neslužbenim informacijama istražitelji sumnjaju da je u ovom slučaju riječ o zločinačkom udruživanju, ali i o zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaji poreza, oboje u sastavu zločinačkog udruženja. Iznos izvučenog novca neslužbeno se procjenjuje na gotovo 100 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je među osumnjičenima i Pripuzov sin Ante, kao i nekoliko direktora CIOS-ovih tvrtki kćeri.

Osim što su glavni osumnjičenici međusobno navodno podijelili "više desetaka milijuna kuna" izvlačenjem novca je, prema sumnjama istražitelja, Pripuzovoj tvrtki omogućeno umanjenje poreznih obveza za čak 20-ak milijuna kuna.

Pripuz je navodno uhićen jer je njegova tvrtka od nekoliko dobavljača kupovala sirovine koje je plaćala gotovinom, a policija sumnja da je na taj način izvlačio novac i izbjegavao plaćanje poreza. Nobilo je ranije ustvrdio da je riječ o "šupljim optužbama", a indikativnim smatra i da je Pripuz, kojega se povezuje sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, uhićen neposredno pred drugi krug lokalnih izbora.

"Unutar godinu dana policija je prikupila više od 100 tisuća stranica dokumentacije iz CIOS-a, jer je CIOS od pet ili šest tvrtki kupovao otpad u vidu starih automobila i sličnog otpada na što je uredno plaćen PDV. Te su tvrtke gotovinom plaćale ljudima koji se bave sekundarnim sirovinama, međutim policija tvrdi da su to bili fiktivni računi i da su na taj način izvlačili gotovinu iz CIOS-a da bi izbjegli plaćanje poreza", kazao je Nobilo Hini.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!