News

Komentari 6

USKOK detaljno opisao kako je banda postavila eksploziv pred stan Tomislava Sučića na Laništu

USKOK detaljno opisao kako je banda postavila eksploziv pred stan Tomislava Sučića na Laništu

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, dok su preostali okrivljenici ranije lišeni slobode u drugim predmetima

USKOK se oglasio oko uhićenja osam hrvatskih državljana (1991., 1985., 1990., 1996., 1973., 1977., 1991., 1989.) koje se sumnjiči za povezivanje u zločinačku organizaciju. Osnovano se sumnja, priopćili su, na počinjenje kaznenih djela pokušaja ubojstva, poticanja na teško ubojstvo, pomaganja u teškom ubojstvu, teškog kaznenog dijela protiv opće sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. 

Iz USKOK-a su poručili kako su se osumnjičeni udružili kako bi se osvetili zbog sukoba u zatvoru. 

- Osnovano se sumnja da su I., II. i III. okr., u razdoblju od prosinca 2020. do 22. prosinca 2021. u Zagrebu, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana za fizičke napade i ponižavanje za vrijeme dok su boravili u istražnom zatvoru, te u nakani odmazde hrvatskom državljaninu zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom - stoji u priopćenju. 

Angažirali su jednog od njih da izvrši napad na članove obitelji jednog hrvatskog državljana iz odmazde, drugog da izvrši napad na hrvatskog državljanina zbog neriješenih odnosa povezanih s ilegalnom trgovinom droge i trećeg da osigura eksplozivne tvari i oružje za te napade. 

- Posredstvom IV. okr. su, za utvrđivanje točnog identiteta osoba na koje će se izvršiti napadi, nadzora njihovog kretanja, životnih navika i točnog mjesta stanovanja, angažirali VII. i VIII. okr. i druge zasad nepoznate osobe - dodali su iz USKOK-a. 

Plan iz osvete 

USKOK je u priopćenju detaljno opisao postavljanje bombe ispred stana Tomislava Sučića, odnosno njegove obitelji. 

- U okviru tako dogovorenog plana, u nakani odmazde dvojici hrvatskih državljana, III. okr. je zajedno sa svojim kumom I. okr. dogovorio da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji jedne od tih osoba lišiti života njegovu izvanbračnu suprugu i dvoje maloljetne djece, kao i da će postavljanjem eksploziva ispred stana obitelji druge osobe lišiti života članove njegove obitelji. 

Za postavljanje bombe na Laništu su koristili vojni eksploziv. Kako je priopćio USKOK, nabavili su pet kilograma vojnog eksploziva i šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi obitelj. Jedan od osumnjičenih je angažiran da točno utvrdi identitete članova obitelji, njihovo kretanje, životne navike i točno mjesto stanovanja. 

Osobno se susreo sa Sučićevom izvanbračnom suprugom. Jedan od osumnjičenih i još dvoje nepoznatih su u dva navrata dolazili na adresu i ulazili u zgradu kako bi utvrdili gdje točno žive. 

Žena i djeca se na vrijeme sklonili 

- Nakon toga je IV. okr., u cilju da sukladno traženjima I. i III. okr. usmrti navedene osobe te pristajući da u isto vrijeme zbog količine i razorne moći eksplozivnog sredstva izazove opasnost za imovinu i život drugih osoba koje su se nalazile u stambenoj zgradi, ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva i aktivirao ga sporogorućim štapinom - javlja USKOK. 

Izvanbračna supruga čula je da nešto gori ispred stana i na vrijeme se sklonila od ulaznih vrata. Stan je većim dijelom oštećen, žena je dobila ozljedu nosa i lica, no ni ona ni djeca nisu teže ozlijeđeni jer su se sklonili na vrijeme. 

U eksploziji je oštećeno još devet stanova na istom katu, a hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećeni su od prvog do šestog kata. Šteta je najmanje 1.152.164,64 kune. 

- Potom se I. okr., sukladno ranijem dogovoru s III. okr., u cilju pripreme napada na članove obitelji drugog hrvatskog državljanina kojem su se željeli osvetiti, susreo s IV. okr. i uputio ga da obiđe jednu ulicu u Zagrebu radi utvrđenja točne adrese na kojoj stanuje obitelj te osobe. IV. okr. je najprije sam obišao tu ulicu, a onda potom i zajedno s VIII. okr., ali do utvrđivanja točne adrese nije došlo jer je IV. okr. istog dana uhićen - javlja USKOK. 

Opisale i druge slučajeve 

Opisali su i dogovor oko jednog ubojstva zbog nesuglasica s prodajom droge. Dogovorili su da će ubojstvo platiti 15.000 eura, a pištolj su ostavili u parku. 

- U cilju realizacije dogovora II. okr. angažirao V. okr. da za 15.000,00 eura usmrti tu osobu, te mu je u tu svrhu predao dio dogovorenog iznosa od 5.850,00 eura i 50 grama kokaina, dok je I. okr., sukladno navedenom dogovoru, na dječjem igralištu u blizini jednog trgovačkog centra u Zagrebu, ostavio revolver koji je V. okr., po prethodnom dogovoru i uputama II. okr., istog dana i preuzeo - javlja USKOK. No, do toga nije došlo jer je njihova meta bila izvan države tih dana. 

Kada se čovjek vratio u Hrvatsku, ni tad ga nisu pronašli kod kuće. Osumnjičenik je vratio revolver, a onda ga opet zatražio kada je čudo da se čovjek vratio. 

- Nakon toga je II. okr. u dogovoru s I. okr. nabavio revolver od VI. okr., koji ga je istog dana na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Velikoj Gorici, po uputama I. okr., predao V. okr. koji je ponovno obišao adresu stanovanja osobe kako bi je pronašao i lišio života. Do napada nije došlo jer navedena osoba ni taj dan nije bila u svom domu - piše USKOK. 

USKOK je sucu istrage predložio određivanje istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika, dok su preostali okrivljenici ranije lišeni slobode u drugim predmetima.

Najčitaniji članci