Obavijesti

News

Komentari 82

Marija Šola i sinovi, Paladino i drugi izvukli 99 milijuna kuna

Marija Šola i sinovi, Paladino i drugi izvukli 99 milijuna kuna
4

Uskok podigao optužnicu: Šole su osnovali tvrtke preko kojih su kupovali zemljišta kreditima KaBe. Marija Šola je tada bila savjetnica, a na čelu banke njen sin Sandi

VIDEO

Nakon provedene istrage USKOK je podigao optužnicu protiv Marije Šole i poznatog neurokirurga Josipa Paladina, te još sedmero ljudi i tri trgovačka društva zbog izvlačenja 99 milijuna kuna iz Karlovačke banke

Terete ih za kaznena djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Među optuženima su i Šolina tri sina.

Karlovačka banka, na čelu sa Sandijem Šolom, odobravala kredite

Ukratko, obitelj Šola je osnovala tvrtke preko kojih su kupovali zemljišta kreditima Karlovačke banke. Banka nekim drugim poduzetnicima ne bi odobravala takve kredite, ali jeste svojim članovima Uprave i obitelji. Marija Šola je u to vrijeme bila savjetnica, a banku je vodio njen sin Sandi. Istodobno je bila u Upravi Partner banke preko koje su također odobravani krediti.

Mariji Šoli (62) se kao prvooptuženoj stavlja na teret da je, od svibnja 2007. do ožujka 2013. godine, u zajedničko djelovanje povezala svoje sinove Sandija (41), Petra (29) i Tomislava (38), u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit. 

U cilju realizacije plana grupe, okrivljenici su osnovali trgovačko društvo, preuzeli jedno društvo te vodili njihovo, ali i poslovanje dvaju drugih trgovačkih društava tako da su njihovo poslovanje financirali imovinom Karlovačke banke, zaključivanjem ugovora o kreditu na ime navedenih i drugih društava protivno Zakonu o bankama i Zakonu o kreditnim institucija, te bez poštivanja internih procedura banke, s namjerom da se odobreni krediti ne otplaćuju iz sredstava predmetnih društava, već da se zatvaraju drugim kreditima tih društava i uključivanjem drugih društava kao primatelja kredita, a sve iz imovine banke

Marija Šola je upravljala i koordinirala svime

U cilju realizacije plana grupe Šola je upravljala i koordinirala poslovanje svih društava u opisanom korištenju imovine banke te je, koristeći funkciju prokuristice i savjetnice Uprave banke, usmjeravala kreditne procese i pronalazila druga društva, klijente banke, radi njihovog uključivanja u zatvaranju kreditnih plasmana prema navedenim društvima. Sandi Šola je, koristeći položaj predsjednika Uprave banke, donosio odluke o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana prema navedenim i drugim društvima, te prijenosu imovine banke na svoje ime i u svoje vlasništvo, koristeći pritom imovinu banke za podmirenje vrijednosti prenesene imovine. 

Petar i Tomislav Šola su, kao odgovorne osobe i osobe koju su zajedno s majkom Marijom i bratom Sandijem vodile poslovanje u trgovačkim društvima, dogovarali kupnju zemljišta i potpisivali dokumentaciju kojom se pravdao odljev sredstava banke za potrebe navedenih društava. 

Tako su na ime trgovačkog društva 'Opatovina projekt' sredstvima banke kupovali zemljišta na lokaciji Savska Opatovina, a na ime tvrtke 'Clarus Primus' zemljište na lokaciji Poduzetničke zone Mlaka-Rakovec, sve s ciljem daljnjeg raspolaganja i ostvarenja velike dobiti, dok su na ime tvrtke 'Vendita' kupili nekretninu u Splitu s namjerom da teret financiranja stjecanja prebace na banku. 

U realizaciji navedenog, poduzetnik Drago Brekalo (55) i dr. Josip Paladino su, kao odgovorne osobe i osobe koju su vodile poslovanje dvaju okrivljenih trgovačkih društava, zajedno s Marijom Šolom i njezinim sinovima, sudjelovali u dogovorima o kupnji zemljišta, daljnjem raspolaganju istim te potpisivali potrebnu zemljišnoknjižnu i bankarsku dokumentaciju. 

Pri tom je bivši predsjednik Uprave Dalekovoda Luka Miličić (68), na štetu tog društva zaključio pravni posao kojim su osigurana znatna sredstva za financiranje jednog od spomenutih okrivljenih trgovačkih društava, dok su im u pronalaženju drugih društava kao prividnih nositelja kredita korištenih za opisanu namjeru pomagali članica Uprave Karlovačke banke Marijana Trpčić Reškovac (61) i Josip Kovač (42), direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke.

Na opisani način ostvarili su plasman novčanih sredstava i imovine banke prema sebi, navedenim i drugim društvima u iznosu od najmanje 283.500.000,00 kuna i time banku izložili velikom kreditnom riziku te joj pričinili štetu od najmanje 33.269.000,00 kuna, Dalekovodu štetu od 29.889.583,00 kuna, HBOR-u štetu od 4.829.189,96 kuna, proračunu Republike Hrvatske štetu od 4.270.625,32 kune, a sebi i svojim društvima pribavili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 99.000.000,00 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca