Obavijesti

News

Komentari 75

USKOK traži uzimanje imovine Čehoku, a on šokiran: 'Isuse...'

USKOK traži uzimanje imovine Čehoku, a on šokiran: 'Isuse...'
1

Ivana Čehoka sumnjiči se da je pogodovao trgovačkim društvima Davora Patafte. Na taj način, tvrdi USKOK, trgovačkim društvima je pribavljeno najmanje 35,842.702 kn

VIDEO

USKOK je podigao optužnice protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, vlasnika tvrtki T7 Grupa, T7 Vis i Winair Davora Patafte, članice uprave Pataftinih tvrtki Narcise Huljev, direktora komunalne tvrtke Varkom Tomislava Kezelja te suvlasnika Ekos Holdinga Hrvoja Vojvode. Tereti ih se za udruživanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Smatra se da je tako Patafti i njegovim tvrtkama pribavljena nepripadna korist od 36 milijuna kuna, a Grad Varaždin je oštećen za gotovo 50 milijuna kuna. 

Prema optužnici, Čehok je od kraja 2007. do lipnja ove godine pogodovao Davoru Patafti pri zaključivanju poslova s Gradom. Sporni ugovori odnose se na poslova zbrinjavanja komunalnog otpada, kupnje zemljišta za program POS-a od Patafte po cijeni znatno većoj od tržišne te poslova kojim će se Patafti omogućiti preuzimanje upravljanja aerodromom Varaždin.

Čehok je osiguravao da procjene vrijednosti zemljišta, kao i odluke o sklapanju poslova,  budu prihvaćene u Gradskom vijeću. Kezelj je pomogao Čehoku i Patafti u zaključenju ugovora o mehaničko-biološkoj oporabi otpada na lokaciji Brezje gdje je Pataftina tvrtka izgradila MBO pogon. Da bi se to realiziralo omogućeno je Patafti da to zemljište steče kupoprodajom i zamjenom zemljišta u Jalkovcu za vrjednije zemljište u Brezju. 

Čehoka se tereti i da je na traženje Hrvoja Vojvode i u dogovoru s Pataftom osigurao da Grad za program POS-a ,kupi zemljište od T7 Grupe, T7 Visa i Ekos Holdinga po cijeni znatno višoj od tržišne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Narcisa Huljev je za potrebe Pataftinih tvrtki tražila od građevinskog vještaka da u elaboratima o vrijednosti zemljišta, navede veću cijenu. 

Istraga je zaključila i da je Čehok pogodovao Winairu kako bi se u budućnosti toj Pataftinoj tvrtki omogućilo preuzimanje upravljanja aerodromom. Huljev su imenovali predsjednicom Uprave Varaždin AirPorta, koji je u 100-postotnom vlasništvu Grada, te su tako omogućili utjecaj Patafte na donošenje odluka u poslovanju. 

Također, neosnovano su priznali ulaganje Winaira u razvoj aerodroma. USKOK će tijekom kaznenog postupka predložiti oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Čehok u šoku: Nisam oštetio Grad!

Ivan Čehok šokirao se kada je čuo detalje iz optužnice, a navodno je izustio tek "Isuse", piše portal eVaraždin. Iako prvo nije htio ništa komentirati na kraju je rekao kako nije nikome pogodovao, niti na bilo koji način oštetio Grad.

- Sve su to odluke koje su donesene na nadležnim gradskim tijelima nakon provedene procedure. Naravno da nema nikakvog udruživanja jer s tim osobama nisam bio u bilo kakvom odnosu - rekao je Čehok.

Patafta: Dokazima ću otkloniti sve sumnje

Uvjeren sam i siguran da je sve što sam radio bilo po zakonu, tvrdi Davor Patafta, vlasnik T7 Grupe, protiv kojeg je u četvrtak USKOK podignuo optužnicu zbog sumnji da je uz pomoć bivšeg varaždinskog gradonačelnika Čehoka svojim tvrtkama pribavio nepripadnu korist od gotovo 36 milijuna kuna.

- Sada će svi dokazi uskoro izaći na vidjelo, a time vjerujem da će se i otkloniti sve sumnje - kaže Patafta te dodaje da navodi iz optužnice nemaju veze s istinom. 

- Zna se koliko su iznosile obveze Grada Varaždina, a koliko je plaćeno. Matematika je apsolutna kategorija i u svakom trenutku može se utvrditi koliko je plaćeno, a koliko nije. Na kraju će se vjerujem dokazati da je zapravo oštećena tvrtka T7 VIS  - smatra varaždinski poduzetnik. Njegov odvjetnik smatra da vještaci koje je imenovao USKOK nisu potvrdili teze koje se spominju u optužnici.

- Lako ćemo dokazati da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo. Jedino je oštećen Davor Patafta ovakvim postupanjem USKOK-a pa će na kraju netko trebati platiti štete koje trpi on osobno kao i tvrtke u njegovom vlasništvu - kaže odvjetnik. 

Huljev: Riječ je o neistinama

Bivša direktorica Varaždin Airporta, Narcisa Huljev, kaže da ju nije iznenadilo podizanje optužnice, ali navodi iz optužnice "jesu, jer je riječ o neistinama". Rekla je da ne zna na kojim temeljima počiva tvrdnja da su bili stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka kako bi se neosnovano priznala ulaganja Winaira.

- Varaždin Airport i danas je u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, a osobno svojim radom sam pridonijela da je imovina ove tvrtke višestruko vrjednija nego što je bila ranije - izjavila je Huljev za eVaraždin.

Vojvoda: Na temelju čega je USKOK došao do tih zaključaka?

Uopće se ne mogu snaći u čitavoj priči. Ne znam na temelju kojih informacija, dokumenata i izjava je USKOK došao do zaključaka koji stoje u optužnici, rekao je za eVaraždin suvlasnik Ekos Holdinga, bivši varaždinski gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Hrvoje Vojvoda. 

Dodao je i kako na Banfici nije bila moguća gradnja jer zemljište nije okrupnjeno niti je to zemljište predviđeno za gradnju. Zbog toga mu je nevjerojatno da ga terete kako je nagovorio "gospodu da odustanu od gradnje POS-ovih stanova".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a