Obavijesti

News

Komentari 48

Uskok još nije zatražio pritvor: Pripuza ispituju već satima...

Uskok još nije zatražio pritvor: Pripuza ispituju već satima...
1

Zločinačko udruženje koje je osnovao Petra Pripuz iz CIOS-a je od 2012, do 2017. izvuklo 98 milijuna kuna, sumnja Uskok. Trinaestoro osumnjičenih podijeliklo je milijune i oštetilo državu za 22 milijuna kuna

VIDEO

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje je PNUSKOK proveo u koordinaciji s USKOK-om i Samostalnim sektorom za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija (SSOPP), a na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i SSOPP-a, USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv Petra i Ante Pripuza i još 11 hrvatskih državljana. 

Sumnjiče ih za stvaranje zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.  

Osnovano se sumnja da je Petar Pripuz, kao predsjednik Uprave CIOS-a, a potom i kao predsjednik nadzornog odbora iste tvrtke i stvarni voditelj poslovanja tog društva, od početka 2012. do svibnja 2017., na području Hrvatske, radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge, i to izvlačenjem novčanih sredstava iz CIOS-a temeljem nevjerodostojnih računa, te neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit, ustrojio zločinačko udruženje. Sumnjaju da je ostale okrivljenike kao odgovorne osobe u više trgovačkih društava povezao u zajedničko djelovanje u sklopu zločinačkog udruženja. 
U cilju realizacije plana Petra Pripuz je, zajedno sa sinom Antom,  prvo kao članom uprave a potom i kao formalnim predsjednikom uprave CIOS-a, organizirao nabavu metalnog otpada, time da je prema njihovim nalozima u poslovnim knjigama društva izvršeno evidentiranje nevjerodostojnih računa i druge knjigovodstvene dokumentacije kojom je neistinito prikazana isporuka robe od strane više društava čije su odgovorne osobe sastavljale nevjerodostojnu dokumentaciju i izdavale fiktivne račune za navodno isporučeni metalni otpad, koji ta društva nisu nabavila niti isporučila CIOS-u.
Nakon što je u poslovnim knjigama društva neistinito prikazan ulaz metalnog otpada, Pripuzi su, sumnja Uskok, u cilju prikrivanja i neistinitog evidentiranja nastalih viškova metalnog otpada kao nove robe u cilju izvlačenja novca iz društva, nalagali plaćanje fiktivnih računa društvima koja su, sukladno dogovoru takve račune ispostavila, iako su znali da se radi o fiktivnim računima te da ta društva nisu isporučila navedeni metalni otpad.  

Nakon plaćanja izvršenih temeljem fiktivnih računa koje je sačinjavala i knjižila osmookrivljena, na račune četiriju društava, od treće do sedmookrivljenog su osigurali daljnje transfere i izvlačenje novčanih sredstava s računa tih društava. Sukladno njihovim uputama, tako uplaćeni novac su u gotovini podizali četvrtookrivljeni, petookrivljeni  te deseto, jedananesti , dvanaesto i trinaestookrivljeni Ukupni iznos podignutog novca okrivljenici su podijelili s Pripuzima. te su na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 98.000.000 kuna dok su neosnovanim umanjenjem osnovice za obračun poreza CIOS-u omogućili manje plaćanje obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od najmanje 22.000.000 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnio prijedlog za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Uskokovi istražitelji Petra Pripuza počeli su ispitivati u 11.30 sati u bolnici Sveti duh i do 15 sati još nisu završili s ispitivanjem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora