Obavijesti

News

Komentari 58

Evo tko je sve uhićen i za što ih se tereti: 'Kazimir Bačić je Bandiću predao 50.000 eura'

Evo tko je sve uhićen i za što ih se tereti: 'Kazimir Bačić je Bandiću  predao 50.000 eura'

Policija od jučer provodi akciju uhićenja u Zagrebu. Imena koja se spominju se vežu uz tri afere. Prva je povezana uz Advent, druga uz Srebrnjak, a treća uz Vrtove svjetla...

USKOK je objavio priopćenje oko jučerašnjih uhićenja: 

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana starosti 74 i 60 godinu i to zbog sumnje da je 74-godišnjak počinio kazneno djelo Davanja mita za trgovanje utjecajem odnosno da je 60-godišnjak počinio kazneno djelo Trgovanja utjecajem, javljaju iz USKOK-a.

Prvo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv dvojice hrvatskih državljana (1947., 1961.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita za trgovanje utjecajem i trgovanja utjecajem.

Novi detalji: Arhitektica i bivši zaposlenik Grada Milivoj Kotrla muljali s dozvolama za parking
Novi detalji: Arhitektica i bivši zaposlenik Grada Milivoj Kotrla muljali s dozvolama za parking

Osnovano se sumnja da je, u razdoblju od ožujka 2020. do 29. lipnja 2021. u Zagrebu, I. okr. kao osnivač i odgovorna osoba više trgovačkih društava, nakon što je bezuspješno pokušao ishoditi odgovarajuće suglasnosti, dozvole i rješenja nadležnih službi Grada Zagreba potrebnih za legalizaciju već izgrađenih objekata kao i za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu njegovih društava, dogovorio s II. okr., glavnim ravnateljem Hrvatske radiotelevizije (HRT), s kojim je i obiteljski povezan, da će korištenjem svog društvenog utjecaja kojeg uživa kao višegodišnji glavni ravnatelj HRT-a posredovati prema tadašnjem gradonačelniku Grada Zagreba kako bi ovaj na temelju svog službenog položaja i autoriteta osigurao ishođenje potrebnih suglasnosti, dozvola i rješenja neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Ujedno je dogovorio da će II. okr. svojim utjecajem i autoritetom glavnog ravnatelja HRT-a, koja je važan komitent komercijalnih banaka u Hrvatskoj, posredovati prema odgovornim osobama banaka radi ishođenja kredita pod što povoljnijim uvjetima u svrhu financiranja projekata trgovačkih društava I. okr., dok će I. okr. kao protuuslugu za navedeno novčano nagraditi II. okr. i tadašnjeg gradonačelnika.

U cilju realizacije opisanog dogovora II. okr. je u više navrata tražio od tadašnjeg gradonačelnika da svojim autoritetom posreduje kod službenih osoba Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode kako bi izdao potrebne suglasnosti i rješenja za izvođenje građevinskih radova na nekretninama u vlasništvu društava I. okr., neovisno o ispunjenju propisanih uvjeta. Za to je I. okr. putem II. okr. tadašnjem gradonačelniku predao 50.000 eura, dok je gradonačelnik osobno i posredstvom ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba zatražio od pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode da udovolji podnesenim zahtjevima društava od I. okr., bez obzira na propisane uvjete i izda odgovarajuće dokumente kojima bi se ozakonila nelegalna nadogradnja na zgradi koja se nalazi u kulturno zaštićenoj zoni u Zagrebu, te tako društvu I. okr. pribavi korist.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Također je od njega zatražio i da se u odgovarajućim dokumentima sukladno traženju I. okr. neistinito navede kako se toranj u tvorničkom kompleksu u Zagrebu treba ukloniti uslijed oštećenja zadobivenih u potresu, iako za to nije bilo osnove, a što su tadašnji gradonačelnik, I. okr. i II. okr. znali, sve kako bi se tvorničkom kompleksu ukinuo status kulturnog dobra i time omogućilo rušenje i povećala mogućnost gradnje te na taj način društvima I. okr. pribavila korist. U sklopu realizacije dogovora s I. okr., II. okr. se obraćao i odgovornim osobama više poslovnih banaka u Hrvatskoj sa zahtjevima za odobrenje kredita pod što povoljnijim uvjetima društvu I. okr., radi financiranja izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa, za što je I. okr. nagradio II. okr. kupnjom i opremanjem stana u Zagrebu u vrijednosti od najmanje 1.021.000,00 kuna.

USKOK će sucu istrage predložiti određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika.

Drugo rješenje o provođenju istrage doneseno je protiv troje hrvatskih državljana (1970., 1967., 1948.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela davanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti.

Cijelo priopćenje USKOK-a pročitajte OVDJE.

Podsjetimo, policija od jučer provodi akciju uhićenja u Zagrebu. Imena koja se spominju se vežu uz tri afere. U prvoj aferi Advent uhićeni su Bandićevi vozači Džajo i Krajina te je uhićen i takozvani 'kralj Adventa' Denis Mohenski. Osim njih, uhićena je i Jelena Čeklić. Druga afera odnosi se na bolnicu Srebrnjak, a uhićene su Andrea Šulentić i Bandićeva suradnica Ana Stavljenić-Raukvina. U trećoj aferi povezanoj sa stanom u Radićevoj uhićeni su Kazimić Bačić i Milan Lončarić. Ta afera povezana je uz kompleks Vrtovi svjetla.