Obavijesti

News

Komentari 13

USKOK optužio gradonačelnika Kutine i još trojicu za trgovanje utjecajem i podmićivanjem

USKOK optužio gradonačelnika Kutine  i još trojicu za trgovanje utjecajem i podmićivanjem

Nakon afera koje je zviždačica Adrijana Cvrtila iznijela u 24sata tijela progona završila su istragu i optužila Zlatka Babića i još trojicu lokalnih političara

VIDEO

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četiri okrivljenika (1964., 1966., 1971., 1981.) zbog počinjenja kaznenih djela podmićivanja zastupnika i trgovanja utjecajem.

Priopćenje USKOK-a donosimo u cijelosti: 

Optužnicom se prvookrivljeni Zlatko Babić tereti da je, u razdoblju od studenoga 2019. do travnja 2020. godine u Kutini, kao gradonačelnik Grada Kutine, u cilju da na sjednicama Gradskog vijeća osigura dovoljan broj glasova gradskih vijećnika za donošenje Odluke o proračunu za 2020. godinu te Odluke o izmjenama i dopunama tog proračuna, s trećeokrivljenim nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati zaposlenje sina u trgovačkom društvu Eko Moslavina (dalje: TD) koje je u većinskom vlasništvu Kutine, a s četvrtookrivljenim Darkom Kousekom,  oporbenim vijećnikom, ujedno i zaposlenikom TD-a, dogovorio da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Zviždačica Cvrtila: 'Život mi se pretvorio u pakao, ali ne žalim za ničim. Opet bih sve ponovila'
Zviždačica Cvrtila: 'Život mi se pretvorio u pakao, ali ne žalim za ničim. Opet bih sve ponovila'

Nakon što su Kinderman i Kousek glasovali sukladno dogovoru, u cilju realizacije obećanog su Zlatko Babić, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika Kutine te Davor Kljakić, koristeći autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća Kutine a ujedno i predsjednika Ogranka HSLS-a Kutina, koja stranka s HDZ-om čini koaliciju u Gradskom vijeću, nalagali direktorici TD-a da realizira zapošljavanje Kindermanova sina te povećanje plaće u odnosu na Kouseka.

Pali jer su uhljebili koga god su mogli: Ovako je operirala ekipa koju su danas pohapsili u Kutini
Pali jer su uhljebili koga god su mogli: Ovako je operirala ekipa koju su danas pohapsili u Kutini

Osim toga se Babiću se na teret stavlja i da je  u razdoblju od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj i autoritet gradonačelnika te predsjednika Gradske organizacije HDZ-a, od Kljakića, vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Ogranka HSLS-a zatražio da, neovisno o stvarnim potrebama zapošljavanja u TD-u, kod direktorice TD-a osigura zapošljavanje osobe s čijim je ocem politički povezan.

Nakon što je Kljakić pristao na traženje Babića, koristeći svoj autoritet vijećnika i čelnika Gradskog vijeća te čelnog čovjeka Ogranka HSLS-a, direktorici TD-a Adrijani Cvrtili i ujedno članici te stranke je naložio realizaciju dogovorenog  iako nije bilo stvarne potrebe za zapošljavanjem te osobe, zbog čega ona za vrijeme trajanja ugovora nije ni radila.

Akcija Uskoka u Kutini: Uhitili Zlatka Babića i još troje ljudi!
Akcija Uskoka u Kutini: Uhitili Zlatka Babića i još troje ljudi!

Zatim je Babić, korištenjem svoga položaja i autoriteta čelnika Kutine, Cvrtili naložio da se istoj osobi osigura radno mjesto s boljim koeficijentom za obračun plaće, a potom i dodatno povećanje predmetnog koeficijenta, pa su zaključeni i novi ugovori o radu kojima je toj osobi neosnovano povećan koeficijent složenosti poslova te joj je omogućeno neosnovano ostvarenje svih prava na rad i iz rada kao i neosnovano povećanje osobnog dohotka.

Gradonačelnik Kutine: "Mislim da nisam oštetio grad primajući plaću dok sam bio u zatvoru"
Gradonačelnik Kutine: "Mislim da nisam oštetio grad primajući plaću dok sam bio u zatvoru"

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020. u Kutini, Kljakić korištenjem svog službenog položaja i autoriteta vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća te predsjednika Ogranka HSLS-a, nalagao direktorici TD-a i članici te stranke da osigura nastavak radnog odnosa u TD-u osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda