Obavijesti

News

Komentari 22

Uskok pokrenuo istragu zbog izvlačenja 57 milijuna kuna

Uskok pokrenuo istragu zbog izvlačenja 57 milijuna kuna
4

Prema pisanju medija novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd...

VIDEO

Zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa Uskok je pokrenuo istragu protiv 21 osobe, 10 tvrtki i jedne udruge koje tereti za zločinačko udruživanje, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganje u toj zlouporabi, a sve u sastavu zločinačkog udruženja.

U priopćenju na svojoj internetskoj stranici Uskok je u četvrtak izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu "podnio prijedloge za donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi".

Ističu i da nastavljaju istraživanje kako bi utvrdili koliko je zbog izbjegavanja plaćanja poreza i drugih davanja u ovom slučaju oštećen državni proračun.

Neslužbeno se doznaje da je organizator cijelog lanca koji je 'radio' od 2009. do siječnja ove godine poduzetnik Svetislav Josimović, odgovorna osoba u čak šest tvrtki. On je uz pomoć Jurja Puškara i još nekoliko osumnjičenih navodno pronalazio direktore zainteresirane za izvlačenje novca preko fiktivnih računa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"U cilju realizacije plana grupe, I. i II. okrivljeni, a po njihovim uputama i III. okrivljeni, pronalazili su odgovorne osobe trgovačkih društava koje su bile zainteresirane da na štetu svojih trgovačkih društava ostvare nepripadnu imovinsku korist za sebe i druge plaćanjem fiktivnih faktura koje će im ispostavljati I. i II. okrivljeni te po njihovim uputama i IV., V., VI. i VIII. okrivljene odgovorne osobe trgovačkih društava i udruge", izvijestio je Uskok koji ne otkriva imena osumnjičenih ni njihovih tvrtki.

Uskok tvrdi da su fakture koje su, u dogovoru s vrhom kriminalnog lanca, plaćali osumnjičeni direktori tvrtki izdane za "robu i usluge koje im stvarno nisu bile isporučene ili izvršene".

Nakon izvršenih uplata IV., V., VI., VII. i VIII. okrivljeni su manje iznos tako uplaćenog novca zadržali na računima svojih trgovačkih društava i udruge, dok su veći dio novca, "na temelju fiktivnih faktura uplaćivali na račune trgovačkih društava" prve trojice organizatora ili su "također na temelju fiktivnih faktura, međusobno vršili daljnja plaćanja te potom obavljali neposredne uplate na račune trgovačkih društava I. i II. okrivljenih".

Nešto više od 10,5 milijuna kuna ostali su na računima tvrtki, dok su najmanje 47 milijuna kuna dvojica organizatora navodno podigla i podijelila s ostalim okrivljenicima.

Prema pisanju medija novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)