News

Komentari 2

Uskok: Preko kredita i leasinga prevarili banke za 1,6 mil. kuna

Novac pribavljen kreditima podizan je u gotovini ili je transferiran na račune u vlasništvu okrivljenika, a zatim je predavan prookrivljeniku i potom međusobno dijeljen

Uskok je optužio desetoricu članova zločinačke organizacije, tereteći ih da su više tvrtki oštetili za najmanje 1,6 milijuna kuna, tako što su na prevaru preko ljudi slabijeg imovinskog statusa podizali brze kredite i sklapali ugovore o leasingu koje nisu platili.

Zločinačku organizaciju je po sumnjama Uskoka od listopada 2016. okupio 45-godišnjak kako bi stupio u ugovorne odnose s bankama i zatim prisvojio isplaćeni novac ili isporučene vrijedne pokretnine radi daljnje prodaje, bez izvršenja ugovorenih obaveza.

Kako bi prikrio vlastitu i uloge ostalih okrivljenika osmislio je razne modele angažiranja drugih osoba čije je podatke koristio za realizaciju tih odnosa, izvijestio je Uskok.

Pripadnici zločinačke skupine tako su pronalazili nezaposlene osobe slabijeg imovnog stanja, nudeći im mogućnost zaposlenja u građevinskim poduzećima ili realizaciju kredita zbog čega su ih fotografirali s osobnim iskaznicama i opunomoćili za raspolaganje po svojim bankovnim računima.

Pribavljenu dokumentaciju i fotografije više desetaka osoba okrivljenici su iskoristili za podnošenje online zahtjeva poslovnoj banci na imena tih osoba kao zajmoprimaca, a za isplatu brzih gotovinskih kredita u iznosima od po 6000 kuna.

Banka je, ne sumnjajući u istinitost dokumentacije na račune šestorice okrivljenika kao stvarnih zajmoprimaca isplatila 94 kredita u ukupnom iznosu od 564 tisuća kuna.

Osim toga, u cilju sklapanja ugovora o leasingu vozila, jedan od okrivljenika je pribavio osobne podatke svog poznanika nakon čega su prvookrivljeni i još četvorica okrivljenika zatražili isporuku više vozila putem ugovora o leasingu u trajanju od pet godina.

Uz zahtjev su pritom priložili neistinite potvrde o zaposlenju na neodređeno vrijeme i tri neistinite isplatne liste s podacima o mjesečnim primanjima. Društvo nije posumnjalo u istinitost dokumentacije pa je okrivljenicima kao korisnicima leasinga isporučilo više osobnih vozila.

Osim podizanja kredita i sklapanja leasinga, pripadnici skupine su varali i na mobitelima zbog čega su također pronalazili nezaposlene osobe slabijeg imovnog stanja s koje su u zamjenu za obećanu manju novčanu naknadu odlazili u trgovine gdje su u prisutnosti prvookrivljenog tražili sklapanje pretplatničkih ugovora i kupovinu mobilnih uređaja uz obročnu otplatu.

Prilikom zasnivanja ugovornih obveza, okrivljenici su neistinito predočavali da će preuzeti ugovorne obveze urednog podmirivanja mjesečnih rata za isplaćene kredite, isporučena vozila na leasing i mobilne uređaje, a što nisu činili, kažu u Uskoku.

Pribavljenim novcem i vrijednim pokretninama stvarno je raspolagao prvookrivljeni koji je vozila i mobilne uređaje prodavao u Hrvatskoj i inozemstvu. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Tiguanu i nekoliko Golfova.

Novac pribavljen kreditima podizan je u gotovini ili je transferiran na račune u vlasništvu okrivljenika, a zatim je predavan prookrivljeniku i potom međusobno dijeljen.

Okrivljenike se tereti da su tako pribavili najmanje 577 tisuća kuna i 41 tisuću eura, dok su više trgovačkih društava oštetili za najmanje 1,6 milijuna kuna.

Uskok je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika. Neslužbeno se doznaje da je riječ o Željku Lukaču i Dragoljubu Kauriću.

 

Najčitaniji članci