Obavijesti

News

Komentari 33

Vlada će im zabraniti plaćanje gotovinom: 'To će nas uništiti!'

Vlada će im zabraniti plaćanje gotovinom: 'To će nas uništiti!'
1

Australija: Zabrana plaćanja gotovinom starta 1. srpnja 2019. godine, te će se nakon tog datuma svako plaćanje iznad 10.000 australskih dolara morati obaviti putem kreditne/debitne kartice

VIDEO

Australska vlada najavila je kako će uskoro biti ilegalno plaćati gotovinom bilo što iznad 10.000 australskih dolara (oko 46.000 kuna). Vlada navodi kako time 'ohrabruje tranziciju u digitalno društvo', ali i suzbija izbjegavanje plaćanja poreza. No, kako javlja Gizmodo, nisu svi oduševljeni ovom odlukom.

- Ovo će biti loše vijesti za kriminalne bande, teroriste i sve one koji na bilo koji način žele varati na porezu - kazao je rizničar Scott Morrison prilikom predstavljanja novog proračuna i dodao: 'To nije pametno. Nije Ok. To je zločin'.

Uskoro nam stiže euro: Objavili za koliko će nam porasti cijene
Uskoro nam stiže euro: Objavili za koliko će nam porasti cijene

Zabrana plaćanja gotovinom starta 1. srpnja 2019. godine, te će se nakon tog datuma svako plaćanje iznad 10.000 australskih dolara morati obaviti putem kreditne/debitne kartice. Vlasti će za ovu mjeru izdvojiti 300 milijuna australskih dolara koje će usmjeriti za poseban tim koji će se baviti isključivo ovim pitanjima. Cilj je u iduće četiri godine ovom mjerom prikupiti oko tri milijarde dolara od poreza koji im je do sada izmicao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jedna od glavnih meta nove mjere bit će ilegalna prodaja duhana. Australija ima najveće poreze na duhanske proizvode na svijetu, a prosječna kutija cigareta košta oko 40 dolara (oko 185 kuna). I zato crno tržište cigareta cvjeta. 

Inače, Australci imaju čudan odnos s gotovinom, u smislu da je još koriste. Naime, oko 37 posto svih komercijalnih transakcija u Australiji obavljaju se gotovinom. U SAD-u ta brojka iznosi 32 posto, a u Švedskoj 15 posto. Mnogi Šveđani se i dalje žale koliko je njihova zemlja spora u prijelazu na 'bezgotovinsko društvo'.

Zaštitarska služba: To će nas uništiti

Ipak, najavljene mjera uznemirila je mnoge poduzetnike.

- Ovo će me uništiti, jer 95 posto mog poslovanja vezano je za gotovinu - rekao je Paul Thomas, vlasnik zaštitarske službe 'Commander Security Services' u Sidneyju.

- Mjesečno prebujemo i do pet milijuna dolara, što preuzimajući gotovinu od banaka, što odvozeći je od i do bankomata ili prebacujući gotovinu od klijenata do njihovih banaka - kazao je Thomas.

Mnogi smatraju da je potpuno jasno gdje ovo sve vodi - potpuno digitaliziranom svijetu bez gotovine. No, tu je i dalje jedan glavni problem, a to su hakeri, odnosno problem sigurnosti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a