News

Komentari 124

Uskoro povoljnije? Država će srušiti cijenu najma stanova

Uskoro povoljnije? Država će srušiti cijenu najma stanova

Ministarstvo graditeljstva preuzet će od banaka 2000 neprodanih stanova, koje će iznajmljivati. Tvrde da to neće skoro ništa koštati proračun, a snizit će cijene najma

Barem 2000 praznih stanova od banaka će ipak preuzeti država. Zatim će ih dati u najam. Tvrde da to neće gotovo ništa koštati proračun, a snizit će cijene najma za građane, pomoći građevinskim tvrtkama i naplatiti PDV u proračun.

Ideju preuzimanja stanova prije nekoliko mjeseci skromno je najavio ministar financija Slavko Linić. Sad je realizira Ministarstvo graditeljstva Anke Mrak Taritaš u suradnji s Linićem. Mrak Taritaš je preuzela na upravljanje i gotovo 600 praznih državnih stanova.

Intenzivno pregovaraju s bankama

I oni će ići u najam znatno povoljniji od tržišnog. Iz Ministarstva doznajemo kako intenzivno pregovaraju s bankama i da zato zasad ne mogu sa sigurnošću reći kako će model izgledati i koliko će točno stanova biti kupljeno. Banke su preuzele tisuće stanova od građevinara koji nisu mogli plaćati kredite za njihovu gradnju, a nisu ih mogli ni prodati. Ti stanovi i dalje stoje prazni, a na njih nije plaćen PDV. Linić od Nove godine priprema nova pravila prema kojima bi banke trebale platiti PDV na te stanove kao da su ih one kupile, a ne preuzele od građevinara. Riječ je o stotinama milijuna kuna.

- Banke bi nam dale stanove kroz leasing, ali uz popust koji još dogovaramo. Preko državne agencije za promet nekretnina dalje ćemo ih iznajmiti, a novac će ići bankama. Nakon 10-15 godina stanar bi ih mogao otkupiti, a dotadašnja najamnina bi se odbila od cijene - objašnjava osnovnu ideju izvor iz ministarstva.

Država na sebe ipak preuzima i rizik održavanja i sporenja s kupcima

Stanarina bi bila za veće gradove oko 20-25 kuna po četvornome metru, što znači da bi, primjerice, stan od 60 kvadrata u Zagrebu stajao samo 1500 kuna. Država računa na veći popust kod banaka jer će ih odjednom riješiti tisuća stanova. Cijena najma bi trebala biti dovoljna za pokrivanje rate leasinga. S nekoliko tisuća takvih stanova srušit će se cijene najma i smanjiti iznajmljivanje na crno. Država bi, primjerice, za 2000 stanova prosječne površine 50 kvadrata uprihodila jednokratno oko 110 milijuna kuna PDV-a.

Država na sebe ipak preuzima i rizik održavanja i sporenja s kupcima. Banke do sada uopće nisu željele registrirati tvrtke koje bi iznajmljivale prazne stanove niti se tim poslom bave.

Neki stručnjaci za nekretnine, poput Maruške Vizek s Ekonomskog fakulteta, ovaj model smatraju potpuno nepotrebnim i tvrde da bi banke mogle prodati te stanove ako spuste cijenu i prihvate gubitke. 

Najčitaniji članci