Obavijesti

News

Komentari 232

Tomašević: Nije sve super, ali Holding funkcionira normalno

Tomašević: Nije sve super, ali Holding funkcionira normalno

U Zagrebu se posljednjih tjedana nižu problemi, a najnoviji je onaj s višemilijunskim ovrhama koje sjedaju na račun Holdinga

VIDEO

Zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću se posljednjih tjedana nižu problemi, a zadnji je onaj s višemilijunskim ovrhama koje sjedaju na račun Holdinga.

Holding je prošlu godinu završio s 250 milijuna kuna gubitka, što je bivša predsjednica Uprave Ana Stojić Deban opravdala pandemijom, a prošlih se tjedana nakupilo i oko nekoliko desetaka milijuna kuna neplaniranih troškova zbog puknuća i sanacije vodovodnih cijevi u Selskoj.

Aktivacija gradskih poslovnih prostora

Na redovnoj konferenciji za medije Tomašević sve do pitanja novinara ove probleme nije spomenuo. Govoreći o izradi proračuna za iduću godinu, najavio je aktivaciju gradskih poslovnih prostora. 

- Želimo da se gradska imovina bolje koristi. Stoga idemo u promjene nekih odluka, posebice zakupa poslovnih prostora. Ali i, za razliku od stanova koje ne mislimo prodavati, ako postoji interes za kupnju poslovnih prostora, kojih ima oko 2000, idemo u to da se i prodaju - poručio je istaknuvši kako će krajem mjeseca na sjednici Skupštine odmah ići s prodajom 25 poslovnih prostora procijenjene vrijednosti 22 milijuna kuna. 

To će, istaknuo je, ići po zakonu temeljem javnih natječaja uz pravo prvokupa ako se radi o zakupcima, ali po procijenjenoj vrijednosti.

- Točno je zakonom propisano na koji način se to radi i odluku donosi Skupština - rekao je.

Najavio je i solarizaciju javnih zgrada. 

- Prijavljujemo se na norveške fondove za projekt solarizacije javnih zgrada i prvo postavljamo solarne panele na sedam objekata u vlasništvu Grada Zagreba i tri objekta u vlasništvu Zagrebačkog holdinga - rekao je. 

'Holding normalno funkcionira, obaveze se podmiruju, sve je pod kontrolom'

Upitan za ovrhe koje Reoma grupa i C.I.O.S pokreću nad Holdingom u iznosu 25 milijuna kuna, Tomašević je ponovio kako su naslijedili otežanu likvidnost i dug od oko pet milijardi kuna samo prema financijskim institucijama. Pa je opet podsjetio kako su morali stabilizirati Holding čim su došli na vlast, zbog čega su i postavili Nikolu Vukovića za predsjednika Uprave i Antu Samodola kao člana bez natječaja, a kasnije izabrali još tri člana Uprave na javnom natječaju. No, kako oni nisu dobro surađivali s Nadzornim odborom, niti s novim članovima Uprave, ali niti s njim i dvoje zamjenika koji čine Skupštinu Holdinga, dodao je, morali su ih razriješiti.

- Holding normalno funkcionira. Što se tiče najava ovrha, službena informacija još nije došla, provjerio sam s članovima Uprave Holdinga. Ponavljam, sve je u tom smislu očekivano za ovako veliku firmu i da postoje dospjele obaveze, koje se podmiruju i čija se dinamika, odnosno kašnjenje u podmirivanju sve više i više smanjuje - poručio je.

Što se tiče financijske strane, dodao je, sve je pod kontrolom.

- Da je super - nije. Jer smo odmah na početku rekli da je veliko zaduženje Holdinga i da likvidnost nije dobra, ali ne samo Holdinga nego cijelog Grada - istaknuo je. 

Ovrhe sjedaju i u ponedjeljak, a gradonačelnik Tomašević kaže: 'Vjerujem da će se sve to riješiti'
Ovrhe sjedaju i u ponedjeljak, a gradonačelnik Tomašević kaže: 'Vjerujem da će se sve to riješiti'

Ništa nije izvanredno, obveze se podmiruju redovno, naglasio je.

- Uprava Holdinga je uspostavila kontakt s ove dvije tvrtke koje su najavile ovrhe, redovno se komunicira sa svim dobavljačima, gleda se da se obveze plaćaju po nekakvom redu. Uskoro će nova Uprava izaći s planom reorganizacije i restrukturiranja - rekao je.

Na pitanje novinara kako sve može biti pod kontrolom kad prijete ovrhe od 25 milijuna kuna i kad iz ove dvije tvrtke poručuju kako s Holdingom nisu imali nikakav kontakt iako su se Holdingu obraćala nekoliko desetaka puta mailom, Tomašević poručuje kako treba pitati stare, razriješene članove Uprave zašto nije bilo kontakta. Prema svim dobavljačima mora biti komunikacija, naglasio je.

- Što se tiče nove Uprave, postoji kontakt. Ukoliko postoje dospjele obveze s kojima se kasni, naravno da se mora uspostaviti kontakt. I odgovornost Uprave je da s bilo kojom firmom komunicira - istaknuo je. 

Na opasku novinara kako ovu situaciju svaljuje na Vukovića i Samodola, gradonačelnik poručuje kako to nije istina. 

- Ne svaljujem, ali sam vidio priopćenja tih tvrtki da do sada nije bilo komunikacije. Ne želim na nikoga ništa svaljivati, samo kažem da je normalno da se komunicira - poručio je. 

'Bilo bi dobro da Juričan i Benčić sami pojasne što su radili na sastanku s Vukovićem'

Pa ponovno naglašavao kako Vuković i Samodol nisu uključivali troje novih članova Uprave, izabranima na natječajima, u odluke te da su ih zato i razriješili.

- Što se tiče upravljanja Holdingom, jasno je po izjavi o osnivanju i po Zakonu o trgovačkim društvima što je na Upravi da upravlja. S druge strane je isto tako jasno što je uloga Nadzornog odbora i mi hoćemo jaki NO i jaki nadzor u svim gradskim poduzećima, naravno, u skladu sa Zakonom. Želimo da mi kao Skupština jednostavno budemo informirani o svim ključnim financijskim velikim odlukama jer smo mi predstavnik vlasnika. Ne miješamo se u kadroviranje - naglasio je Tomašević podsjetivši kako je bivši gradonačelnik Milan Bandić donio odluku kojom se tražila njegova suglasnost za svako zapošljavanje u Holdingu, a da je on to odmah ukinuo. 

- Uprava je imala slobodne ruke da zapošljava u Holdingu bez suglasnosti gradonačelnika i Skupštine - dodao je istaknuvši kako je ta suglasnost ostala za druga poduzeća. 

Iz tvrtke Petra Pripuza naglašavaju kako su Gradu nudili besplatnu drobilicu, ali da im nitko nije odgovorio.

- Mislim da svakako nije dobro da u situaciji kada imamo otvorene postupke javne nabave, a imamo za biootpad, Grad u bilo kakve besplatne aranžmane ulazi s bilo kojom tvrtkom koja se javlja na nekom drugom natječaju. Ako bilo koje privatno poduzeće ponudi najjeftiniju ponudu i ima urednu dokumentaciju, dobit će posao - poručio je dodavši kako će posao za biootpad uskoro biti završen i u skladu s javnom nabavom. 

- Ja tu ne donosim odluku, za to postoji Povjerenstvo, ja samo potpisujem odluku Povjerenstva - rekao je. 

Upitan kako je moguće da nema pojma o ovrhama, a neke su sjele u ponedjeljak, Tomašević naglašava kako službeno ovrhe nisu pokrenute. 

- Cijelo vrijeme se plaćaju računi, neki dio je i plaćen - rekao je. 

Nije htio komentirati optužbe Petra Pripuza da je upravo on naredio Upravi Holdinga da ne komuniciraju s njegovim tvrtkama.

- Ponavljam, svako poduzeće mora imati iste uvjete - rekao je. 

Na pitanje osjeća li političku odgovornost što nije bilo komunikacije s Upravom Holdinga i ove dvije tvrtke, zbog čega sada stižu ovrhe, Tomašević kaže kako da to sve treba provjeriti s Upravom Holdinga.

- Uvjeren sam da je nova Uprava Holdinga uspostavila komunikaciju. Ponavljam, informiran sam da je uspostavljena komunikacija sa svima. Očekujem od nove Uprave da se komunicira s dobavljačima, da se uspostavi komunikacija, a ne da se šalju ovrhe - dodao je istaknuvši kako su oni kao Skupština u stalnoj komunikaciji s Upravom.

'Jedino dramatično je stanje u kojem se nalazi Holding'

Novinari su ga pitali tko zapravo vodi Holding.

- Na Skupštini je da donosi plan poslovanja i strateške odluke. Ja kao gradonačelnik mogu donositi odluke do milijun kuna, sve veće odluke moraju na Gradsku skupštinu. Na Upravi je da taj plan implementira i da upravlja poduzećem , uloga NO-a je da nadzire rad Uprave vezano za plan poslovanja. Ne želimo se baviti mikromenadžmentom. Holdingom upravlja Uprava i oni odgovaraju na pitanja. Uskoro će prezentirati sve što su poduzeli i što će poduzeti za stabilizaciju - rekao je Tomašević.

Vuković ističe kako se tražilo da se upiše još jedna odgovorna osoba, što je Trgovački sud odbio, gradonačelnik poručuje kako s tim nije bio upoznat.

- I to treba utvrditi da li je do toga došlo, da li postoji pisani trag tko je dao nalog i je li dao nalog. No, ne vidim da je to išta dramatično - rekao je.

Na pitanje je li mu išta što se događa dramatično, Tomašević kaže da jedino stanje u kojem se nalazi Holding.

Na opasku da se stječe dojam da nije vjerovao Upravi nego ljudima u Nadzornom odboru, Tomašević je naglasio kako će svaka uprava u gradskim poduzećima imati Nadzorni odbor i to koji neće biti debatni klub.

- Možemo postaviti pitanje što je radio bivši Nadzorni odbor i kako je doveden Holding u ovo stanje? Oni moraju provoditi nadzor Uprave u ime vlasnika, a to smo mi. Što se tiče povjerenja, ako je jedino u Holdingu od svih gradskih poduzeća maknuta suglasnost gradonačelnika za zapošljavanje i imenovanje, to pokazuje povjerenje u dva člana Uprave koji to više nisu. To pokazuje da političkog kadroviranja nije bilo - rekao je Tomašević.

Napetosti između NO-a i Uprave, dodao je, nisu rijetka pojava u bilo kojem poduzeću, no da je ovdje bio problem uz napetost prema NO-u i ne suradnja s novim članovima Uprave.

- Tu je stvar pukla do kraja - rekao je.

Vezano za kredit, gradonačelnik je istaknuo kako je Uprava Holdinga komunicirala s bankama oko refinanciranja svojih obaveza.

- Grad Zagreb diže kredit za Grad Zagreb, taj kredit je išao na Gradsku skupštinu, kamata koju smo postigli sa četiri komercijalne banke je iz naše perspektive dobra, Skupština je usvojila tu odluku i to je to - rekao je istaknuvši kako ne može ulaziti u detalje pregovora Holdinga s bankama oko kamata. 

Upitan za ulogu Daria Juričana i zastupnice Sandre Benčić, koji nemaju nikakve funkcije u Holdingu, a sastali su se s predsjednikom Uprave Vukovićem, Tomašević je istaknuo kako to treba pitati njih.

- Mislim da bi bilo dobro da to pojasne sami, ali koliko sam shvatio, oni su na taj sastanak otišli na molbu Vukovića. E, sad, zašto su stvari počele izlaziti van nakon toga, to pitajte njih. I ono što je ključno, taj sastanak se dogodio nakon naše odluke kao Skupštine o razrješenju Vukovića i Samodola - rekao je istaknuvši kako je Sandra Benčić osoba koju konzultira vezano za teme zaštite okoliša.

- I to je to - rekao je Tomašević upitan za njezinu ulogu u upravljanju Gradom obzirom da je vrlo često viđena u Gradskoj upravi. 

'Ja sam uvjeren da nezakonitih odluka nije bilo'

Novinari su ga upitali jesu li se otvarali računi Holdinga i dogovarali sastanci mimo znanja Vukovića i Samodola, odnosno da je Nadzorni odbor stavio u nadređeni položaj Upravi. 

- Ja ne znam ni kako bi NO mogao otvoriti račun Holdinga bez Uprave. Tako da, po mojim informacijama, naravno da ne - odgovorio je Tomašević. 

Rat za Holding: Tomašević se s bivšom upravom sukobio i oko davanja posla Pripuzu i CIOS-u
Rat za Holding: Tomašević se s bivšom upravom sukobio i oko davanja posla Pripuzu i CIOS-u

Na sastanku Uprave i NO-a na kojem su pale teške riječi između Vukovića i člana NO-a Ratka Bajakića, kaže, nije bio. 

- Ja i dalje ne vidim koja je to odluka nezakonito donijeta i ako je donijeta, za nju onda mora odgovarati onaj tko ju je donio. Ali ja sam uvjeren da takvih odluka nije bilo - poručio je na optužbe da se od Uprave tražilo donošenje nezakonitih odluka. 

Upitan za kadroviranje u Gradskim ljekarnama, Tomašević poručuje kako nikakvog političkog kadroviranja tamo nije bilo.

- Ponavljam, maknuli smo suglasnost gradonačelnika za zapošljavanje od najnižih do najviših pozicija koja je bila do sada - rekao je. 

Govoreći o ovrhama koje Holding naplaćuje građanima, Tomašević je istaknuo kako stručne službe Grada rade hrpu pravnih postupaka pa i ovrhe.

- 1. siječnja stupa odluka na snagu o spajanju ureda, raspisat će se natječaj za novog pročelnika, s obzirom na zakonske procedure trebat će tri ili četiri mjeseca - rekao je.

Istraga u Poliklinici za djecu i mlade

Vezano za ulazak policije u Polikliniku za djecu i mlade Grada Zagreba, Tomašević je rekao kako ne može o detaljima jer je istraga u tijeku, ali da je u nedjelju informiran o sumnji da se dokumentacija iznosila van.

- I o tome su obaviještene sve nadležne institucije, istraga je u tijeku i to je to. Ako se dokumentacija iznosila i uništavala onda je to kazneno djelo, ali ne mogu davati detaljnije informacije jer je istraga u tijeku - rekao je. 

U Poliklinici je, podsjetio je, pokrenut i kontrolni interni nadzor vezan za financije i poslovanje.

- Mi ne možemo ulaziti u zdravstveni stručni nadzor, no imam informaciju da je taj izvanredni zdravstveni nadzor od strane Ministarstva počeo danas - rekao je. 

Ovaj tjedan novo Upravno vijeće dječje bolnice Srebrnjak

A nakon što je Upravno vijeće bolnice Srebrnjak, koje je on imenovao, podnijelo ostavku, najavio je kako će uskoro imenovati novo. 

- Oni su sami podnijeli ostavke jer su smatrali da nije moguće u ovoj situaciji da oni donose odluku o novom ravnatelju s obzirom na odluku koju su donijeli o ravnatelju koji se povukao iz postupka. Ja sam tu odluku prihvatio i trenutno smo u procesu biranja novog Upravnog vijeća, ovaj tjedan ćemo obavijestiti javnost o tome i krenut će novi javni natječaj za ravnatelja - rekao je. 

'Buljana Flander nikada nije iznosila bilo kakvu službenu dokumentaciju iz Poliklinike'
'Buljana Flander nikada nije iznosila bilo kakvu službenu dokumentaciju iz Poliklinike'

Govorio je i o iznosima gradskih stipendija.

- Mi smo najavili što se tiče stipendija, neće biti manje novaca, nego će biti više učenika koji će dobiti stipendije. Smanjuje se u kategoriji studenata koji dobivaju stipendije po izvrsnosti. Slažemo proračun, ali to nije stvar na kojoj mislimo rezati - rekao je.

- Svaka uprava u našim gradskim poduzećima imat će Nadzorni odbor koji neće biti debatni klub. Možemo postaviti pitanje što je radio bivši Nadzorni odbor? Oni moraju provoditi nadzor Uprave u naše ime. Što se tiče povjerenja, ako je jedino u Holdingu maknuta suglasnost gradonačelnika za zapošljavanje i imenovanje, to pokazuje povjerenje u dva člana Uprave koji to više nisu. To pokazuje da političkog kadroviranja nije bilo - rekao je Tomašević.

Vuković je za neznanje i nestručnost prozvao i Tomaševićevu zamjenicu, Danijelu Dolenec.

- Ne namjeravamo se spuštati na takvu razinu prepričavanja sastanaka ili dojmova. Mogu ponoviti, naša otežana suradnja je očito bila zbog toga što imamo vrlo različite koncepcije o upravljanju Holdinga. Bilo je nekih interpretacija da se nismo slagali oko vizije, ja to ne bih potpisala. Dijelili smo viziju u kojem smjeru Holding treba ići, ali očito se vrlo značajno razilazimo u tome kako se njime treba upravljati. Mi smatramo da je važan dio upravljanja Gradom kreiranje efikasnih i velikih timova. To što vama izjava o osnivanju daje velike ovlasti, a mi smo tu izjavu htjeli mijenjati, razriješeni članovi su tada prijetili otkazom. To je različita koncepcija kako se upravlja Holdingom. Kvalitetan nadzor je put naprijed u upravljanju gradskim poduzećima - kazala je. 

Tomašević je dodao da ne razumije u čemu im je bio problem da se mijenja izjava o osnivanju da sve odluke o većim iznosima Uprava donosi uz suglasnost Gradske skupštine.

O sastanku s Juričanom tijekom konferencije se oglasio i bivši predsjednik Uprave Nikola Vuković, koji je oko svega poslao demantij.

- Poštovani,
Kratak demantij o ulozi Darija Juričana u vezi Zagrebačkog holdinga koji su se pojavili u medijima. Prvo, Juričan ni na koji način nije sudjelovao u mom imenovanju na mjesto predsjednika Uprave. U čitavom tom razdoblju s njim sam se susreo samo jednom i to zadnjeg dana moje dužnosti 4. listopada kad je sve bilo gotovo. Juričan je pokušao djelovati kao posrednik u ‘mirnom razlazu’ pa ma što to značilo. U tome nije ni mogao uspjeti ali je barem ostao svjedok susreta sa gđom. Benčić.

Drugo, gradonačelnik je danas dvaput ponovio neistinu da se taj susret dogodio na moje traženje. Odlučno demantiram taj navod, za što postoje svjedoci. Nisam imao nikakav interes za taj sastanak ali sam otišao iz pristojnosti i gdja Benčić mi je zahvalila što sam došao. Toliko za sada o dosljednosti gradonačelnika u istinitom iznošenju ‘činjenica’.

S poštovanjem,
Nikola Vuković - 
napisao je Vuković.

Tomašević je ponovio da se, prema informacijama koje on ima, sastanak održao na zahtjev Vukovića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 232
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"