Obavijesti

News

Komentari 154

Uspjeh obitelji desničara čiji je cilj uništiti Europsku uniju...

Uspjeh obitelji desničara čiji je cilj uništiti Europsku uniju...
9

Radikalni desničarski Nacionalni front Marine Le Pen osvojio je najviše glasova na izborima u Francuskoj. Riječ je o liderici koja muslimane uspoređuje s nacistima

VIDEO

Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu. Vjerujem u Europu nacionalnih država. U Europu koja se zasniva na suradnji. Ali ne vjerujem u ovu ‘Europsku Sovjetsku Uniju. EU je jedno štetno birokratsko čudovište, kazala je u jednom intervju Marine Le Pen, kontroverzna francuska političarka čija je stranka Nacionalni front u nedjelju u Francuskoj na regionalnim izborima po prvi put u povijesti osvojila najviše glasova. 

Ona je najmlađe dijete Jean- Marie Le Pena, poznatog francuskog političara predstavnika stare francuske ekstremne desnice, ksenofoba, antisemita i rasista koji je stranku Nacionalni front, koju od 2011. vodi njegova kći Marine, osnovao prije više od 40 godina.

Pixsell

Oni su zasigurno najzanimljivija francuska obitelj jer osim oca i kćeri koji su trenutno u jako lošim odnosima tu je i Marion Maréchal-Le Pen (25), Jeanova unuka i kći Marinine sestre Yann koju su mediji već okrunili kao novu zvijezdu francuske politike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izbacila oca iz stranke koju je on osnovao

Marine Le Pen (47) ove godine u travnju isključila je svog oca iz stranke što je bio veliki politički skandal u Francuskoj. Naime, kap koja je prelila čašu bio je intervju koji je Jean Marie dao jednom desnoradikalnom listu. Tamo je ponovio stare provokacije kako su plinske komore bile samo mali detalj povijesti, a da je nacistički kolaboracionist maršal Pétain u biti bio domoljub.

Otac Le Pen je zbog toga dospio na naslovnice francuskih medija, a njegovoj kćeri je zbog toga "puknuo film". Od oca je zatražila da se dobrovoljno odrekne funkcije počasnog predsjednika stranke i da odustane od kandidature na regionalnim izborima u Marseilleu. Objavila je kako njezin otac više ne bi smio govoriti u ime stranke. Izbacila ga je, a onda se on nje javno odrekao i rekao kako se stidi što nose isto prezime.

Pixsell

Marine Le Pen je, naime, u očevim izjavama vidjela opasnost za svoju strategiju kojom pokušava da stranku učini prihvatljivom za većinu Francuza odnosno opasnost za proces "detoksikacije" Nacionalnog fronta i stvaranja narodnog pokreta. Očeve krajnje desničarske izjave nisu se uklapale u novi, blaži imidž stranke. 

Što ne znači da je Marine odustala o svojih tvrdokornih desničarskih stavova. Samo je, otkad joj je otac prije četiri godine uz oduševljenje prisutnih na stranačkom kongresu predao funkciju predsjednika u ruke, odlučila donekle modernizirati stranku.  Nakon ovog velikog uspjeha za Marine Le Pen kažu da je politički mudra i žena koja osjeća kako Francuzi dišu.

Izbjeglice usporedila s invazijom barbara

Ona se predstavlja kao braniteljica francuskog identiteta i obećava biračima Francusku bez globalizacije, a s protekcionističkom privredom, Francusku punu nostalgičnih vrijednosti i ljubavi prema domovini.  Državu bez migranata, bez eura i bez EU. Ruskog predsjednika smatra velikim rodoljubom i borca protiv dekadencije Zapada.

Liderica Nacionalnog fronta zagovara i to da Francuska napusti euro i vrati se svojoj staroj valuti, te predviđa kako to ne bi dovelo do ekonomske katastrofe.

Zalaže se i za ukidanje slobodnog tržišta u Europi, te uvođenje odgovarajućih carina, kao i za to da se potpuno ograniči useljavanje.

- Nema nikakvog smisla što smo primili 10 milijuna stranaca u proteklih 30 godina. Ja sam za Europu nacija i voljela bih da već sutra možemo ustrojiti Europu koja će se širiti, ali na zemlje koje su sačuvale svoj suverenitet, koje bi radile zajedno u kooperativnim projektima. To funkcionira, to želim implementirati, ali da bismo to postigli, moramo prvo dekonstruirati Europsku uniju - smatra Marine Le Pen, majka troje djece koje je dobila u drugom braku. A njezin sadašnji životni partner jedan je od važnih ljudi u Nacionalnom frontu.

Reuters - Teta Marine i nećakinja Marion

Le Pen, po struci odvjetnica, od prvog je trenutka bila protiv dolaska izbjeglica u Europu usporedivši  ih s barbarima.

- Ako ništa ne poduzmemo, ovaj dolazak izbjeglica bit će kao invazija barbara u 4. stoljeću, a i posljedice će biti iste. Ovo ludilo moramo odmah zaustaviti kako bi spasili svoje društvo, slobodu i identitet - poručila je Le Pen optuživši vlast za dolazak prvog vala izbjeglica u rujnu ove godine. 

Također je optužila i Nijemce da primaju izbjeglice jer želi robove, ali Francuska neće otvoriti vrata "svjetskoj bijedi". Ona je i ranije pokazivala netrpeljivosti prema muslimanima uspoređujući ih s nacističkom invazijom.

Jean Marie prijatelj i s Vojislavom Šešeljom

Otac Le Pen kandidirao se 2003. godine za predsjednika Francuske i osvojio 17 posto glasova te ušao u drugi izborni krug. Francuski mediji ostali su zaprepašteni i to ocijenili kao sumrak demokracije u jednoj zemlji koja se od svega najviše hvali brigom o ljudskim pravima.

24sata - Unuka i djed

Prije desetak godina kažnjen je novčanom kaznom od 10 tisuća eura i tromjesečnom uvjetnom zatvorskom kaznom zbog izjave  da "njemačka okupacija, kada je u pitanju Francuska, nije bila posebno nehumana, iako je bilo nekih nepravilnosti, što je neizbježno za zemlju koja se prostire na 550.000 kvadratnih kilometara".

Le Pen je posjećivao Vojislava Šešelja u Haagu i nazivao ga prijateljem.

Majka i supruga slikala se gola za Playboy

Skandala u ovoj obitelji nije nedostajalo. Pierrette Le Pen, majka sadašnje liderice Marine s kojom je Jean-Marie bio u braku 25 godina i ima tri kćeri fotografirala se 1987. godine za Playboy u 55 godini. 

Ona je ostavila svog supruga jer više nije mogla trpjeti njegovu divljačku narav, maltretiranje i ponižavanjeTo je htjela napraviti već 1972. Željela je da razvod prođe što mirnije, ali to od svog supruga nije mogla dobiti. Nije tražila pola imovine već tek da joj vrati novac koji je naslijedila od svojih roditelja. On ju je glatko odbio i rekao: "Ako nema novaca, neka se zaposli kao sobarica".

Pierrette Le Pen

Ona je tada francuskoj redakciji Playboya ponudila da će se, za pristojan honorar, fotografirati gola. Njezine fotografije su postale prava senzacija. Osim što je odlično izgledala s 55 godina u intervjuu koji je dala otkrila je kako je Jean- Marie bio odvratan prema njoj a kako je ona bila zaslužna za njegov politički uspjeh kao i za bogatstvo.

Nova zvijezda je lijepa Marion

Marion Maréchal-Le Pen u politiku je gurao djed, a  2012. je s 22 godine kao najmlađa zastupnica u povijesti ušla u francusku Nacionalnu skupštinu.  Neki je već vide kao ikonu a neki je smatraju najgorom, najopasnijom i najekstremnijom od svih Le Penovih.

Reuters

Za razliku od tete Marine, ona potpuno nastavlja tradiciju svoga djeda i želi završiti ono što je započeo Jean-Marie Le Pen. Ova strogo katolički orijentirana mlada žena radikalno odbacuje istospolne brakove a protiv useljavanja nastupa provokativno kao i njezin djed. Karijeru u politici počela je 1992. godine, sa samo dvije godine, kada se slikala s djedom Jeanom-Mariom za plakat namijenjen izbornoj kampanji.

Plavokosa kao svi Le Penovi, Marion je lijepa, obrazovana, elokventna, briljira u debatama i ultrakonzervativna.  Za politiku se zainteresirala kad joj je bilo 15, u Nacionalni front se učlanila s 18 godina.

Majka Yann podigla ju je sama uz pomoć sestre Marine. Nosi prezime svog očuha Samuela Maréchala, nekadašnjeg frontmena mladeži stranke, a svog biološkog oca pokojnog novinara Rogera Auquea prvi i jedini put je susrela s tek 13 godina.

Reuters

Iako joj svi u obitelji imaju nesređenu obiteljsku situaciju ona inzistira na tradicionalnoj obitelji. Djed Jean Marie je razveden, a teta Marine živi nevjenčano s partnerom a iz drugog braka ima troje djece.

Tako se nekoliko mjeseci prije rođenja svoje kćeri Marion odlučila vjenčati u crkvi želeći ispoštovati katolički običaj. Mlada Marion redoviti je gost na marševima protiv istospolnih brakova, protivi se pobačaju, napada islam i inzistira na tome da bi svi, uključujući i sedam milijuna muslimana u Francuskoj, trebali prihvatiti „francuski identitet ukorijenjen u kršćanstvu“.

- Mi nismo zemlja islama.  Muslimani mogu biti u Francuskoj samo ako slijede običaje i životni stil koji je oblikovan u 16 stoljeća kršćanstva. U našoj zemlji ne nosimo veo i ne želimo džamije veličine katedrala - istaknula je.

Reuters

Mnogi su brzinu napretka njene političke karijere usporedili s Napoleonom Bonapartom, govoreći da se takvo nešto nije desilo još od vremena tog bivšeg cara Francuske. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 154
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina