News

Komentari 130

Uspjela ekspedicija: Razotkrili tajnu jezera nakon 50 godina

Uspjela ekspedicija: Razotkrili tajnu jezera nakon 50 godina

Nakon više od 50 godina istraživanja znanstvenici su utvrdili da je Crveno jezero kraj Imotskog duboko 255 metara. Za vrijeme visokog vodostaja, doseže i do 350 m

Mala ronilica s kamerom, koju su u petak spustili u Crveno jezero, utvrdila je kako se dno nalazi ispod razine mora i da je jezero duboko 255 metara.

Ronilica se koristi za snimanje podvodnih instalacija u Jadranskome moru, a može dosegnuti dubinu od oko 300 metara.

- Opremljena je raznoraznim uređajima i instrumentima. Imamo i videokameru, sonar, sistem trekinga za navigaciju - rekao je operater ronilice Doriano Mohorović. Akcija utvrđivanja dubine dna jezera dio je sveučilišne suradnje japansko-hrvatskog projekta. Ekspediciju je organizirao speleološki odjel Hrvatskog planinarskog društva Imotski, a financirala turistička zajednica iz Imotskog.

Trenutno je vodostaj dosta nizak, a kad je najviši, onda dubina jezera prelazi i 300 metara. U vrijeme ekstremno visokog vodostaja, kakav je bio 9. travnja, nivo vode popne se za još 50-ak metara pa vodostaj bude viši od 350 metara. O Crvenom jezeru, koje iz godine u godinu posjećuje sve više turista, postoje brojne legende. Jedna je da je riječ o plamenom oku zmaja. Hrabri mladići godinama skaču u jezero sa strmih litica, a otkrili su ga i ovisnici o adrenalinu - base jumperi.

Ekspedicija iz 1998. nije imala dovoljno kabela da snimi dno

Prva istraživanja Crvenog jezera počela su pedesetih godina prošlog stoljeća. Nijedan pokušaj do sada nije uspio zbog tehnoloških manjkavosti opreme. Posljednji pokušaj snimanja dna datira iz 1998. godine. Toj ekspediciji nije bilo dovoljno 300 metara kabela da snimi dno, no onda je i nivo vode bio viši kad su snimali s platforme.

Najčitaniji članci