Obavijesti

News

Komentari 111

'Uspjela sam pobjeći iz kulta i od djeda seksualnog napasnika'

Žene su u toj zajednici bile podređene muškarcima. Morale su nositi marame i plave haljine dugačke do poda, s visokim okovratnicima i dugim rukavima. Nije se smjelo ništa vidjeti

VIDEO

Ova djevojka je uspjela pobjeći iz vjerskog kulta na Novom Zelandu koji od 1969. godine vodi njezin djed Neville Cooper, inače osuđeni seksualni prijestupnik. Lilia Tarawa (26) većinu života provela je u Kršćanskoj zajednici Gloriavale koja ljudima ispire mozak i utjeruje strah u kosti prijeteći paklom i prokletstvom. 

Kaže kako je morala slijediti nametnuta stroga pravila, trpjela je ponižavanje do strane svog poremećenog djeda i drugih članova kulta, morala im je služiti... U zajednici je bilo 90 obitelji, za vrijeme njezinog boravka tamo.

Inače, njezin djed je ranije bio u zatvoru zbog seksualnog uznemiravanja djevojčica i djevojaka starih od 12 do 19 godina. 

- Druge djevojke i ja smo uvijek bile zauzete, zajedno smo šivale, kuhale, bavile se drugim kućanskim poslovima i slično - priča Lilia i dodaje kako su problemi počeli kada je imala šest godina.

Došla je iz škole i sa sobom donijela papir na kojem su je pohvalili i napisali kako ima liderskih kvaliteta. Djed je poludio. Tijekom večeri je to pročitao pred svima i glasno se smijao, rugao joj se. Nazvao ju je "šefom" i rekao da šefove u zajednici ne trebaju. Poniženja koja je godinama trpjela odražavaju se na njezino samopoštovanje i danas, iako je slobodna i daleko od svega toga. 

Žene su u toj zajednici bile podređene muškarcima. Morale su nositi marame i plave haljine dugačke do poda, s visokim okovratnicima i dugim rukavima. Nije se smjelo vidjeti previše tijela. 

- Ako nisam bila uredna onda bi me prokleli na vječnost sa Sotonom. Radije sam izgledala kao idiot nego da izgubim spasenje - prisjeća se.

Djeca su bila još na nižem stupnju hijerarhije od žena. Mlade djevojke bile su u ugovorenim brakovima sa mnogo starijim muškarcima.

Kada je napunila 16 godina morala se tijekom posebne ceremonije zavjetovati djedu da će biti podčinjena muškarcima, brinuti se za svoju kuću i biti skromna i čista. Morala se odreći preljuba, razvoda, kontrole rađanja i pobačaja. Seks prije braka je, naravno, bio zabranjen. 

Na kraju je, priznaje, seks iskusila tek kada je kasnije pobjegla iz tog kulta.

- Shvatila sam da zbog seksa neću ići u pakao. To je bio početak moje slobode - ispričala je.

Do slobode je dobrim dijelom došla zahvaljujući svojim dvjema starijim sestrama koje su se počele buniti protiv režima u zajednici i na kraju su pobjegle. 

- Bilo je teško kada su otišle. Imala sam 15 godina i sjećam se majke kako je jecala tiho u kuhinji. Ljudi koji odu, više se tamo ne vraćaju - dodala je.

Imala je 18 godina kada se izvukla iz toga.

Doticaj s vanjskim svijetom iskusila je kada su roditelji odlučili preseliti u zasebnu kuću blizu Gloriavalea. Tada je vidjela kako se moderne žene odijevaju, da imaju probušene uši i još mnogo toga. Na kraju je njezina obitelj napustila zajednicu zauvijek.

Kada se maknula od tog okruženja i počela živjeti kao normalna mlada žena, odlučila je napisati knjigu o svojem iskustvu "Daughter of Gloriavale - My Life Inside a Religious Cult" (Kći Gloriavalea - Moj život unutar vjerskog kulta), prenosi Daily Mail

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje