Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Uspomene na pacijente čuvaju u muzeju bolnice

U bolnici Vrapče u Zagrebu liječili su se naši pisci, pjesnici, slikari. U muzeju i knjižnici čuvaju se njihova umjetnička djela, ali i povijesti bolesti

Anto Magzan/Pixsell
Foto: Anto Magzan/Pixsell
3 komentara

Slikarica Slava Raškaj, pisci Ante Kovačić i Ulderiko Donadini, pjesnici August Harambašić, Vladimir Vidrić i Josip Sever, kipar Branko Dešković, glazbenica i slikarica Marija Novaković... Sve su ovo respektabilna i poznata imena hrvatske povijesti i umjetnosti, ali imaju i još jednu zajedničku poveznicu - bili su duševni bolesnici i liječili su se u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. O njihovom boravku u toj bolnici još uvijek svjedoče umjetnička djela i povijesti bolesti pohranjene u bolničkom muzeju osnovanom još 1954. godine. O muzeju i bolničkoj knjižnici, u kojoj je više od 10.000 knjiga, brinu bibliotekarka Snježana Spitzmuller i prof. Dubravka Stijačić. S posebnom pažnjom pokazuju povijesti bolesti Slave Raškaj, Harambašića i Donadinija, ali i pismo Olge Raškaj u kojem se raspituje za sestrino zdravstveno stanje. Slava je u Vrapču posljednji put bila od 1902. do 1906. zbog duboke depresije, a i umrla je tamo od tuberkuloze. Bolnica u vlasništvu ima nekoliko njezinih slika koje su izloženih u Strossmayerovoj galeriji. Augusta Harambašića razorio je neuro-sifilis, dok je Ante Kovačić bio žrtva psihoze i manije. Pjesnik Vidrić vidio je danju i noću fantastična, strašna bića, a mistični glasovi izgovarali su mu religiozne poruke. Izobličene prikaze su godinama opsjedale i Mariju Novaković, vrhunsku glazbenicu i intimnu prijateljicu bečkog skladatelja Gustava Mahlera. Tijekom 28-godišnjeg boravka u Psihijatrijskoj bolnici ispisala je na tisuće stranica teksta jer je patila od skribomanije, a slovi kao jedna od najvećih slikarica animalistica u našoj povijesti.

ZBIRKA STARIH KNJIGA PISANIH GOTICOM
Bolnička knjižnica sastoji se velikim dijelom od knjiga koje su za sobom ostavljali pacijenti, a među njima ima onih s kraja 18. stoljeća napisanih gotičkim pismom, kažu prof. Stijačić i bibliotekarka Spitzmuller.
 
ČUVAJU SLAVINU POVIJEST BOLESTI
Svoje najpoznatije djelo “Lopoči” Slava Raškaj (1877.-1906.) je naslikala upravo u bolnici Vrapče 1899. g. U toj fazi još je slikala prekrasne, prozračne akvarele. Od 1902. do smrti je cijelo vrijeme bila pacijentica u Vrapču, a u tom je periodu slikala halucinantno. U bolnici još čuvaju njezinu povijest bolesti na kojoj se kao glavna dijagnoza poremećaja u ponašanju navodi “dementia”.

SLIKARSTVOM SE BRANILA OD VIZIJA
Djela Zagrepčanke Marije Novaković (1885-1960), školovane glazbenice koja je završila bečki konzervatorij, prikazuju groteskne, izobličene i zastrašujuće likove. To su vizije iz njezina uma koje su je danonoćno proganjale. Štitila se od njih tako što ih je slikala. Njezin fantastični opus sastoji se od 2000 crteža i slika koje su nastale raznim tehnikama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message