Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
161 komentara

'Usporedba s NDH nedopustiva je, Hrvatska je ugledna zemlja'

Hrvatska nikakve veze nema s NDH. Moderna i samostalna Hrvatska utemeljena je na Domovinskom ratu, demokratskim procesima, stasala je zahvaljujući odvažnosti branitelja, rekao je Plenković

Zagreb: Na 176. sjednici Vlade raspravljalo se o referendumu 67 je previše
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
161 komentara

Mi smo Vlada koja gradi političku uključivost svih nacionalnih manjina, štitimo njihova prava, želimo da se sve manjine osjećaju dobro i sigurno i to je jedno od temeljnih načela naše politike od kojeg nećemo odstupiti, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. 

Još jednom je u ime Vlade osudio napade proteklih mjeseci, posebno na pripadnike srpske nacionalne manjine, istaknuvši kako je policija reagirala vrlo brzo te da napadače treba najoštrije sankcionirati. 

Osvrnuo se i na izjave koalicijskog partnera, SDSS-ovog Milorada Pupovca, osudivši njegovu usporedbu Hrvatske s NDH.

- Uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH je nedopustivo. Hrvatska nikakve veze nema s NDH. Moderna i samostalna Hrvatska utemeljena je na Domovinskom ratu, demokratskim procesima, stasala je zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali živote za nju - poručio je Plenković naglasivši kako odbacuje i Pupovčev stav da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regiji.

- Hrvatska je zemlja koja je ugledna u međunarodnoj zajednici, mislim da nikad nije bio snažniji naš ugled. Odbacujem teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti, ta teza jednostavno ne stoji - istaknuo je. 

Apelirao je na sve političke aktere, kao i sve građane, da rade na tolerantnoj klimi u društvu.

 - Točno je da postoje političke opcije koje jedini put opstanka vide u kreiranju napetosti, no to nije politika Vlade ni HDZ-a. Naša je politika izgradnje normalnih, kvalitetnih, dobrosusjedskih odnosa, rješavanja zaostalih pitanja Miloševićevog režima. Važno je da svi budu odgovorni i kreiraju tolerantno društvo, a ne konfliktno, da se radi na ozračju koje je primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća, koja će predsjedati EU - naglasio je.

Plenković je na kraju sjednice najavio da će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas otići u Split kako bi osobno provjerio okolnosti koje su dovele do smrti Kristijana Vukasovića koji je iz zatvora na Bilicima otišao u KBC Split u komi.

Svi moraju kreirati ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da je pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj uređeno po najvišim europskim standardima i da će Vlada i dalje to njegovati, pozvavši sve u Hrvatskoj da kreiraju ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno.

- Pitanje zaštite prava srpske manjine u Hrvatskoj uređeno je po najvišim europskim standardima i mi ćemo je njegovati, to je naša politička volja i baština prvog hrvatskog predsjednika, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Stoga je, dodao je, važno da svi u Hrvatskoj budu odgovorni i "kreiraju ozračje koje je tolerantno, a ne konfliktno i koje vrlo brzo, ako se tome ne stane na kraj, može biti spirala mržnje".

- Mi kažemo dosta spirali mržnje. Koje mi to pitanje nismo riješili, bilo da se odnosi na nas kao državu ili na prava srpske manjine ili bilo koje druge manjine?, upitao je Plenković.

Apelirao je na sve aktere u društvu da kreiraju ozračje koje je "primjereno Hrvatskoj 21. stoljeća i koja će predsjedati EU-om".

- I važno je da svi politički akteri vode o tome računa i ne izgovaraju kvalifikacije koje pridonose polarizaciji, nego obrnuto, koji oble uglove koji se lako mogu izoštriti neopreznim i neprimjerenim izjavama. Svatko od nas u tom pogledu ima svoju zadaću, a posebno to očekujem od svih članova Vlade pa i stranaka u parlamentarnoj većini, poručio je premijer.

Hrvatski sustav institucija funkcionira dobro

Ponovno je u ime Vlade osudio napade koji su se dogodili na pripadnike srpske manjine u Uzdolju, Đevrskama i Viškovu.

- Oni su različitog karaktera, no ono što je najvažnije je da je policija reagirala brzo i da su pronađeni počinitelji svih tih nedjela. Dakle hrvatski sustav institucija funkcionira dobro, ocijenio je Plenković.

Ponovio je i da su djela koja su se dogodila "djela individualnih osoba koje su to počinile ne kao odraz bilo kakve politike i klime društvu" i za njih će konkretne osobe koje su ih počinile odgovarati u hrvatskom pravnom sustavu.

Poručio je da ova Vlada i parlamentarna većina gradi politiku uključivosti svih nacionalnih manjina, štite njihova prava, žele da se svi pripadnici nacionalnih manjina u Hrvatskoj osjećaju i dobro i sigurno te da je to jedno od temeljnih načela od kojeg neće odstupiti.

Nacionalne manjine u parlamentarnoj većini - dobro za ozračje u hrvatskom društvu

- Stoga smo inzistirali da u parlamentarnoj većini budu predstavnici svih nacionalnih manjina. Osobno smatram da je to dobro, zdravo, učinkovito, korisno za ozračje u hrvatskom društvu za uspostavljanje povjerenja, tolerancije, normalnih odnosa, naglasio je Plenković.

To se, dodao je, naravno odnosi na predstavnike srpske manjine s obzirom da su se ovi slučajevi kojima smo svjedočili dogodili u vezi pripadnika srpske nacionalne manjine.

Ponovno je odbacio teze o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti na prostoru jugoistoka Europe te poručio da je nedopustivo uspoređivati današnju modernu Hrvatsku s NDH.

- Moderna i samostalna Hrvatska utemeljena je na Domovinskom ratu, demokratskim procesima 1990., stasala je zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali život za nju, kazao je.

Ocijenio je da je Hrvatska ugledna u međunarodnoj zajednici i da naš međunarodni položaj nikada nije bio snažniji nego je sada.

Točno je, kaže, da postoje pojedine političke opcije, snage i ljudi koji svoj politički život, jedini put ostanka vide u kreiranju napetosti, posebno između Hrvata i srpske manjine ili poentiranja na odnosima između Hrvatske i Srbije. No, poručuje premijer, to nije politika Vlade, HDZ-a ili parlamentarne većine.

- Naša je politika izgradnje normalnih, kvaliitetnih, dobrosusjedskih odnosa, rješavanje svih ostalih, zaostalih pitanja iz vremena velikosrpske agresije Miloševićevog režima bez ikakvih dilema, međutim rješavanje tih pitanja na civiliziran način - dijalogom, razgovorima, pregovorima, zaključio je Plenković.

708.713 potpisa inicijative '67 je previše' 

Vlada je usvojila izvješće Ministarstva uprave koje je provelo, zajedno s DZS-om i MUP-om, provjeru broja potpisa sindikalne inicijative '67 je previše' za raspisivanje referenduma. Državni tajnik Ministarstva uprave, Darko Nekić, izvijestio je kako je od prikupljenih 748.624 potpisa, na uzorku od 49.952, utvrđeno da ih je vjerodostojno 708.713. 

Vlada je također odlučila da će dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za šest istražnih prostora na kopnu dobiti - Ina i Crodux Derivati Dva, i to svaka za po dva istražna prostora, a za po jedan prostor Vermilion Zagreb Exploration i mađarska tvrtka Aspect Croatia.

 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message