News

Komentari 98

Ustavni stručnjak o Milanoviću i zabrani govora: 'Pogriješio je'

Ustavni stručnjak o Milanoviću i zabrani govora: 'Pogriješio je'

Ministar Banožić još čeka rezultate inspekcije koju je poslao u ured načelnika Roberta Hranja da provjeri je li Hranj prekršio zakon, a istu inspekciju čekaju i u Saborskom odboru za obranu ovog tjedna

Ministar obrane Mario Banožić u nedjelju je u Vukovaru predvodio Vladino izaslanstvo te je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položio zajednički vijenac i upalio svijeće povodom Dana Svih svetih i Dušnog dana. No Banožić jučer nije davao izjave, ali ni komentirao nedavni sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Uz ministra Banožića, spomen poginulim i umrlim braniteljima u izaslanstvu odao je i izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Mijo Validžić. 

Banožić još čeka rezultate inspekcije koju je poslao u ured načelnika Roberta Hranja da provjeri je li Hranj prekršio zakon u 130 zapovijedi koje je izdao, a taj nalaz se očekuje i u saborskom Odboru za obranu ovaj tjedan.

- Gospodin Hranj mora biti zaštićen jer je izvršavao zapovjedi pošto je predsjednik države po svojoj dužnosti vrhovni zapovjednik. Admiral Hranj nije ni mogao postupiti drugačije - rekao je za Dnevnik.hr Matko Kuzmanić, član saborskog Odbora za obranu.

Ante Deur, potpredsjednik Odbora, kaže da vojska ne smije biti temelj sukoba te da se moramo vratiti nekoliko koraka unazad i vratiti kulturu dijaloga.

Ustavni stručnjak Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku pak tvrdi da je oko skandala na prisezi u Požegi presjednik Milanović taj koji je bio u krivu. 

- Pogriješio je, izašao je izvan okvira svojih ustavnih ovlasti zbog toga što on kao vrhovni vojni zapovjednik ne može oduzimati pravo govora u osnovi nikome, a pogotovo osobi koja nije pripadnik oružanih snaga Repubilke Hrvatske - rekao je Palić.

Najčitaniji članci