Obavijesti

News

Komentari 28

'Ustavni sud je potvrdio naše tvrdnje da nismo kršili pravila'

'Ustavni sud je potvrdio naše tvrdnje da nismo kršili pravila'
1

Ističu da je ministar Marko Pavić otpočetka naglašavao da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. s ciljem informiranja sugrađana

VIDEO

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava ustvrdilo je u četvrtak da je odluka Ustavnog suda u vezi s njihovom promidžbenom kampanjom koja se provodi tijekom referendumske kampanje sindikata koji žele da se reforma ukine, potvrdila njihove tvrdnje da nisu grubo kršili pravila demokratske procedure ili narušavali pravo građana na izjašnjavanje.

Ustavni sud o kampanji Vlade: 'Nema osnove za postupanje...'
Ustavni sud o kampanji Vlade: 'Nema osnove za postupanje...'

Ustavni sud u četvrtak je donio odluku u slučaju financiranja spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi u kojoj navodi da nije našao osnove za postupanje jer je riječ o predreferendumskoj fazi postupka, iako je utvrdio da je medijska kampanja jednim dijelom motivirana referendumskom inicijativom i usmjerena uvjeravanju građana da bi podržavanjem inicijative doveli u pitanje one aspekte reforme koje Vlada smatra poželjnima ili neophodnima. U odluci suda navodi se da mu nisu predočeni nikakvi dokazi koji bi ukazivali na to da bi Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo, korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način grubo kršili pravila demokratske procedure, odnosno postupali na način koji faktično dokida ili ozbiljno narušava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma.

Ostojić: Ustavni sud narušava povjerenje u svoju instituciju...
Ostojić: Ustavni sud narušava povjerenje u svoju instituciju...

- Na osnovu Priopćenja koje je danas poslao Ustavni sud jasno je izrečeno da Vlada Republike Hrvatske odnosno Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava korištenjem proračunskih sredstava ili na drugi način nisu grubo kršili pravila demokratske procedure ili narušavali pravo građana na izjašnjavanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma - stoji u priopćenju ministarstva.

Ističu da je resorni ministar Marko Pavić to otpočetka tvrdio te da je naglašavao da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. s ciljem informiranja sugrađana o cjelovitoj mirovinskoj reformi te je u potpunosti transparentna.

Ministar je, dodaje se, također naglašavao da je referendum demokratsko pravo koje Vlada podupire, ali smo isto tako, kao Vlada, dužni kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodimo i što one donose.

Bačić: Ne vidim razloge zašto bi Ustavni sud rušio taj zakon
Bačić: Ne vidim razloge zašto bi Ustavni sud rušio taj zakon

- U predreferendumskoj fazi, odnosno u trenutku dok se ne zna hoće li biti referenduma Vlada je dužna informirati građane i o fiskalnim učincima sindikalne inicijative na državni proračun. To je potvrdio i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, kada je izjavio da je legitimno da Vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela te da Vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem jer u načelu i nema druge izvore sredstava nego proračunska - navodi Ministarstvo u priopćenju.

Predsjednik Ustavnog suda, napominju, također je potvrdio da je legitimno da Vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u predreferendumskoj fazi kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi prikupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1