Obavijesti

News

Komentari 141

Ustavni sud mu srušio lanjsku odluku o upisu u srednje škole

Ustavni sud mu srušio lanjsku odluku o upisu u srednje škole
1

Suci su ocijenili da sportske i glazbene aktivnosti nisu svima jednako dostupne pa ne mogu nositi bodove za upis. Jovanović mora donijeti nove kriterije za upis

VIDEO

Ministru obrazovanja Željku Jovanoviću Ustavni sud je naložio da za sljedeću školsku godinu donese novi set odluka o kriterijima za upis u srednje škole. 

Suci su ocijenili da sportske i glazbene aktivnosti nisu svima jednako dostupne pa ne mogu nositi bodove za upis. Spornu prošlogodišnju odluku o kriterijima za upis Ministarstvo nije objavilo ni u Narodnim novinama, što je moralo, nego na internetu, piše Večernji list.

Nakon objave odluke Ustavnog suda oglasilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Referirajući se na Odluku Ustavnog suda RH, od 15. travnja 2014. godine, napominjemo kako osporavane odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, u smislu članka 125. stavka 2. Ustava,  nisu „drugi propis“ pa iz tog razloga Ustavni sud nije propitivao njihovu ustavnost i zakonitost.

Odluka Ustavnog suda RH predstavlja isključivo uputu ovom Ministarstvu vezano za  „budućnost“, kako sud sam navodi u svojoj Odluci. Riječ je, dakle, o  preporukama koje Sud  naziva „načelnim stajalištima“, a koje se odnose na propisivanje kriterija u narednoj školskoj godini te nalaže da Odluka bude objavljena u „Narodnim novinama“.

Ističemo kako su sve odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u posljednjih 20 godina bile donesene na istovjetan način, odnosno bez objave u Narodnim novinama, a u skladu s odredbama zakona koji su regulirali područje srednjeg obrazovanja. Jednako tako, iste su uvijek bile objavljene krajem mjeseca travnja za upis u narednu školsku godinu. 

Sukladno važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Odluka se mora donijeti svake godine, a Ministarstvo se, upravo nastojeći Odluku sadržajno uskladiti s ustavnopravnim zahtjevima, u postupku njezine izrade, konzultiralo s ustavnopravnim stručnjacima i Uredom pravobraniteljice za djecu. U tom će kontekstu i Odluka Ustavnog suda RH pridonijeti  kvaliteti  odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. pa se ovim putem  zahvaljujemo Ustavnom sudu na preporukama za njezino poboljšanje.

Tendencija je Ministarstva kroz novi zakon stvoriti  zakonske pretpostavke za donošenje dokumenta trajnijeg karaktera, kako bi elementi i kriteriji za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole vrijedili više od jedne godine.  

Sa sadržajem Odluke o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole u školskoj godini 2014./2015. javnost će biti upoznata do kraja travnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 141
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca