News

Komentari 5

Utrka za Osijek: HDZ-ovac Radić siguran za ulazak u drugi krug?

Utrka za Osijek: HDZ-ovac Radić siguran za ulazak u drugi krug?

Prema anketi HRejtinga, kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu uvjerljivo vodi i dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala. Radić je na 32,9% podrške

Za mjesto osječkog gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima borit će nekoliko kandidata, a među njima se kao potencijalni budući gradonačelnici ističu SDP-ov kandidat Goran Kušec, kandidat Domovinskog pokreta Berislav Mlinarević i HDZ-ov kandidat Ivan Radić.

Prema istraživanju HRejtinga koje je provedeno od 3. do 5. svibnja, na uzorku od 600 ispitanika, kandidat za gradonačelnika Osijeka Ivan Radić u prvom krugu uvjerljivo vodi i dobiva gotovo dvostruko više glasova od glavnih rivala. Radić je na 32,9% podrške.

SDP-ov Kušec je na 18,5% podrške, a Mlinarević blizu, na 16,8%. Uvjete za službenu kandidaturu u Osijeku ispunilo je još četvero kandidata, ali oni će iz nastavka izborne utakmice, prema HRejtingu, biti isključeni već u prvom poluvremenu.

To su Vladimir Šišljagić, ovaj put kandidat Snage Slavonije i Baranje (8,6%), Vladimir Ham, kandidat koalicije predvođene HNS-om (6,3%), Katarina Kruhonja, predstavnica platforme Možemo (5,5%) i daleko najslabiji, kandidat grupe birača Miroslav Vanek koji ima 2,8% podrške. Nikome od njih ne bi pomoglo ni kad bi ih poduprlo svih 8,5% trenutačno neodlučnih Osječana.

Bitka neizvjesnija nego u Zagrebu

Kada bi se trojica s najviše glasova u prvom krugu stavila u međusobni sraz, tko bi postao gradonačelnik Osijeka?  Za razliku od Zagreba gdje favorit u svakoj kombinaciji pobjeđuje s velikom razlikom i natpolovičnom biračkom potporom, pa onda i neodlučni ne mogu utjecati na konačni rezultat, u Osijeku to nije slučaj 

Bitka će, prema HRejtingu, biti daleko neizvjesnija. Tako bi u dvoboju centar desno protiv centra lijevo, HDZ-ov kandidat Radić dobio 48,4%, a SDP-ov Kušec 36,6%, što je razlika od približno 12%. A zbroj neodlučnih (8,6%) i onih koji trenutačno nemaju namjeru (6,4%) glasati, iznosi 15%. Još je neizvjesnije u drugom srazu, srazu na desnoj strani političkog spektra.

Kad bi u drugom krugu snage odmjeravali kandidat HDZ-a i zajednički kandidat Domovinskog pokreta i Mosta, Ivan Radić osvaja 44,3%, a Berislav Mlinarević 36,8%.

Dakle, Radić pobjeđuje s razlikom od 7,5%, a neodlučnih je 3% više - trenutačno 10,7% + 8,2% onih koji kažu da neće glasati u drugom krugu.

I preostala nam je još jedna, istina, najmanje vjerojatna, ali i najnapetija kombinacija. Kandidat Domovinskog pokreta i Mosta protiv kandidata SDP-a. "Desni" Mlinarević postaje gradonačelnik Osijeka sa 2,3% više glasova od "lijevog" Kušeca. No pet je puta više neodlučnih - čak 10,5%. Onih koji bi ostali doma još je više (13,7%) i mahom su HDZ-ovi birači. Što je očekivano, jer ideološki bliskog kandidata Domovinskog pokreta i Mosta zbog povijesti međusobnih odnosa HDZ-ovcima ipak nije im lako zaokružiti, a SDP-ov je isključen u startu.

Najčitaniji članci