News

Komentari 92

Utrka za Zagreb: Tomašević ima najveću potporu, u drugi krug idu ili Filipović ili Škoro

Utrka za Zagreb: Tomašević ima najveću potporu, u drugi krug idu ili Filipović ili Škoro

Prema istraživanju agencije MASMI, Tomašević sigurno ulazi u drugi krug izbora i u njemu pobjeđuje sve protukandidate. U svim je kombinacijama malo neodlučnih birača

Prema istraživanju koje je provela agencija MASMI za N1, utrka za drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba bit će neizvjesna. 

Tomislav Tomašević nametnuo je temu izbora – promjenu načina vladanja gradom – i s 38,1% održava povjerenje najvećeg broja glasača. Na trećem je mjestu i među neodlučnim glasačima, a uspio je pridobiti i glasače koji se odlučuju za kandidate na temelju stvari koje su učinili, a koje su biračima značajne. 

LOKANI IZBORI 2021.: PRATITE NAS UŽIVO U NEDJELJU

Davor Filipović (12,1%) od početka kampanje drži drugu poziciju i u blagoj je prednosti za drugi krug. Rezultat je znatno bolji nego ostalim HDZ-ovim kandidatima na prijašnjim lokalnim izborima. To može zahvaliti HDZ-ovom biračkom tijelu koje je na prethodnim izborima glasalo za Bandića. 

Na trećem mjestu je Miroslav Škoro (10,5%) koji je uspio zadržati postotak glasača koji su na parlamentarnim izborima odabrali Domovinski pokret. Lakše je od ostalih kandidata desnice privukao i mlade - oni ga poznaju s glazbene scene, a privlači ih patriotizam i osjećam nacionalnog ponosa. No, za drugi krug bi Škoro trebao privući i starije glasače, žene i biračko tijelo BM365 i Vesne Škare Ožbolt

Četvrto mjesto je izborila Jelena Pavičić Vukičević (8,6%),a na petom Joško Klisović (8,1%), izravna žrtva snage Tomislava Tomaševića. 

Drugi krug izbora 

Prema istraživanju agencije MASMI, Tomašević sigurno ulazi u drugi krug izbora i u njemu pobjeđuje sve protukandidate - Davora Filipovića s 58% prema 26%, Miroslava Škoru 57,5% prema 29,1%, a Jelenu Pavičić Vukičević sa 60,6% prema 21,2%.

U svim je kombinacijama malo neodlučnih glasača - ljevica se ujedinjuje u borbi protiv desnice, a desnica ne može nadoknaditi gubitke njihovih kandidata. 

Gradska skupština 

U Gradskoj skupštini Možemo! je za 4,6% slabiji od Tomislava Tomaševića s 33,5%. Za bolju poziciju ovisi o izravnoj borbi s SDP-om (9,8%) – dvije stranke zajedno motiviraju gotovo cijelu ljevicu, a u međusobnom srazu zeleno-lijeva koalicija motivira znatno više glasača od SDP-a, posebice u centru grada.

Na drugom je mjestu HDZ sa 16,9%, što je za 4,8% bolji rezultat od Davora Filipovića. Snažni Domovinski pokret zaustavio je prodor HDZ-a na desno, a Vesna Škare Ožbolt preuzela je postotak glasača nezadovoljnih trenutnim vodstvom. U odnosu na 30-ak posto HDZ-a na parlamentarnim izborima u Zagrebu prije manje od godinu dana, trenutni rezultat mogao je biti i bolji. Domovinski pokret zadržava rezultat u gradu s parlamentarnih izbora (9,9%), a nakon SDP-a (9,8%) prag prelaze i Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti (6%), NL Vesna Škare Ožbolt (5,5%). Od ostalih jedino Most ima priliku za zastupnika s 4,8%.

36,6% birača u Zagrebu izjašnjavaju se kao lijevo orijentirani, 30,6% smatra da su centar, a 32,8% naginje desnim politikama. Najveći postotak izrazito lijevih glasača ima SDP (31,8%), a umjerenih Možemo! (49,8%). Sve stranke imaju trećinu glasača u centru.

Na drugom kraju spektra, 41,5% HDZ-ovih glasača su izrazito desne orijentacije, a prati ih Domovinski pokret s 33,7%.

Napomena

Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku 800 punoljetnih građana grada Zagreba, koji će sigurno ili vjerojatno glasati na predstojećim lokalnim izborima za gradonačelnika i Gradsku skupštinu. Anketiranje je provedeno od 6 – 12. svibnja, a mogućnost pogreške je +/- 3,46%.

Najčitaniji članci