Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
135 komentara

Uvijek na strani slabijih: Branio prijatelje Židove i htio biti pilot

Odličan učenik i dobar prijatelj, Karol Wojtyla od najranijih dana nije radio razliku među katolicima i pripadnicima drugih vjera. Za njega su svi djeca 'jednog Boga'

REUTERS/PIXSELL
Foto: REUTERS/PIXSELL
135 komentara

Ivan Pavao II., karizmatični Papa koji je 27 godina bio poglavar Katoličke crkve, i papa Ivan XXIII., sazivatelj Drugog vatikanskog koncila, zvan Dobri papa, proglašeni  su svetima 27. travnja, prvu nedjelju nakon Uskrsa. Tim povodom objavili smo priče o njima u specijalu Kanonizacija Pape.

Emilija, majka malenog Karola Jozefa Wojtyle, susjedima je često ponavljala da će Lolek biti velik čovjek. Nadimak Lolek je dobio u osnovnoj školi, a zvali su ga i Lolus. 

Godine 1927., nakon što je američki pilot Charles Lindbergh zrakoplovom preletio Atlantik, malog Karola su upitali što bi htio biti kad odraste. 

- Bit ću pilot - odgovorio je. Zatim su ga pitali zašto ne bi bio svećenik pa je uzvratio: 'Zato što Poljak može biti drugi Lindbergh, ali ne može postati papa'. 

Branio Židove: 'Svi smo mi djeca jednog Boga'

U vrijeme prije Drugog svjetskog rata u Wadowicama, koje su imale oko 10 tisuća stanovnika, živjelo je oko dvije tisuće Židova. Ivan Pavao II. puno godina poslije pisao je svom židovskom prijatelju Jerzyju Klugeru kako su mnogi Židovi u selu bili njegovi prijatelji u osnovnoj školi, ali i kasnije u gimnaziji. Već u gimnaziji počeo se angažirati u crkvi.

Kada su objavljivani rezultati prijamnog ispita za vadovičku gimnaziju Karolov prijatelj Jurek Kluger saznao je da je cijeli njegov razred uspješno položio te je želio s njime podijeliti dobru vijest. 

- Lolek, Lolek primljen si! - odjekivalo je crkvom u kojoj je mladi Karol ministrirao. Pogledao ga je, dajući mu do znanja da je misa u tijeku i da sada ne mogu razgovarati. Kada je misa završila, pokraj Jureka je prošla neka žena. 

- Što ti tu radiš? Nisi li ti sin predsjednika židovske općine? - upitala ga je i otišla dalje. 

Pojavio se Karol kojeg je zanimalo što je htjela od njegova prijatelja.

- Ne znam. Sigurno se čudila kad je vidjela Židova u crkvi - rekao je Jurek. 

- Pa čemu bi se trebala čuditi? Svi smo mi djeca jednog Boga! - poručio mu je Karol. 

Branio na golu za Židove

U razredu je bilo nekoliko Židova, a mladići bi se kada bi igrali nogomet dijelili u dvije ekipe, katoličku i židovsku. Na golu jedne ekipe stajao je Karol Wojtyla, a s druge Poldek Goldberger, zubarev sin. Ponekad bi u ekipe dovodili igrače iz drugih razreda, no u židovskoj ekipi ne bi bilo dovoljno igrača. Tada bi na golu za Židove branio Lolek. 

Bavio se i drugim sportovima - klizanjem, skijanjem i planinarenjem, a volio je i plivanje, vožnju biciklom i spuštanje kanuom. 

Rano se počeo baviti glumom u raznim kazališnim skupinama. Nakon završetka gimnazije s ocem se preselio u Krakov gdje se troumio između glumačke karijere, studija filozofije i studija teologije. Ipak se odlučio za Filozofski fakultet na kojemu je s poljskim piscem Juliusom Kidrinkim osnovao kazalište. Nakon dolaska nacista u Poljsku, Karol je ilegalno nastavio studije i širio pacifističke ideje, a govorio je i kako se otpor nacistima može pružati i bez oružja. 

Bio je dobar skijaš

Papa Ivan Pavao II. bio je dugogodišnji skijaš, a tijekom svojeg pontifikata najčešće je posjećivao skijalište Terminillo u blizini Vatikana. 

Navodno je, dok je još bio kardinal, izjavio kako 'nije dolično kardinalu da skija loše'. 

Poseban prilog o papi Ivanu Pavlu II.

Pred više od milijun hodočasnika voljeni papa Ivan Pavao II. bit će proglašen svetim ove nedjelje, 27. travnja 2014., u Rimu. Stoga ne propustite poseban prilog o svecu koji je svim srcem ljubio Hrvatsku i Hrvate. Za Vas smo na osam stranica pripremili sve o njegovu liku i djelu, njegovoj nepresušnoj vjeri u Boga, ljude i svijet, ali i poruke koje je izrekao tijekom svoja tri pastoralna pohoda u Hrvatsku, a koje će cijela zemlja vječno pamtiti.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message