Obavijesti

News

Komentari 0

Uvodi se redovni treći rok za upise đaka u srednju školu

Uvodi se redovni treći rok za upise đaka u srednju školu
1

Većina ravnatelja smatra da je dodatni rok za upise u srednje škole, od 5. do 9. rujna, dobar. Razredi će moći imati maksimalno 28 učenika, a standard je 24

VIDEO

Iako je školska godina završila i praznici počeli, učenici osmih razreda osnovnih škola još se ne mogu do kraja prepustiti ljetnim radostima. Naime, čekaju ih upisi u srednju školu.

U prvim razredima javnih srednjih škola u novoj školskoj godini bit će mjesta za 48.128 učenika. Predviđeno je da se upišu u 2083 razreda.

Ove godine uvedena su neka nova pravila. Tako je predviđen i treći upisni rok, od 5. do 9. rujna, za učenike koji se nisu uspjeli upisati u dva ranija roka, odnosno za škole u kojima je ostalo slobodnih mjesta.

- To se čini kao dobro i logično rješenje s obzirom na sve probleme koji su se proteklih godina javljali s neupisanim učenicima pa se događalo da su neki učenici krenuli u prvi razred srednje škole tek krajem rujna ili početkom listopada. To što nema ukidanja planiranih zanimanja nakon prvog upisnog kruga također smatram dobrim rješenjem jer je vezano i uz treći upisni krug, a osim toga, ima učenika koji tek u kolovozu stječu pravo upisa u srednju školu te im se tako pruža mogućnost da upišu i navedena zanimanja – rekao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole “Vice Vlatkovića” u Zadru.

Njegov kolega Davor Vidaković, ravnatelj Medicinske škole “Ante Kuzmanića” u Zadru, mišljenja je da nova pravila neće puno toga promijeniti jer su uglavnom “kozmetički zahvat”.

- Možda jedino ovo s trećim krugom iako i do sada su se učenici upisivali. Nažalost, broj djece je sve manji pa ionako ima mjesta. Maksimalni broj učenika i do sada je bio 28, minimalni 20,a optimalni 24. Mi u Zadarskoj županiji smo se dogovorili da idemo na 24 po razredu baš radi malog broja djece iako i to nije obvezujuće. Ozbiljne zahvate u pogledu upisa tek treba napraviti, ali očito nitko to ne želi pokrenuti jer je to osjetljivo pitanje koje će izazvati i ozbiljne reakcije – kaže nam Davor Vidaković.

Ravnatelji škola u Slavoniji podržavaju uvođenje novih upisnih pravila jer će im to, kažu, olakšati posao i smanjiti nepotrebnu administraciju.

- Treći upisni rok podržavam jer smo za učenike koji se do sada nisu uspijevali upisati u drugom roku morali tražiti pismenu suglasnost ministarstva za svakog posebno. Administrativno je to dugo trajalo, pa su takvi učenici često kretali na nastavu tek u listopadu. Do sada u pravilu nismo smjeli planirati upis u ona zanimanja koja proteklih godina nismo imali upisa. Godinama smo pokušavali upisati krojače, ali nije išlo, pa smo prošle godine izgubili tekstilni smjer - objašnjava nam Vladimir Matić, ravnatelj Srednje strukovne škole Vukovar.

Sličnog je mišljenja i Blaško Menalo, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Inače, ta škola sva slobodna mjesta popuni veću u prvom roku. 
- Uvijek obavimo sve upise u prvom roku, ali podržavam uvođenje trećeg roka jer to daje više mogućnosti učenicima koji idu na popravne ispite. Oni su do sada imali probleme s upisom u srednju, a i morali su upisivati samo one smjerove u kojima je bilo slobodnog mjesta te su tako bili osuđeni na zanimanja koja nisu željeli – kaže Blaško Menalo.

Ivo Bebek, ravnatelj pulske Strukovne škole, tvrdi da još nije sve potpuno jasno jer nisu dobili upute kako nova pravila provesti u djelo.

- Odluka da se uz odobrenje ministra u posebnim slučajevima poveća broj učenika na 28 je dobra. Vjerujem kako će školama to olakšati situaciju – kaže nam Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole Split.

Nije sigurna može li treći rok pomoći jer, kako kaže, već u drugom roku su očito bila popunjena mjesta gdje su se učenici željeli upisati.

Njezin kolega Mladen Bilankov, ravnatelj Škole likovnih umjetnosti Split, kaže kako bi treći krug za upis učenika značio novu mogućnost i zanemarivu šansu da ostanu neupisani.

- S druge strane, školama bi se otvorio dodatan posao, ali isto tako i opcija da popune svoje kvote. Ukidanje ili ne zanimanja koja nisu ostvarila očekivani rezultat treba sagledati kroz više kriterija – zaključuje Bilankov.     

Tomčić: Prednost djeci obrtnika pri upisu u strukovne škole     

Nova pravila također predviđaju i mogućnost povećanja maksimalnog broja učenika u razredu sa sadašnjih 26 na 28.

- S obzirom na sve manji broj učenika koji ulaze u srednjoškolski sustav, ostavio bih 26 učenika kao maksimalan broj, ali i u odluci o upisu piše da će do 28 odobravati ministar, i to u slučaju ako učenik srednje škole ne položi popravni ispit te ponavlja prvi razred, tako da je to OK. No ono što mi svakako nedostaje je odluka da se djetetu obrtnika da prednost pri upisu u zanimanje obiteljskog obrta – smatra Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole “Vice Vlatkovića” u Zadru.  

  
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"