Obavijesti

Promo sadržaj

Uz pomoć Kluba za zapošljavanje Rado aktiviraju se ranjive skupine na tržištu

Uz pomoć Kluba za zapošljavanje Rado aktiviraju se ranjive skupine na tržištu
10

Rado se bavi edukacijama odraslih kojima je bitno osvješćivanje vlastite pozicije, stjecanje vještina u komunikaciji i analitičnosti, usvajanje novih znanja i kontakata

Nastao je na temelju dva projekta za koja je novac dobiven iz Europskog socijalnog fonda, „Osnaživanje i aktiviranje ranjivih skupina za tržište rada“, Obrtničke komore Zagreb te „Pametno i aktivno do sigurne budućnosti“, Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije te međusobnog partnerstva i partnerstva s Agencijom za strukovno obrazovanje odraslih i Obrtničkim učilištem. Klub za zapošljavanje Rado formalno djeluje unutar prostora Obrtničke komore Zagreb u Ilici 49, a operativno je aktivan u svim gradovima Zagrebačke županije, u prostorima udruženja obrtnika. 

Projekt Osnaživanje i aktiviranje ranjivih skupina za tržište radaObrtničke komore Zagreb provođen je u gradovima Jastrebarsko, Velika Gorica, Dugo Selo i Ivanić Grad te je postigao vrlo dobre rezultate.

- Radionice Kluba za zapošljavanje Rado traju od početka 2019. godine, a u prethodnim pripremama, krajem 2018., obavljene su selekcije kandidata u suradnji s Regionalnim uredom HZZ-a Zagreb, odnosno s ispostavama HZZ-a u navedenim gradovima. Savjetnici HZZ-a su na temelju podataka kojima raspolažu o nezaposlenima, a prema kriterijima projekta, mladi do 29 godina i stariji od 50 godina koji su bili dugotrajno nezaposleni, slali kandidate u Klub. Nakon utvrđivanja interesa kandidata i konačnog formiranja grupa krenulo se u provođenje radionica. Bilo ih je  15-16 u svakom gradu, u dva navrata. Sad se upravo formiraju još dvije grupe u Jastrebarskom i u Dugom Selu, tako da će projektom u spomenuta četiri grada biti obuhvaćeno više od stotinu polaznika kroz više od 130 radionica i nebrojeno mnogo individualnih savjetovanja, što uživo što online - kaže Krunoslav Knežević, voditelj Kluba za zapošljavanje. Napominje i da su se mnogi polaznici zaposlili već tijekom pohađanja radionica, čemu je pridonijelo i povećanje kompetencija koje su stekli na dijelu radionica koje su pohađali.

- Iako nemamo precizne podatke, znamo da se zaposlilo gotovo pola kandidata, a oko 20 posto ih je krenulo u samozapošljavanje. Kod mnogih taj proces još traje. Javljaju se i polaznici iz prethodnih razdoblja kojima treba sugestija za natječaj za posao ili koji se odlučuju na osamostaljivanje, tako da pružamo individualnu podršku i nakon što polaznici formalno završe radionice - napominje voditelj. Još su 24 osobe dodatno stručno osposobljene za suradnika u pisanju i provođenju EU projekata, kao i nekoliko osoba za vizažiste jer je projekt predvidio financiranje dodatne edukacije za one koji su imali preduvjete.

Projekt je financiran novcem Europskog socijalnog fonda i time su za polaznike sve usluge besplatne.  

Razgovarali smo s nekoliko polaznica radionica, evo što su nam rekle:

Kristina Jelečki, Dugo Selo

„Edukacija se sastojala od seta predavanja iz komunikacijskih vještina, marketinških alata te sveukupnog teorijskog znanja iz pisanja i izrade EU projekata.

Profesori su zaista odradili vrlo dobro svoj posao prenošenja znanja, tako da iz ove priče izlazimo obogaćeni novim vještinama i osposobljeni za samostalnu izradu EU projekata. Dobili smo potrebne alate koje ćemo moći iskoristiti u svrhu zapošljavanja.

Teoriju smo nadopunili završnim radom – gdje smo imali zadatak sami na realnoj tvrtki osmisliti i izraditi cjelokupni EU projekt (što su svi polaznici odlično savladali).“

Antonija Žganec, Velika Gorica

"Na radionicama kluba RADO smo učili od samih početaka. Kako tražiti posao, kako se ponašati na razgovoru za posao pa do samog pisanja poslovnog plana. Sve je tematski bilo dobro promišljeno i imalo je svoj kontinuitet. Većina polaznika se odlučila i za edukaciju vezano uz EU projekte. To je bila prilika koja se ne propušta. Učenje o EU fondovima i sama izrada jednog EU projekta, uvelike mi je pomogla da se dovedem na trag u potrazi za poslom. Nakon edukacije, našla sam posao u roku 2 mjeseca. "

Josipa Bognar, Velika Gorica

„Primarna svrha ovih radionica bila je odvažiti se i dati podršku za samostalno pokretanje posla i to preko teme koje su se odnosile na ekonomski dio vezano za poslovanje.

Sudjelovanje na edukaciji svima nam je pomoglo da budemo konkurentniji na tržištu rada i još više za one koji su se odlučili na edukaciju za Suradnika za pisanje i provođenje EU projekata. Konkurentniji jesmo na tržištu rada i svojim znanjima, kompetencijama i "alatima" koje smo stekli možemo pridonijeti boljitku društva i Republike Hrvatske.“

Danijela Maljevac, Jastrebarsko

„Radionice kluba za zapošljavanje Rado  odvijale su se kroz timski rad I predavanja, koja su bila vrlo zanimljiva i poučna. Predavači su odličnim poznavanjem i prenošenjem materije  polaznicima odigrali značajnu ulogu u pisanju životopisa, predstavljanju kandidata , motivacije, komunikacijskih vještina, umrežavanje, istraživanje tržišta i brendiranje.Sudjelovanje u edukacijama za sada mi nije pomoglo u pronalaženju posla, ali se nadam da hoće, jer sam savladala nove vještine koje ću primjenjivati u mogućim budućim poslovima.Smatram da imam više kompetencija te da će moja konkurentnost na tržištu rada biti znatno izraženija i pridonijeti skorom zapošljavanju.“

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.