News

Komentari 0

Uz pomoć špijunskog softvera Pegaz hakirali mobitele šestorici palestinskih aktivista

Uz pomoć špijunskog softvera Pegaz hakirali mobitele šestorici palestinskih aktivista

NSO, tvrtka koju regulira izraelsko Ministarstvo odbrane izrazila je zgražanje potezom SAD i tvrdi da svoje proizvode izvozi i prodaje jedino snagama reda i obavještajnim agencijama

Mobiteli šest palestinskih aktivista sa Zapadnoj obali 'hakirani' su pomoću špijunskog softvera Pegasus koji je razvila izraelska tvrtka za kibernetički nadzor NSO Group, priopćili su u ponedjeljak Amnesty International (AI) i udruga za nadzor interneta Citizen Lab.

Američko ministarstvo trgovine je prošli tjedan stavilo NSO Group na crnu listu zbog optužbi da se njezinom tehnologijom prate novinari, aktivisti za ljudska prava i vladini dužnosnici.

NSO, tvrtka koju regulira izraelsko Ministarstvo odbrane izrazila je zgražanje potezom SAD i tvrdi da svoje proizvode izvozi i prodaje jedino snagama reda i obavještajnim agencijama te da poduzima korake kako bi obuzdala zloupotrebu svog programa.

Tvrtka također ponavlja da nije ona ta koja koja se koristi proizvodima te da nije upoznata s detaljima osoba pd nadzorom. 

Palestinska udruga za ljudska prava pozvala je UN da istraži tvrdnje o 'hakiranju' telefona palestinskih aktivista na Zapadnoj obali pomoću programa Pegasus.

Kako se doznaje, trojica od šest aktivista rade za palestinske udruge koje je Izrael prošli mjesec označio kao terorističke organizacije, tvrdeći da prosljeđuju novac donatora militantima.

Najčitaniji članci