Obavijesti

News

Komentari 65

Užas hrvatskih pomoraca: Ivan je već 2 godine zatočen u Libiji

Užas hrvatskih pomoraca: Ivan je već 2 godine zatočen u Libiji
1

Splićanina Ivana Furčića terete za šverc naftnih derivata, dok su Nikola Tolja iz Dubrovnika i Ernest Pekar iz Istre od lipnja u španjolskom zatvoru zbog sumnje u šverc cigareta...

VIDEO

Otkad su ga zatvorili, ni ja više ne plovim, ne mogu. Mislio sam otići u Libiju, ali prijatelji su me odgovorili nakon što su i predstavnici vlasnika broda i naši diplomati bili tamo i nisu ništa postigli, ispričao je Tomislav Furčić, čiji je brat Ivan već dvije godine zarobljen u libijskom zatvoru.

Splitski pomorac Ivan Furčić (44) bio je prvi časnik palube na malteškom brodu “Sovereign M”. Brod su prije dvije godine ispred libijske obale zaustavili pripadnici jedne od libijskih milicija. Svih šest članova posade Libijci su zatvorili i optužili za krijumčarenje nafte. Sudski je predmet prebačen u Tripoli, glavni libijski grad, no suđenje još nije počelo zbog kaotičnog stanja u toj zemlji. Ivanova obitelj već ga dvije godine na sve moguće načine pokušava izvući iz zatvora. Pokušali su i preko Sindikata pomoraca, vlasnika broda, Ministarstva vanjskih poslova, ali za sada su se svi pokušaji pokazali neuspješnima. Ivanov brat Tomislav tvrdi kako više ne zna što bi učinio ni kome bi se obratio. Brata je posljednji put čuo krajem travnja.

- Zvučao mi je dobro, za razliku od prethodnih kontakata, kad sam stekao dojam da mi ne vjeruje da sam to ja, njegov brat. Primjerice, kad bih ga nešto pitao, on bi mi uzvraćao protupitanjima iz naše prošlosti, kako se zvala naša pokojna baka i slično tome - ispričao je Tomislav Furčić, kojeg je nekoliko puta kontaktirao i stanoviti Sam, navodno zatvorski kolega njegova brata.

- Poslao mi je Ivanovu fotografiju, a na njoj sam vidio da se moj brat ‘prepolovio’, drastično smršavio i posijedio - rekao je Tomislav

 Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova tvrde da su od početka u komunikaciji s libijskim ministarstvom vanjskih poslova te da poduzimaju sve aktivnosti kako bi mu pružili konzularnu pomoć. U ime Sindikata pomoraca Hrvatske, Romano Perić, koordinator ITF-a za Hrvatsku tvrdi da posljednje informacije o Furčiću govore kako se on nalazi u zatvoru 70 kilometara zapadno od Tripolija. - Mi smo u Sindikatu optimisti i ostat ćemo optimisti do kraja te pomagati koliko je god to u našoj moći svim legalnim sredstvima koja su nam na dispoziciji - zaključio je Perić.

 

Odvjetnik Taher Shtewi navodi kako je problem što Furčić odbija svaku vrstu kontakta.  

- U strahu je i pun nepovjerenja prema svakome. Ipak, svako malo nazovem zatvor i uvjeravaju me da redovito jede - kazao je Shtewi za Slobodnu Dalmaciju.  

Odvjetnika je angažirao Sindikat pomoraca Hrvatske, a suglasnost je dao i Furčićev brat Tomislav. Međutim, on nije jedini branitelj našeg državljanina, jer je na savjet Ministarstva vanjskih poslova RH punomoć u lipnju ove godine dana i izvjesnom Kashlafu. Obitelji je rečeno da je Shtewi i dalje uključen u obranu. 

- Ja nemam tu informaciju. Ako je to tako, volio bih da me kolega kontaktira. U ovome trenutku traju napori da se suđenje definitivno preseli u Tripoli, što bi svima olakšalo situaciju. Mi smo to skoro bili uspjeli prije godinu dana, ali je na koncu od takvog zahtjeva odustao zapovjednik broda, inače gruzijski državljanin. Na tom ročištu pojavilo se za pet optuženih ukupno sedam odvjetnika, ali ja sam jedini bio angažiran u Furčićevoj obrani – kaže Shtewi, koji je do prije dva mjeseca imao redovite kontakte sa službenicima hrvatskog Veleposlanstva u Kairu.  

U tom posljednjem kontaktu nitko mu nije dao informaciju o pojačavanju obrane. 

Ministarstvo vanjskih poslova se ni nakon više od 12 dana nije očitovalo o slučaju, a ni Furčićeva obitelj ne zna ništa, osim da je na djelu navodno tiha diplomacija. 

- Dok sam ja vodio Ministarstvo, u taj slučaj bili su uključeni Sedma uprava i SOA. U Libiju je išao i jedan od mojih pomoćnika, koji je čak i došao do Furčića i s njim razgovarao, te spojio s obitelji. Pokušavali smo i preko diplomatskih kanala nama prijateljskih zemalja, ali zbog nesređenog, kaotičnog stanja u toj zemlji svi ti napori nisu urodili plodom. Više vam zbog osjetljivosti slučaja ne mogu reći. Jednog dana, kada se sve ovo, nadajmo se, sretno završi, onda ću vam biti na raspolaganju – kazao je Slobodnoj Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova. 

Ivana su pokušali izvući i na silu?

Unatoč naporima da Ivana oslobode, što pokušavaju ministarstva, sindikata i obitelji, bilo je navodno i akcija da ga silom izvuku iz libijskog zatvora.

Navodno je čak bio spreman i automobil za bijeg, ali je Ivan odbio poći misleći da ga otima neka druga libijska milicija. Splitski je pomorac u zatvoru navodno obolio od štokholmskog sindroma, ovisnosti prema svojim otmičarima.

Dvoje hrvatskih pomoraca u španjolskom zatvoru

No, Furčić nije jedini pomorac koji proživljava pravu dramu.  

Naime, pomorski časnik Nikola Tolja iz Dubrovnika od kraja lipnja se nalazi u španjolskom zatvoru Santa Maria u Cadizu, zajedno s Ernestom Pekarom, kormilarom iz Istre, jednim Rumunjem i tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik. 

Kako piše Pomorac.net, pomorci su zadržani zbog sumnje u krijumčarenje cigareta. Iako je bilo govora o jamčevini, ona je odbijena, doznaje Dubrovački dnevnik, a informaciju je potvrdio i voditelj ureda Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku i Koordinator ITF-a za Hrvatsku Romano Perić. 

- Prije 10-ak dana je odbijena kaucija, a s obzirom na navedeno smo odlučili zatražiti branitelja po službenoj dužnosti za dva hrvatska pomorca, uz službenog prevoditelja, koji bi se odvojio od branitelja kojega je angažirala kompanija Lucatelli koja je vlasnik tegljača. Smatramo kako i kompanija i pomorci sada mogu biti u različitim procesima, jer ako bi se kompaniji slučajno dokazala neka krivnja, pomorci ne bi mogli biti oslobođeni do tog trenutka. Ovako bismo odvojeno dokazivali njihovu nevinost, bez obzira na kompaniju, jer smatramo kako su nevini - izjavio je Perić. 

Cijela operacija nazvana ‘Escudo’, u prijevodu štit, krenula je 24. lipnja. Tolja se nalazio na tegljaču ‘Eis Vogel’, uz pomorca iz Istre, tri Talijana, od kojih je jedan zapovjednik i jednog Rumunja. Tegljač je teglio brod ‘Falkvac’ koji nije imao posadu. Predstavnici carine, policije i ostalih službi su se 50-ak nautičkih milja od obale Tunisa u navedenoj operaciji ukrcali oko 2.00 sati u noći gdje su našli određenu količinu cigareta.  

'Tvrde da su nevini i ja im vjerujem!'

Radi se, prema određenim navodima, o šest kontejnera cigareta, u protuvrijednosti od oko 12 milijuna eura. Umjesto plovidbe prema luci Huelva, gdje se nalazi brodogradilište, pomorci su po postupku skrenuli u Cadiz u Španjolskoj gdje je pokrenuta istraga, a pomorci zadržani u zatvoru Santa Maria. 

- Pomorci opovrgavaju bilo kakvu umiješanost i saznanja o krijumčarenju te navode kako su samo obavljali date dužnosti plovidbe, i u to duboko vjerujem. Zaprimili smo informacije od familija hrvatskih pomoraca te smo odmah reagirali tako da smo obavijestili Stožer za zaštitu pomoraca u Zagrebu koji objedinjuje veleposlanstvo, ambasade, ministarstva. Oni su od veleposlanstva RH u Madridu odmah zatražili da se pomorce pođe posjetiti te je to i napravljeno. Popričali su s našim pomorcima i provjerili je li sve u redu - kazao je tada Perić za Dubrovački dnevnik. 

Ako se pomorcima dokaže krivnja, zatvorska kazna bi, navodno, mogla iznositi od jedne do pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21