News

Komentari 12

'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu

'Uzimaj, džabe je': Prosvjednici iz trgovine nose sve što mogu

Nakon što su razbili izloge prodavaonice trgovačkog lanca "Monoprix", iz nje su iznosili sve čega su se uspjeli domoći i što im je moglo stati u ruke, torbe, ruskake...

"Kosovo za patike" - bio je naziv videa koji je prije 10 godina kružio internetom. Prikazivao je prosvjede protiv neovisnosti Kosova u središtu Beograda koji su se na kraju pretvorili u razbijanje izloga i krađu po trgovinama, a najveći hit bile su skupe tenisice. Nešto slično ovih dana dogodilo se u Parizu gdje se prosvjedovalo protiv poreza na gorivo i skupoće općenito. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Neki prosvjednici iskoristili su kaos i nasilje na ulicama da bi ponešto i "profitirali". Nakon što su razbili izloge prodavaonice trgovačkog lanca "Monoprix", iz nje su iznosili sve čega su se uspjeli domoći i što im je moglo stati u ruke, torbe, ruskake...

Tijekom prosvjeda u subotu više od 130 ljudi je ozlijeđeno, a 412 je uhićeno. Policija je na nasilje odgovorila suzavcem i vodenim topovima. Zatvorili su i nekoliko desetaka ulica kao i stanica metroa.

Četiri dana nakon kaosa, u utorak ujutro, francuska vlada najavila je odustajanje od poreza čija je najava potaknula seriju prosvjeda koji su kulminirali "ratom" na ulicama Pariza.