Obavijesti

News

Komentari 43

'Prodaja Janafa je opasna, dug umirovljenicima vratit ćemo mi'

'Prodaja Janafa je opasna, dug umirovljenicima vratit ćemo mi'
2

Vlada prodaje udjel u Janafu da se može pohvaliti da nije radila rebalans proračuna. U situaciji s Inom i MOL-om Janaf je ključna tvrtka, kaže Kukuriku koalicija

VIDEO

Vlada ne smije prodati udjel u Janafu, strateškoj monopolskoj tvrtki. To čini samo kako bi se mogla pohvaliti da nisu morali raditi rebalans proračuna i onda rasprodaje ne obiteljsko srebro nego doslovno kisik potreban za disanje. To su opasna posla i ako država padne ispod 75 posto vlasništva više neće moći samostalno upravljati Janafom. Apeliram i na predsjednicu Vlade i na medije da se ta štetna odluka zaustavi. Dug umirovljenicima će vratiti iduća vlada i to ćemo učiniti poštujući rokove, ali bez prodaje dijelova strateških tvrtki – poručio je Zoran Milanović, šef Kukuriku-koalicije nakon što je Vlada odlučila prodati udjele u Janafu i Croatiji osiguranju kako bi isplatila dug umirovljenicima. Radimir Čačić, šef HNS-a, poručio je pak kako bi on, da je mađarski MOL, kupio udjel u Janafu.

- U ovoj situaciji u vezi s Inom i MOL-om Janaf je ključna tvrtka – upozorava Čačić. Milanović pak ističe kako se udjel u Janafu želi prodati bez javne rasprave, preko noći te da su to opasna posla. Podsjetio je da u ovogodišnjem proračuna stavka iz koje bi se isplatio dug umirovljenicima nije osigurana. Naglasio je da je namjera Vlade bila posvaditi SDP-ovu koaliciju s umirovljenicima, ali da prodaja udjela u Janafu i CO-u nije način vraćanja duga.

"Svaki potez kojim rješavamo probleme žestoko napadaju" 

Ministri Martina Dalić i Đuro Popijač na konferenciji u petak su se obrušili na jučerašnje tvrdnje iz Kukuriku koalicije, kako se u prijenosu dionica Croatia osiguranja i JANAF-a radi o rasprodaji državnog srebra. Dalić je rekla kako je to apsurdno te da su ga oni unatoč krizi čuvali, dok je SDP-ova vlast u puno boljim vremenima prodavala i obiteljsko zlato. Dodaju da se radi o prijenosu, a ne prodaji dionica.

Dalić je pojasnila kako je na fondovima da odluče kako će upravljati imovinom te da se radi o poštivanju obveza Vlade. Kaže kako su dosad prenijeli ukupno 8,5 milijardi kuna za rješenje pitanja umirovljenika. 

- Frustrira kad se tvrdi kako ovo služi za pokrivanje proračunskih rupa - kaže Dalić i dodaje da je sve regulirano zakonom. 

Popijač je rekao kako je evidentno da Kukuriku koalicija svaki potez koji rješava probleme žestoko napada dezinformirajući javnost iznoseći neistine, pa i gotovo laži. Nastavio je kako bi Milanoviću netko trebao reći, ako ne može sam, tko je donio zakon o privatizaciji Ine  i na temelju čega su uz to prodali HT, hotele, luke i ostale tvrtke te tko je donio zakon o privatizaciji HEP-a.

- Ne želimo podsjećati što su činili u tim godinama i kako su rješavali deficit i krpanje proračuna - rekao je Popijač i dodao da oni znaju što predstavlja Janaf za Hrvatsku te što su Ina i Plinacro. Na pitanje novinara o jučerašnjoj izjavi premijerke Kosor i prepisivanju programa, Popijač je rekao kako je evidentno da su iz Kukuriku koalicije prepisali konkretne projekte koje su oni prepisali. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21