Obavijesti

News

Komentari 116

VIDEO Plenković za Milanovića: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

VIDEO Plenković za Milanovića: 'Moskovski huškač huška već mjesec dana. To je nedopustivo'

U utorak je u Banskim dvorima održan sastanak premijera Andreja Plenkovića s vladajućom koalicijom. Premijer će nakon sastanka dati izjavu na konferenciji za medije

VIDEO

Osobito smo zadovoljni što je prošlog tjedna parlamentarna većina pokazala stabilnost, čvrstinu i koheziju kada je riječ o oporbenim inicijativama. Još jedan fijasko glede raspuštanja Sabora, što je vrlo jasna i čvrsta poruka kako funkcionira parlamentarna većina, koja se za razliku od oporbe bavi bitnim pitanjima za građane, rješava ekonomske i socijalne probleme..., poručio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Banskim dvorima. 

IZJAVA PREMIJERA:

Nakon rezimea što radi oporba, a što Vlada, istaknuo je kako su još razgovarali i o pripremama za turističku sezonu, prognozama Europske komisije, završnim odlukama za uvođenje eura te ulazak u Schengen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

O pozivu sa šeficom DORH-a: 'Ne mogu imati dvostruke kriterije i reagirati na mene, a na Milanovića ne'

Odgovorio je i predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću koji poručuje kako je Plenkovićevo zvanje glavne državne odvjetnice protuustavno, za opoziv te za izgon iz političkog života. Podsjetimo, Plenković je jučer otkrio kako je nazvao glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek nakon Milanovićevih napada na ministra Marija Banožića i javnih poziva prema DORH-u da ga treba utamničiti. Plenković ne vidi ništa sporno u tome što je nazvao Hrvoj Šipek te poručuje kako ne vrši pritisak na DORH on nego upravo Milanović. 

- Mi smo bili u proteklih mjesec dana svjedoci huškanja od strane moskovskog čovjeka na Pantovčaku protiv, prije svega, zastupnika u Saboru Hrvoja Zekanovića, kojeg je optuživao da je počinio kazneno djelo, da ga treba uhapsiti i radio jedan nevjerojatan pritisak na pravosudna tijela, osobito na DORH i policiju. Sada je krenuo u istom tonu huškati i optuživati ministra u Vladi, Banožića, da i njega treba uhapsiti, da je kriminalac, da treba ići u zatvor, i tako dalje - kazao je Plenković naglasivši kako je to nedopušteni pritisak na tijela državnog progona. 

Pa se obrušio i na DORH zbog toga što na takve javne pozive od strane Milanovića i optužbe prema Zekanoviću i Banožiću nisu reagirali. Istaknuo je kako od DORH-a očekuje da nemaju dvostruke kriterije i da reagiraju jednako. Podsjetio je kako su reagirali na njega kad je u lipnju 2020., mjesec dana prije izbora, a kad je netko od HDZ-ovih članova bio optužen ili uhićen, rekao da od DORH-a očekuje da gledaju malo i pripadnike drugih političkih opcija.

'Plenković ne samo da zadire u rad DORH-a nego ga pokušava i voditi. A Banožić treba otići'
'Plenković ne samo da zadire u rad DORH-a nego ga pokušava i voditi. A Banožić treba otići'

- Odmah sutradan su poslali priopćenje. I zato sam sad digao telefon i nazvao glavnu državnu odvjetnicu da joj to kažem. Ovdje mjesec dana moskovski čovjek na Pantovčaku, proruski angažirani čovjek, kojem je, nažalost, narod dao povjerenje, huška na saborskog zastupnika i na ministra obrane. To je nedopustivo. I poanta mog poziva je da vidim u čemu se radi, zašto se dopušta da netko radi pritisak na DORH, člana Vlada i saborskog zastupnika, a da oni ne reagiraju isto kao kada sam ja nešto puno blaže kazao - poručio je dodavši kako je predsjednikovo poimanje tog poziva za malu djecu.

- Ja sam predsjednik Vlade, vodim računa o tome da poštujem u potpunosti neovisnost institucija i ne bavim se protuzakonitim saznanjima i tajnim izvidima. Da je moj upliv na DORH tako velik i svakodnevan ne bismo imali proteklih godina imali slučajeve Horvat, Milošević, Aladrović, a da ne kažem što je bilo prije - naglasio je. 

Milanović je taj koji radi koji nedopušteni pritisak, huška, provodi hajku, poručuje Plenković.

- I to u koordinaciji s nekim zviždačima, pod navodnicima, koji dobiju posao kod političke oporbe i određenim krugovima. A nema reakcije. Zato sam nazvao da vidim čemu dvostruki aršini. To je poanta tog poziva, ne pritisak nego jasan i argumentiran stav o tome da je to neobično i da ne možemo imati dvostruke aršine - rekao je.

'Zekanović donese vrećicu brašna i policija ga ide ispitati, a meni Bulj donese prljavu vodu, u kojoj je možda otrov i ništa'

Upitan znači li to onda da je DORH pristran, Plenković je istaknuo kako to ne misli. 

- Ali pustio sam da vidim dokle će to trajati. Ovaj proruski čovjek je danas ponovno izvrijeđao saborskog zastupnika u Šibeniku. Došao je u Šibenik, izvrijeđao zastupnika iz Šibensko-kninske županije, čuli ste što mu je rekao, da ide jesti šargarepu, to valjda aludira na to što je moja izaslanica bila potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga... Ne kažem da je DORH pristran, ali ako postoji u eteru mjesec dana kontinuirano vrijeđanje, huškanje, difamiranje, onda moramo staviti točku na to. Nismo mi ovdje mutavi da nećemo reagirati - rekao je.

Upitan što mu je Hrvoj Šipek na sve to rekla kad ju je nazvao, Plenković nije htio otkriti. 

Milanović uzvratio: Plenković se nemušto i jadno trudio objasniti zašto je zvao šeficu DORH-a
Milanović uzvratio: Plenković se nemušto i jadno trudio objasniti zašto je zvao šeficu DORH-a

- Ona je tu informaciju primila na znanje, pitajte nju što je rekla. Moja je poanta bila da ne može netko DORH mjesec dana huškati na zastupnika u Saboru i ministra, a da se na to ne očituju. Zastupnik Zekanović je donio nekakvu vrećicu brašna i policija je išla ispitivati je li to brašno ili droga. Mo'š misliti da je bila droga. A meni njegov (Milanovićev, op.a.) prijatelj Bulj iz Sinja donosi neku prljavu vodu i stavlja ispred mene. Možda je bio otrov u toj vodi, kako njega nitko nije ispitivao - istaknuo je, moramo priznati, pomalo smiješnu usporedbu dvostrukih kriterija. 

Predsjednik Reformista Radimir Čačić, koji je i koalicijski partner HDZ-a, kaže da je pritisak na DORH i postupak Milanovića, ali i Plenkovića s tim telefonskim pozivom. Plenković ističe kako im na koalicijskom sastanku Čačić nije govorio ništa o tome. 

- Ako se netko pokazao da ne utječe na DORH, onda smo to sigurno mi - naglasio je pa nastavio o Milanoviću dodavši kako on sada radi javno ono što je prije radio tajno i da se ne zna.

'Milanovićevim lažima treba stati na kraj'

- On se nije pohvalio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu, ja sam to rekao. On stalno laže, da je moj otac udbaš, da sam ja udbaš, stalno laže da se ta laž nataloži. Ajde neka taj lažljivac, ruski čovjek na Pantovčaku to dokaže. A da ne govorimo o laži da sam ja rekao da su generali udbaši. To je konstantno laganje i iskrivljavanje informacija. Čujem da je danas lagao da sam ja gadio Tuđmana. Još jedna laž. Ajde da nađe nekoga tko će potvrditi da sam ja to rekao. On stalno laže, ima cijelu agendu laži koje ponavlja, ponavlja... Nema nikakve bitne ovlasti i ništa pametno reći za dobrobit društva pa samo laže i difamira - kazao je Plenković. 

Tim lažima, dodao je, treba stati na kraj.

Još malo o Milanoviću: 'Glupim inicijativama šteti Hrvatskoj. Mi nismo glupi da na temi koja nema veze Hrvatsku dovedemo u kut'

- U načelu je najbolje nekoga tako nebitnog, ruskog čovjeka na Pantovčaku, ignorirati i da javnost vidi da na međunarodnom planu radi uslugu Moskvi time što sugerira da blokiramo Finsku i Švedsku u članstvu u NATO-u i uvjetujemo izbornim zakonom u BiH - poručio je Plenković, koji smatra da Milanović takvim istupima i takvim, kako je rekao, glupim inicijativama, šteti međunarodnoj reputaciji Hrvatske.

Što je za DORH opasnije: kad ga Milanović otvoreno pritišće ili kad ga Plenković tajno brani?
Što je za DORH opasnije: kad ga Milanović otvoreno pritišće ili kad ga Plenković tajno brani?

- To će naštetiti i Hrvatima u BiH. Vlada, HDZ, parlamentarna većina i oporba su jasno protiv toga. Na taj način ruinirati međunarodni položaj Hrvatske, koji mukotrpno gradimo desetljećima, to ne može proći. Čovjek koji za Hrvate u BiH nije napravio apsolutno ništa. Više od dvije godine je predsjednik i neka kaže s kim je razgovarao, koju inicijativu pokrenuo, kome je uputio pismo, kome objasnio težak položaj Hrvata, loš izborni zakon i zašto je ovo nedopustivo. Pa mi smo ljući i frustriraniji od njega zbog toga što nema dogovora oko izbornog zakona, ali nismo glupi pa da na temi koja nema veze Hrvatsku dovedemo u kut - rekao je dodavši kako na ovako neinteligentan Milanovićev način pitanje Hrvata u BiH nećemo riješiti još 100 godina.

Na pitanje zašto je bilo potrebno da šeficu DORH-a baš nazove telefonski kad sve to može reći ovako u javnim istupima, Plenković uzvraća protupitanjem "što je problem?"

- Što želite reći da predsjednik Vlade ne može nazvati državnu odvjetnicu? Pa jeste vi normalni - upitao je novinara Nove TV Hrvoja Krešića, koji mu je i postavio to pitanje.

- Jeste vi to upravo mene pitali jesam li ja normalan - pitao je Krešić, no Plenković je to izignorirao. 

- To je logika ovog ruskog čovjeka na Pantovčaku. Normalno je da se u situaciju u kojoj netko mjesec dana huška DORH na zastupnika i ministra, a da DORH na to šuti, pitam "oprostite, da li pratite što ovaj izgovara?"  I to je sve, signal da prate što ovaj izgovara, da radi pritisak na njih. Gdje to ima, u kojoj državi ste čuli da predsjednik države tjera državno odvjetništvo da hapsi ministre i zastupnike? A oni ništa ne govore na to - ponovio je premijer dodavši kako on za razliku od Milanovića kaže i javnosti ono što je osobno rekao glavnoj državnoj odvjetnici.

- Ne udbaškom metodom, nego transparentno - kaže i naglašava kako on cijelo vrijeme poštuje neovisnost rada pravosudnih tijela.

'Nitko od vas iz medija nije nazvao DORH da pita je li normalno što ovaj huška. Da je to netko napravio iz HDZ-a pisma bi im slali, peticije'

Na to su ga novinari upitali je li isto kada Milanović kaže da nije zadovoljan i da očekuje od DORH-a da istraži Banožića i kada on kaže da nije zadovoljan istragom oko napada na Banske dvore i da očekuje da se istraga nastavi, a Plenković uporno ponavlja kako to nije isto. A još se pita zbog čega bi Banožića uopće trebalo uhititi.

Plenković: Rješenje za BiH nećemo imati egzibicionizmom predsjednika naše države
Plenković: Rješenje za BiH nećemo imati egzibicionizmom predsjednika naše države

- Ma kako bi to bilo isto? Kako je došao nahuškani i s takvim, godinama građenim, pritiskom Bezuk ovdje 12. listopada da puca? Kako je on u toj dobi došao ovdje da puca? Tko je njega nagovorio na to da misli da su ovdje neki zločinci koje treba ubiti? I što ćemo reći da je to bio vuk samotnjak i da je sam od sebe došao ničim izazvan i da smo sve rasvijetlili o toj temi? Nismo. Imamo jako puno sigurnosnih sličnih procesa koji se zbivaju u zemlji trenutno, a o kojima ne govorimo previše, a koje doživljavamo vrlo ozbiljno - poručuje Plenković i ponavlja kako nikako ne može biti isto kada DORH proziva on zbog tog slučaja, a Milanović zbog Banožića.

- Ovdje imate Oskara Fiurija koji je jedva ostao živ i koji ima trajne posljedice, a ovo što ovaj radi je neovlašten pritisak na DORH. Čak nitko od vas iz medija nije našao za shodno da nazove DORH i pita je li normalno što ovaj huška. Da je to napravio netko iz HDZ-a, pisma bi im slali, peticije - poručuje Plenković.

Za Milanovićevu ideju o referendumu kojim bi se ukinuo Ustavni sud odgovorio je ironično.

- To je isto neka ruska inicijativa, briljantno, tako je briljantna da su svi oduševljeni, vidim danas nema pravnika koji je nije pohvalio - rekao je. 

O Banožiću i Selaku: 'Ne znam o čemu se radi, neću komentirati'

Iz teme Banožićeve izjave o vojnom pilotu Ivanu Selaku vezano za bombardiranje i Vinkovce premijer se izvukao pod izlikom da je nije čuo niti vidio te da ne može komentirati.

- Ne znam o tome ništa. Čak nisam imao vremena niti njegovu izjavu vidjeti niti sam upoznat sa tom temom detaljno. On je na putu, kad se vrati onda ćemo razgovarati - kazao je.

'Banožić kleveće čovjeka koji je riskirao svoj život 1992. godine. Koliko je to nizak oblik života...'
'Banožić kleveće čovjeka koji je riskirao svoj život 1992. godine. Koliko je to nizak oblik života...'

Na opasku novinara kako je Selak to demantirao te pitanje treba li Banožiću, ali i njemu kao predsjedniku Vlade i HDZ-a biti neugodno, premijer je ponovio kako ne zna o čemu se radi. 

- Neću komentirati - rekao je kratko. 

Zamrzavanje cijena: 'Moguće, ali to je zadnja opcija'

Upitan na koji će način država još reagirati vezano za rast cijena, Plenković nije konkretno odgovorio.

- Što se tiče inflacije, mi stalno govorimo o tome što smo poduzeli. Zato i idemo u rebalans proračuna. Podaci za travanj sigurno nisu dobri, to je visoka inflacija, ima zemalja u EU gdje je i duplo viša. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koje imamo, mi smo se pokazali kao intervencionistička vlada - rekao je. 

Je li zamrzavanje cijena na stolu? 

- I zamrzavanje cijena je moguće, ali to je zadnja opcija - rekao je dodavši kako će 30. i 31. svibnja biti izvanredni sastanak Europskog vijeća na temu energetike. 

- Tražit ćemo zajednička rješenja za ovu situaciju, a na nacionalnoj razini ćemo učinit sve što možemo da ublažimo efekte koji su negativni - rekao je. 

Istaknuo je i da još nisu razgovarali o reformi izbornog zakonodavstva i smanjivanju broja izbornih jedinica. Pa je bio iznenađen kad su mu novinari rekli da je HDZ svoj model najavljivao do ljeta. 

- Tko je to najavio? Ja se ne sjećam te izjave. Nismo o tome još ozbiljno razgovarali. Neće to biti prije ljeta, ma kakvi - rekao je. 

Inače predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić je do ljeta to najavio, ali Plenković ponavlja kako se ne sjeća toga. 

O pobačaju

Upitan za inicijativu lijevo-liberalne oporbe, ali i nekih iz vladajuće koalicije o izmjeni Ustava, odnosno da se u Ustav vrati pravo žene na slobodno odlučivanje o rađanju djece, a slično imaju Slovenija i Srbija, Plenković je istaknuo kako je parlamentarna većina ovih dana, pa tako i danas, imala vrlo temeljitu raspravu u vezi teme koja se odnosila na teški slučaj Mirele Čavajde. 

- S kojom suosjećamo. Mislim da nitko ne može razumjeti u kakvoj se poziciji nalazi ona. To je vrlo težak težak zdravstveni slučaj s nizom implikacija i posljedica koje su nezamislive bilo kome od nas. Ali ono što smo vidjeli da je taj slučaj u širem globalnom kontekstu, a vidjeli ste rasprave u SAD-u koje traju cijelo ovo vrijeme, bio toliko munjevito instrumentaliziran na političko-aktivističkoj razini u Hrvatskoj da je to nevjerojatno. Mi smo u trenutku imali vraćanje teme koja u supstanci nije bila vezana za ovaj slučaj, koji nema nikakve veze sa zakonom - rekao je Plenković naglasivši kako nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći da je za apsolutnu zabranu pobačaja.

VIDEO Plenković o Milanoviću i Ustavnom sudu: 'Sjajno, još jedna briljantna umotvorina'
VIDEO Plenković o Milanoviću i Ustavnom sudu: 'Sjajno, još jedna briljantna umotvorina'

- Ustavni sud je rekao što je rekao nakon 27 godina. Čekali su. Ali ništa se ne mijenja u supstanci. Malo pedagogije, ali u supstanci se neće ništa promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, nastojanjima da se kroz niz mehanizama koji postoje, dakle senzibiliziranja, u načelu broj pobačaja smanji, ako je moguće. Ali se u supstanci ništa ne mijenja - kazao je.

Istaknuo je kako unutar koalicije, obzirom na njen sastav, nije lako postići konsenzus.

- HDZ je demokršćanska, domoljubna stranka na desnom centru, imamo manjine, niz liberalnih stranaka i nama nije lako postići konsenzus. Mi smo imali dogovor, kao u Europskom parlamentu, 'free vote', nitko nije u parlamentarnoj većini utjecao na način kako će netko drugi o toj temi glasati prošli petak. Svi su mogli glasati kako su htjeli i to se vidjeli. To glasanje je ogledalo različitosti ove koalicije - istaknuo je i dodao kako u predizbornom programu oni o ovoj ideološkoj temi nisu govorili ništa.

- Nismo o tome govorili niti kada smo se dogovarali o programu Vlade i sad nam se ta tema nametne od nekog drugog, iskorištena od oporbe u kontekstu jednog teškog slučaja, da bi se vratila tema o kojoj nismo niti razgovarali nit imamo konsenzus. Ja to vrlo otvoreno kažem, oko te teme bi bilo vrlo teško postići konsenzus i zato nam nije jednostavno ispuniti ono što je Ustavni sud kazao - kaže premijer.

A Ustavni sud je još 2017. donio odluku da se mora donijeti novi zakon i to u roku dvije godine.

- I ovo glasanje je pokazalo da nismo blizu konsenzusa. Ono što možemo pokušati bez izmjena zakona je da nekim drugim mjerama ispunimo ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud. To bismo vjerojatno mogli - kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li barem osigurati provedbu postojećeg zakona, Plenković ističe da se on provodi.

- Danas je ministar zdravstva vrlo detaljno objašnjavao sve što se tiče državnih zdravstvenih ustanova kako bi se otklonile te paušalne ocjene - poručio je. 

Upitan kakva se poruka šalje građanima kad Vlada ne poštuje odluku Ustavnog suda, premijer je istaknuo kako on vrlo otvoreno kaže da im je teško unutar koalicije postići konsenzus oko te teme. 

- Imamo parlamentarnu većinu kakvu imamo, s različitim svjetonazorima. Ovo je tema koja je došla doslovno iz arhiva. Gle čuda, niti jedna Vlada ni parlamentarna većina 27 godina nije dirala tu temu. Kako to da se nitko u zadnjih 27 godina odlučio samoinicijativno ići u promjenu zakona? Bilo je ovdje i lijevo-liberanih koalicija - poručio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!