Obavijesti

News

Komentari 72

'Prema izvješću Svjetskog vijeća za konkurentnost izrazito smo napredovali, bolje nego drugi'

'Prema izvješću Svjetskog vijeća za konkurentnost izrazito smo napredovali, bolje nego drugi'

Obje odluke koje danas trebaju donijeti tiču se podmirivanja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala

VIDEO

Najprije da zahvalim potpredsjedniku Medvedu i ministrima Banožiću i Božinoviću, bili smo na velikoj vježbi u Divuljama gdje smo vidjeli kvalitetno funkcioniranje sustava Domovinske sigurnosti i visoki stupanj pripravnosti i angažmana i vatrogasaca i policije i vojske, Civilne zaštite, Crvenog križa, HGSS-a...svih koji su angažirani da pomognu u situacijama velikih elementarnih nepogoda, poručio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade izrazivši nadu da će nakon ovog perioda kiše ove sezone biti i manje požara.

- A s obzirom da je u ovoj godini zabilježeno puno više požara već do sad nego lani - dodao je. 

Podsjetio je kako su prošlog tjedna u Šibeniku otvorili prvi Veteranski centar.

- To je jedan od četiri, imat ćemo ih uskoro i u Sinju, Petrinji i Daruvaru, a pružat će različite rehabilitacijske usluge hrvatskim braniteljima, osobito ratnim vojnim invalidima - rekao je premijer. 

Osvrnuo se na Godišnju konferenciju Savjeta mladih naglasivši važnost angažiranja mladih u lokalnim sredinama pozvavši ih da budu kreativni, daju nove ideje, prate trendove konkurentnosti, tehnološki razvoj...

- U tom kontekstu drago mi je da smo izvješću Svjetskog vijeća za konkurentnost objavljenog danas prema izrazito napredovali, puno vše nego mnoge druge države, što mislim da je jako dobar signal i potvrda razvoja devet godina nakon članstva u EU i niza iskoraka koje smo napravili prilikom ulaska u europodručje, a tu mislim na borbu protiv korupcije, stvaranje bolje poslovne klime, bolje upravljanje na svim razinama, sprječavanje pranja novca... - rekao je. 

Pozdravio je izjavu Europskog vijeća nakon sastanka u nedjelju u Bruxellesu po pitanju Hrvata u BiH, a na inicijativu Hrvatske.

- Izjava je prepoznala sve ono što je važno, posebno poziv na urgentnu izmjenu izbornog zakona, drago nam je da smo nakon dugo godina stavili tu temu na sam vrh - rekao je.

Vezano za uvođenje eura, dodao je, sve ide po planu da se uvede 1. siječnja iduće godine.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je odluka o isplati sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država te odluka o isplati namjenske pomoći bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima su osnivači županije, obje radi podmirivanja dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Prije sjednice medijima se obratio i ministar prometa Oleg Butković te govorio o poteškoćama za građevinski sektor i ugovorene projekte koje je izazvala  koronakriza, a onda i rat u Ukrajini.

IZJAVA MINISTRA

- Svi projekti koji su ugovoreni prije krize, kada nije bilo enormnih povećanja cijena materijala, su naravno ugroženi. Ja sam s kolegom Ćorićem, koji je tada još bio u Vladi, osnovao radnu skupinu koja je radila na pripremi metodologije koja bi to regulirala, a prije nekih dvadesetak dana smo dogovorili da će kolega Paladin takav zaključak predložiti Vladi. Između mene i Paladina nema nikakvog razmimoilaženja oko toga, jednako gledamo na taj problem.

Upitali su ga je li istina da se određeni radovi ne otvaraju zbog povećanih cijena građevinskog materijala, na što je odgovorio potvrdno.

- Imamo situaciju u kojoj smo potpisali ugovore, a izvođači ne žele krenuti raditi jer ne mogu izvesti radove po tim cijenama, ali rješavamo taj problem. Vrlo je kompleksno pravno i financijsko pitanje, no u suradnji s Ministarstvom graditeljstva, pravosuđa i regionalnog razvoja nastojimo pronaći rješenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk