Obavijesti

News

Komentari 47

Uznemirujuće snimke: Narod uhvatio ubojice predsjednika Haitija, vezane ih vukli gradom

Uznemirujuće snimke: Narod uhvatio ubojice predsjednika Haitija, vezane ih vukli gradom

Privremeni premijer Claude Joseph, koji bi trebao biti zamijenjen ovog tjedna, proglasio je 'izvanredno stanje' i preuzeo vlast u zemlji

Na društvenim mrežama kruži video u kojem svjetina na Haitiju zarobljene bivše kolumbijske vojne plaćenike krvave i pretučene vuče kroz sirotinjske četvrti Port-au-Princea, usred kaosa koji je nastao nakon atentata na predsjednika, piše Daily Mail.

Policija je priopćila kako je 26 Kolumbijaca i dvojica američkih državljana bilo uključeno u napad na predsjednika Jovenela Moisea u ranim jutarnjim satima u srijedu, no nisu objavljeni njihovi motivi za zločin.

Među uhićenima su James Solages (35) i Joseph Vincent, obojica američki državljani rođeni na Haitiju, koje se na snimkama vidi s još 17 osumnjičenih. Ostali napadači su ili u bijegu ili ubijeni.

Snimka prikazuje kako dvojicu osumnjičenih Kolumbijaca zavezane vuku ulicama. Jedan od muškaraca bio je bez majice i obliven krvlju dok ih svjetina prati i viče.

Privremeni premijer Claude Joseph, koji bi trebao biti zamijenjen ovog tjedna, proglasio je 'izvanredno stanje' i preuzeo vlast u zemlji, što, pak, osporava čovjek kojeg je Moise imenovao svojim nasljednikom, glavni dužnosnik za koronavirus u zemlji, Ariel Henry.

Uz ta previranja, karipska država nema jasan pravni okvir za preuzimanje vlasti u ovakvim slučajevima nakon što je šef pravosuđa, koji je prema ustavu trebao preuzeti vlast, umro ranije ove godine od Covida-19.

Moise, koji je optužen za uvođenje diktature u zemlji, učvrstio je svoju vlast i zemlju vodio čvrstom rukom, što znači da će onaj tko ispuni vakuum nastao njegovim ubojstvom, imati veliku moć.

Podsjetimo, u srijedu u 1 sat ujutro, atentatori su upali u privatnu rezidenciju 53-godišnjeg predsjednika u brdima iznad glavnog grada, i izrešetali ga s više hitaca.

Njegova supruga, prva dama Martine (47), teško je ranjena i hitno prebačena u bolnicu u Miamiju, dok je njihova odrasla kći Jormalie, koja je također bila u kući u vrijeme napada, ostala neozlijeđena i uspjela je pobjeći.