Obavijesti

News

Komentari 109

Uznički dani Željka Sabe: Opet sam svirao gitaru u zatvoru...

Uznički dani Željka Sabe: Opet sam svirao gitaru u zatvoru...
3

Nakon zatvorskog iskustva kaže da je idealan potencijal da pomogne nekome u izradi reformi zatvorskog sustava. U zatvoru je povremeno besplatno radio

VIDEO

Od 28. ponovno sam slobodan, glasila je poruka prijateljima koju je poslao Željko Sabo (61), bivši vukovarski gradonačelnik koji je sedam mjeseci proveo u zatvoru jer je pokušao “kupiti” gradsku vijećnicu. 

Zbog narušenog zdravlja Sabo je dobio skraćenje zatvorske kazne za mjesec dana pa je Novu godinu dočekao s obitelji. 

- Zatvor me je promijenio. Prvih mjesec, dva bilo mi je iznimno teško. Uđeš u zatvor i tu nestanu svi životni standardi. Nakon prvog šoka da sve moraš dijeliti sa šest osoba u ćeliji u Remetincu, gdje vladaju očajni uvjeti života, navikneš se na to da se možeš tuširati samo dva puta tjedno, čak i kad je temperatura vani 40. 

Samo razmišljaš kako se sa svime nosi tvoja obitelj. U telefonskim razgovorima lažem ja njih da sam dobro, a lažu i oni mene - kaže Sabo koji je u zatvoru izgubio 15 kilograma. Iako je kaznu služio i s “teškim” kriminalcima, svugdje gdje je išao vodili su ga u lisicama jer tako nalažu pravila. Tvrdi da su mu drugi zatvorenici vikali: “Sabo, legendo, izdrži, ne daj se!”. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To mi je puno značilo. Bio sam jedini politički zatvorenik tamo u tom trenutku. Sa svima sam se slagao. Nakon deset dana boravka u Remetincu dobio sam cimera. Veljka Marića, pristiglog iz srbijanske kaznionice u Sremskoj Mitrovici, odakle je pušten da kaznu služi u Hrvatskoj tek nakon brojnih političkih pritisaka na Srbiju. 

Bio je teško narušenog zdravlja i kroz razgovor smo se međusobno jako povezali. Obojica smo iskusili srbijanske zatvore. Molili smo se zajedno - kaže Sabo koji izlazak iz zatvora uspoređuje s ustajanjem iz kreveta u kojemu si nepomično ležao 7 mjeseci, a sad ponovno počinješ učiti hodati. U Lipovici je otkrio da zatvorenici koji rade zapravo rade teško i mukotrpno za plaću od samo 200-300 kuna mjesečno. Ne moraju, ali rade da im vrijeme brže prođe. 

Nakon zatvorskog iskustva kaže da je idealan potencijal da pomogne nekome u izradi reformi zatvorskog sustava. U zatvoru je povremeno besplatno radio kao knjižničar na zamjeni. Uglavnom je “na poslu” čitao knjige, uz Bibliju koju je donio sa sobom. Obnovio je i umješnost sviranje gitare. 

- Svirao sam kao momak. Gitaru 20 godina nisam uzeo u ruke pa sam to odabrao kao slobodnu aktivnost. Brzo sam se skompao s drugim sviračima i oformili smo bend. Prvo smo sve zvali Uvjetni otpust, a onda Zlatne strune. Imali smo i nekoliko svirki u zatvoru povodom dvije priredbe i jedne izložbe, a nastupili smo i za Božić. Obećao sam dečkima da ću im dovesti nekoliko poznatih pjevača na koncert, ako mi to dopusti zatvorska uprava - kaže Sabo. 

Politiku je stavio po strani, a slobodno vrijeme koristi za druženje s obitelji i prijateljima te putovanja Hrvatskom.

- Ne planiram ništa. Hoću li se kandidirati za neke nove izbore odlučit ću kad dođe vrijeme - kaže Sabo kojega veseli jutarnja kavica, šetnja Dunavom i pecanje s ocem.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora