News

Komentari 7

Uzrok požara u Grubišnom Polju je samozapaljenje otpada

Uzrok požara u Grubišnom Polju je samozapaljenje otpada

Prema izjavi vlasnika šteta se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna. PU bjelovarsko bilogorska će o požaru u G. Polju čiji se dimni stup vidio u krugu 30-tak kilometara izvijesti Općinsko državno odvjetništvo

Očevidom koji su tijekom nedjelje proveli vještaci Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“, iz Zagreba, u suradnji s policijom, utvrđeni su uzroci velikog požara koji je buknuo u subotu oko 13.30 sati u krugu Zagrebpetrola u Grubišnom Polju.

Vještaci su zaključili da se centar požara nalazio uz metalni kontejner za smeće, a da je najvjerojatniji uzrok požara samozapaljenje otpada koji se sastojao od zamašćenih krpa, spužvi i sličnih materijala natopljenih otpadnim motornim uljima, otpadnih uljnih filtera od motornih vozila i ambalaže od raznih kemikalija. Prilikom požara izgorjelo je djelomično ili potpuno osam velikih metalnih spremnika te metalna konstrukcija nadstrešnice skladišta koja je uslijed termičkog djelovanja uništena. Također je izgorjela velika količina otpadnih ulja i sličnih otpadnih produkata. Tijekom očevida za potrebe fizikalno-kemijskog vještačenja izuzeti su uzorci otpada, organskih otapala i drugog otpadnog materijala te će se provesti dodatne mjere i radnje radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. Mjesto požara je i dalje pod nadzorom vatrogasaca zbog manjih ostataka tinjajućih nakupina otpada.

Prema izjavi vlasnika šteta se procjenjuje na oko 15 milijuna kuna. PU bjelovarsko bilogorska će o požaru u G. Polju čiji se dimni stup vidio u krugu 30-tak kilometara izvijesti Općinsko državno odvjetništvo iz Bjelovara. Na mjesto događaja izašli su pripadnici JVP iz Grubišnog Polja, Daruvara, Bjelovara i Garešnice te lokalnih dobrovoljnih društva, njih ukupno 64 sa 18 vatrogasnih vozila, kako bi požar lokalizirali i stavili pod nadzor. Na sreću nije došlo do ugrožavanja ljudskih života niti opasnosti po drugu imovinu, stoji u priopćenju koji je potpisao glasnogovornik PU bjelovarsko – bilogorske, Dražen Medved.