Obavijesti

News

Komentari 32

Vakula: 'I Sijer nas je napustio. Profesor. Šef. Meteo - legenda!'

Vakula: 'I Sijer nas je napustio. Profesor. Šef. Meteo - legenda!'
1

Ni Sijer, ni mi - njegovi nasljednici, unatoč silnim tehnološkim inovacijama - nismo dokučili sve tajne vremena i vremenske prognoze. A teško i da ćemo ikada u potpunosti... , naveo je Vakula

VIDEO

Jedan od najpoznatijih meteorologa i voditelja vremenske prognoze u Hrvatskoj preminuo je u 84. godini. Milan Sijerković je od 1968. radio na HRT-u, a zatim i na Novoj TV.  Od Sijerkovića se oprostio i meteorolog Zoran Vakula, i to na stranicama HRT-a. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05
Preminuo veliki meteorolog Milan Sijerković u 84. godini...
Preminuo veliki meteorolog Milan Sijerković u 84. godini...

Vakulin tekst prenosimo u cijelosti: 

Kakva godina!? Rekordna! Ne samo po temperaturi zraka u mnogim dijelovima Lijepe naše, nego i po odlascima velikana. I meteoroloških. Ni šest mjeseci od dr. sc. Vesne Jurčec - prve meteorologinje HTV-a, u subotu, 8. prosinca 2018. godine napustio nas je i mr. sc. Milan Sijerković, od većine zvan i znan i kao Sijer. 
Za mnoge i "profesor". 
Šef. 
Meteo - legenda! 
Jedan od pionira "televizijske meteorologije" koji je od 1968. godine bio redoviti gost u domovima mnogih, najprije pripremajući meteorološke priloge za TV Zagreb, zatim i HTV, sve do umirovljenja 6. listopada 2000. godine na HTV-u, za 9 dana i u DHMZ-u.
Pa ponovno od 12. listopada 2005. do 2. kolovoza 2018. u programu Nove TV. 

Rodio se 5. studenoga 1935. u Baošićima u Boki kotorskoj u Crnoj Gori, kako je sam rekao u nekom od mnogobrojnih intervjua: 
"...iz ribarske obitelji i htio ne htio, odmalena sam se susretao s vremenom, i dobrim i lošim. Tako sam se i naučio promatrati vrijeme, zahvaljujući najviše starim ribarima. U to vrijeme nije bilo stručnih prognoza, pogotovo ne onih za pomorce pa sam se, promatrajući predviđanja ribara, zainteresirao za meteorologiju i odlučio za taj studij." 

'Stariji ribari su znali sprema li se oluja. I ja sam to htio znati'
'Stariji ribari su znali sprema li se oluja. I ja sam to htio znati'

Diplomirao je 6. listopada 1961. godine na PMF-u u Zagrebu, potkraj lipnja 1962. položio stručni ispit, a od 1. rujna 1963. bio zaposlen u Klimatološkom sektoru tadašneg RHMZ-a, pa nakon manje od godine premješten u Odsjek za prognozu vremena i meteorološku zaštitu zračnog prostora, čiji je voditelj postao već 1. rujna 1964. I nije bio samo voditelj, nego kasnije i pomoćnik direktora. Magistrirao je na PMF-u u Zagrebu s temom „Istraživanje lokalnih vjetrova u Hrvatskoj metodom mezoanalize”... Ostalo je mnogima znana povijest...

Osim rada na Radio Zagrebu od 1964. godine i već spominjanim televizijama, predavao je i kolegij "Meteorološki praktikum" na zagrebačkome PMF-u, a i pisao mnogobrojne stručne, znanstvene i znanstveno-popularne članke, slikovnice, knjige, držao predavanja, promovirao znanost, posebice meteorologiju. 
I za to čak 1991. godine dobio državnu nagradu "Fran Tućan".
Malo prije toga i Povelju za dugogodišnji uspješan i požrtvovan rad od RHMZ-a, još prije - i Zahvalnicu s plaketom za doprinos hidrometeorološkoj djelatnosti, a 2016. i Priznanje za životno djelo od Hrvatskog meteorološkog društva.

Njegove su slikovnice i dalje "tražena roba":
Čudesan svijet oblaka,
Mala meteorološka početnica, 
Priče iz meteorološke škrinjice i
Čarolija snježne pahulje

a i stručno-popularne knjige za odrasle nalaze mnogobrojne čitatelje:
Hrvatski vremenari, 
Pučko vremenoslovlje, 
Bura goropadnica, 
Vrijeme i klima gora i planina, 
Koprivnica – uzbudljiva vremenska pozornica, 
Klima s okusom vina-meteorološko vrijeme i klima Požege, 
Senj – sunce grije, bura vije, 
Istarska meteorološka škrinjica, 
Karlovac – vrijeme živahno, podneblje dražesno, 
Slavonski meteorološki bećarac - crtice o meteorologiji Slavonskoga Broda, 
Kad laste nisko lete..., 
Hrvatski vremenoslovci, 
Pazin – između jutarnje mrzline i podnevne vrućine, 
Turopoljska meteorološka razglednica, 
Kutjevačko vinorodno podneblje: vrijeme i klima Zlatne doline, 
Vrijeme nemirno, klima rasklimana - meteorološke pripovijesti, 
Novaljski štajuni – vjetrovi, bonace i ragani, 
Mljet – suncem obasjan, vjetrom okupan

Na žalost, nije dočekao objavljivanje i svoje najnovije knjige - nadogradnje "Bure goropadnice", koja će uskoro izaći iz tiska: "O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera". Ali ona, kao i mnogobrojni drugi tekstovi - čitat će se još godinama, desetljećima... Legenda živi...

Izreke kojima nas je oduševio: 'Sveta Kata, snijeg na vrata'
Izreke kojima nas je oduševio: 'Sveta Kata, snijeg na vrata'

I kao što piše u Knjizi Propovjednika - jednoj od knjiga Biblije i Staroga zavjeta:

"Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire... On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali da ne može čovjek djelo, što ga tvori Bog, dokučiti od početka do svršetka."

ni Sijer, ni mi - njegovi nasljednici, unatoč silnim tehnološkim inovacijama - nismo dokučili sve tajne vremena i vremenske prognoze. A teško i da ćemo ikada u potpunosti... 

Uostalom, nije li često govorio jednu od narodnih mudrosti koje je zabilježio: 
"Najveća je pamet vrime znat'"!?

Jandroković izrazio sućut

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u utorak izraze sućuti obitelji preminuloga istaknutog hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića.

"S tugom sam primio vijest o odlasku našega poznatog i istaknutog meteorologa Milana Sijerkovića. Napustio nas je naš ugledni meteorolog, koji je svoje jedinstvene, ljudski tople i svima nam bliske televizijske prognoze, punih pola stoljeća nesebično dijelio sa svima nama", naveo je u izrazima sućuti predsjednik Sabora.

Gospodin Sijerković ostat će trajno upamćen i kao autor mnogobrojnih stručnih i znanstvenih članaka, ali i slikovnica za djecu i znanstveno-popularnih knjiga, a njegova stručnost i dugogodišnji požrtvovni rad u doprinosu meteorologiji, potvrđeni su i brojnim priznanjima i nagradama, od državne nagrade „Fran Tućan“ za popularizaciju znanosti u RH, do priznanja za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva. Posebno će gospodina Sijerkovića po predanom i nesebičnom radu pamtiti i njegovi studenti kojima je predavao na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu  Zagrebu, naveo je, u ime Hrvatskoga sabora i svoje osobno, Gordan Jandroković u izrazima sućuti obitelji Sijerković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag