Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Van Goghovu sliku lopovi ukrali za vrijeme molitve

Van Goghovu sliku 'Poppy Flowers' ili 'Vase With Flowers' ('Vaza i cvijeće) lopovi su ukrali iz muzeja u Kairu. Ne znaju se detalji ove drske krađe...

24sata/ilustracija
Foto: 24sata/ilustracija
5 komentara

Sliku nizozemskog slikara Vincenta van Gogha “Poppy Flowers” ili “Vase With Flowers” (“Vaza s cvijećem”) lopovi su u subotu oko podne ukrali iz muzeja Mohamed Mahmoud Khalil u Kairu. Egipatski ministar kulture Farouk Hosni nije želio govoriti o detaljima pljačke, ali je potvrdio da je slika ukradena. Odmah su obavijestili policiju i carinike na svim graničnim prijelazima kako lopovi ne bi pokušali iznijeti sliku vrijednu 50 milijuna dolara iz zemlje. Ministar je prvo rekao kako je policija uhitila muškarca koji je pokušao sliku iznijeti iz zemlje, ali je poslije rekao kako je to bila netočna informacija. Lopovi su vjerojatno izrezali sliku iz okvira i sakrili je u odijelo.
- Sliku su ukrali oko podne jer je tada većina zaposlenika muzeja, uključujući i osiguranje, na molitvi u obližnjoj džamiji - rekli su u policiji. Navodno sigurnosne kamere u muzeju ne rade već mjesecima.

JOŠ TRAGAJU ZA UKRADENIM SLIKAMA IZ '90-IH
Muškaraci odjeveni u policijske odore 1990. ukrali su Vermeerov “Koncert”, Rembrandtovu “Oluju na Galilejskom moru” i još nekoliko slika ukupno vrijednih 300 mil. dolara. Policija još nije pronašla niti jednu. Godinu dana poslije iz muzeja u Amsterdamu ukradeno je 20 slika vrijednih oko 500 mil. dolara. Slike Cezannea, Degasa, Van Gogha i Moneta vrijedne 1,3 milijarde kuna ukradene su 2008. u Zürichu.

VAN GOGHOVE SLIKE SU NA METI LOPOVA
Sliku “Vaza s cvijećem” već su ukrali iz muzeja 1978. godine. Našli su je u Kuvajtu nakon dvije godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message