Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
93 komentara

Vanga mu je poručila: Hitleru, stani! Rusi će te koštati glave

Gotovo da nema onih koji nisu tražili njezin savjet. Jedan od njih je, kolaju priče, bio i sam Adolf Hitler. A upravo njegovim posjetom svijet je saznao za čudesnu Vangu

24sata
Foto: 24sata
93 komentara

Uhitite Vangu, procijedio je ledenim glasom egzekutora Lavrentij Berija na priču da je bugarska proročica Vangelija najavila smrt Staljina, Berijina poslodavca i najsurovijeg vladara Rusije nakon Ivana Groznog. 

Ubrzo nakon proroštva Babe Vange - a mnogi su vjernici komunizma bili čvrsto uvjereni da je Staljin besmrtan poput Boga - svijet je zanijemio pred viješću koja je stigla iz Kremlja. Vlastodržac je mrtav. Veza visoke politike i naizgled prizemnog bapskog svijeta gatanja iz kave i svinjskih iznutrica ili tarot karata bila je gotovo pravilo, a nije bila izuzetak ni u životu Vangelije Gušterove - Babe Vange. 

Legendarna bugarska proročica - čije su savršeno precizne vizije, ali i apstraktne alegorije Nostradamusova tipa desetljećima uzbuđivale svijet, tako je pretvorena u neku vrstu Mate Hari - špijunke koja je za tajne službe obavljala najvažnije misije. O sličnim misijama pričalo se i u bivšoj Jugoslaviji. Šuškalo se kako su tajne službe na svoju stranu privukle brojne rock glazbenike. Oni su njima, pričalo se, davali oprost za razna sitna nedjela - poput kokaina ili prostitutki - a glazbenici su na stranu režima privlačili mladež - desetke, stotine, tisuće mladih... 

Na Ruse ostavila uvjerljiv dojam

Ipak, nagovještaj Staljinove smrti bio je samo jedan od primjera. Cijeli život pratio ju je glas da je “u prebliskim odnosima” s bugarskim vlastima. S obzirom na to da se družila s vrhuškom bugarske Komunističke partije te su je često viđali u društvu predsjednika Todora Živkova, neki smatraju da je svoju popularnost barem djelomično mogla zahvaliti i informacijama koje je dobivala od bugarske tajne službe. S druge strane, ruski istraživači paranormalnog zanimali su se za Babu Vangu, no njihovi su zaključci i danas ostali strogo čuvana tajna, jedino se zna da je opći dojam koji je ostavila na Ruse prilično uvjerljiv. 

Postojale su i rasprave kako je Vangu stvorila ruska tajna policija s ciljem psihološkog manipuliranja stanovnicima. Bio je to jedan od najboljih načina za kontroliranje mase. Neki su pak potpuno odbacivali njezine moći pa bez ustručavanja tvrde da se Vanga nikad nije susrela sa svom silom svjetskih vođa, nego da je to bio obični marketinški trik koji je punio bugarski državni proračun. Naime, vlast je angažirala direktora Državnog instituta za psihologiju Georgija Lozanova da brine o Vangi, da je promatra i istražuje te je otvoren ured u kojem je primala klijente, a njezina predviđanja bilježili su znanstvenici. 

Dnevno je primala stotinjak klijenata, a zarada se slijevala u državnu blagajnu. Neograničen pristup imali su samo važni državnici.

Navodno je i Hitler tražio savjet od Babe Vange

A gotovo da nema onih koji nisu tražili njezin savjet. Jedan od njih je, kolaju priče, bio i sam Adolf Hitler. A upravo njegovim posjetom i prije početka 2. svjetskog rata svijet je saznao za čudesnu Vangu. Hitlerova opsjednutost  astrolozima i vidovnjacima bila je pomalo bolesna. Predviđali su mu svaki korak, a u bitku ne bi kročio prije nego što bi se posavjetovao s njima. Gledali su mu treba li lijevo ili desno i, kako su mu zvijezde naklonjene prije važnijih odluka. 

Vangi nisu trebale zvijezde. Bila je u stalnom kontaktu s “nevidljivim bićima” koja su joj šaputala budućnost. U snu ju je posjetio “ozareni konjanik”. 

- Mnogo ljudi će poginuti. Nemoj se bojati, bit ću tu pokraj tebe i govoriti točno što ćeš im poručiti. Ti ćeš biti glasnik... I onim živima, ali i mrtvima - prepričavala je u čudu Baba Vanga najbližima što je sanjala. 

Poruku s okusom smrti nosio joj je jahač koji ju je u snovima posjetio i ranije. 

- Zaustavio se pred mojom kućom. Sišao je s konja. Bio je visok, smeđokos, neopisivo lijep... Nosio je odoru koja je podsjećala na srednjovjekovnu. Ušao je u moju sobu koja je bila potpuno u tami. Odjednom je zasjala, kao da je svanuo dan, kao da se u sekundi pojavilo sunce. Okrenuo se prema meni i prozborio: ‘Uskoro će se svijet preokrenuti naglavačke. Dogodit će se grozne stvari’ - opisivala je prema legendi Baba Vanga. 

''Taj rat ćeš izgubiti''

Kada je rat započeo, čulo se samo: “To je fenomen!”. Hitler je, pak, prema legendi, iz njezine kuće istrčao ljutit i nervozan. - Ostavi Rusiju na miru. Taj rat ćeš izgubiti - sasula je Vanga bez ustručavanja Hitleru u lice čim je kročio u njezinu kuću. 

Nije stigao prozboriti ni pitanje, ni jednu riječ. Iako neprestano okružen astrolozima, želio je da Vanga njegov napad blagoslovi svojim viđenjem - da mu prorekne pobjedu. 

- Što je rekla? - pitao je prevoditelja. 

- Da zna tko si, da zna da želiš pokoriti svijet - govorio mu je ovaj. 

Ponosan, Hitleru je to bio melem za uši. 

- Ali, nećeš uspjeti - nastavila je Vanga. Prevoditelj se skamenio. Nije odmah želio prenijeti vođi što je čuo. 

Bio je među prvim njezinim pacijentima i nije ga štedjela. A kad su Hitler i njegovi podanici pokazali kako njezine riječi smatraju glupostima i naklapanjima, podanike je poslala u obližnju štalu u kojoj se ždrijebila kobila. Detaljno je opisala kako će izgledati ždrijebe koje je tek bilo na putu.

 - Sve je istina - potvrdili su pomoćnici. 

Početak i ishod 2. svjetskog rata Vanga je pogodila kao i dlaku ždrijebeta. A red ispred njezinog doma postajao je sve veći. Svi su željeli znati kakva je sudbina njihovih muževa, braće i, očeva na bojišnici te mogu li promijeniti što je zapisano. U tim predviđanjima, pokazat će se, bila je gotovo nepogrešiva - pogađala je u nevjerojatnih 80 posto slučajeva. 

Predvidjela povratak sina iz rata

Poznat je slučaj u Bugarskoj koji se uvijek prepričava kad se otvori tema o vidjelici. Vanga je susjedi predvidjela povratak sina iz rata.

- Mladić je živ, dolazi uskoro - rekla je Vanga. Mjesecima su majka i zaručnica živjele bez vijesti, bez glasa o njemu. Njegova zaručnica već je izgubila nadu i udala se za drugoga. Kad se bivši vratio u grad, onesvijestila se. Tu je još jedna priča. 

- Milan će se vratiti u kasnim večernjim satima, u istom donjem rublju - rekla je tako jedan dan ožalošćenoj susjedi jer nije imala nikakvih vijesti o svojemu mužu koji je bio na ratištu. 

Vango, nemoj mi lagati - odgovorila joj je žena. Nije nikako mogla doći sebi. 

- Ne lažem, poslušaj me - kazala je Vanga. 

- Tko ti je rekao? - upitala je Vangu. Ova je ušutjela. A ženi je sve bilo jasno. 

- Znam, Bog ti je rekao - ushićeno je rekla susjeda. 

Te večeri na pragu kuće zaista se pojavio Milan - 15 minuta nakon ponoći. 

Predvidjela je i svoju smrt

Vanga je predvidjela i svoju smrt, ali Vanga nije, kao većina ljudi, smatrala da je smrt odlazak zauvijek.

- Duhovi su transparentni i bezbojni. Ali oni sjaje, emitiraju svjetlo. Ponašaju se kao i mi ljudi. Sjede, hodaju, smiju se, plaču... Ja zaspem, oni me probude i kažu: ‘Ustani!’. I zato svima kažem: ‘Nema straha, svijet neće umrijeti!’.

>>> Na kioscima potražite drugo izdanje knjige Tajne poruke Babe Vange po 39,90 kuna

24sata

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message