Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Vatikan: Drugi dan summita o seksualnom zlostavljanju djece

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja

February 21, 2019 : Opening session of  'The Protection Of Minors In The Church' meeting at the Synod Hall in Vatican City, Vatican.
Foto: ©VATICAN POOL/IPA/PIXSELL/IPA/PIXSELL
5 komentara

Papa Franjo u petak u Vatikanu nastavlja voditi summit o prevenciji svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece na kojemu se okupilo oko 190 visokih predstavnika Katoličke Crkve iz svih dijelova svijeta.

Drugi dan četverodnevna summita održat će se sesije na kojima će se postavljati pitanja i davati odgovori te dalje iznositi svjedočenja žrtava seksualnog zlostavljanja koje su počinili članovi Crkve.

February 21, 2019 : Opening session of  'The Protection Of Minors In The Church' meeting at the Synod Hall in Vatican City, Vatican. SLUŠALI SVJEDOČENJA ŽRTAVA Papa želi konkretne mjere protiv svećenika zlostavljača

Prvi dan summita papa Franjo iznio je plan od 21 točke za borbu protiv seksualnog zlostavljanja u Crkvi koji bi žrtvama omogućio pojednostavljenu proceduru prijavljivanja zlostavljanja i u unutarnje crkvene istrage uključio svjetovne stručnjake.

Papa međutim nije ispunio ključni zahtjev žrtava zlostavljanja - da se svi svećenici predatori i biskupi koji su prikrivali njihova nedjela trebaju isključiti iz klera.

Na summitu se među ostalim svjedočenjima moglo čuti i svjedočenje Afrikanke koju je katolički svećenik seksualno zlostavljao 13 godina, a zlostavljanje je počelo u dobi kad je imala 15 godina.

Pope Francis leads a mass to mark the World Day of Peace in Saint Peter's Basilica at the Vatican POZVANE SU I ŽRTVE Vatikan: Papa Franjo otvorio skup o svećenicima pedofilima

Ovaj summit bez presedana sazvan je kao odgovor na novi niz optužbi za seksualno zlostavljanje, među ostalima u SAD-u, Čileu i Australiji, koji je samo pogoršao krizu zbog seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi koja traje više desetljeća.

To je ključni test vodstva pape Franje, budući da se njegova borba protiv zlostavljanja pomno prati u jeku kritike njegova papinskog mandata koja ne prestaje u konzervativnim krugovima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message