News

Komentari 4

Vatrogasci i HGSS sinoć na Braču spasili psa iz jame: 'Čulo se cviljenje, bila je isprepadana'

Vatrogasci i HGSS sinoć na Braču spasili psa iz jame: 'Čulo se cviljenje, bila je isprepadana'

Kujica, koju su nazvali Jamnica, bila je na dubini od 25 metara, a izvlačenje je trajalo dugo jer nisu htjeli da se samoozlijedi na oštrim rubovima jame jer je bila sva isprepadana i u šoku

Vatrogasci iz Supetra sinoć su iz jame kod Postira spasili psa, za kojeg se još ne zna kako je tamo završio. Na intervenciju ih je pozvala djevojka iz otočne udruge Bračke šape koja se brine o životinjama, koja im je javila da se iz neke jame iznad uvale Lovrečina čuje lavež, cviljenje i zavijanje, te da sumnja da je neki pas upao ili još gore, namjerno je bačen u nju.

Kontaktirali su HGSS obzirom da su pretpostavili da je riječ o jami kod Konjske glave, gdje ima opasnih plinova u njenoj unutrašnjosti. Vatrogasci i HGSS-ovci su se potom okupili upravo kod te jame i bili su u pravu - unutra se čuo tužan cvilež.

- Oko jame je postavljena rasvjeta, osigurana sidrišta za spuštanje, a u jamu su potom spuštena glavna i pomoćna užad za spašavanje nakon čega se u njenu dubinu spustio HGSS-ovac Davor Cvitanić. U punoj spasilačkoj opremi, s dišnim aparatom na leđima za svaki slučaj i posebnom pelenom u koju je trebao 'upakirati' nesretnog psa kad ga jednom dosegne. Spuštanje je trajalo poprilično dugo, prvo jer je konfiguracija jame zahtijevala vrlo oprezan pristup a i pas se, pokazalo se to na kraju, nalazio na dubini od oko 25 metara od površine. Nakon što je Davor jednom osigurao nesretnu kujicu i spakovao je u pelenu, njeno podizanje na površinu išlo je još sporije i s još većim oprezom. Nismo, naime željeli da se psić onako sav isprepadan i u šoku samoozlijedi na nekom od oštrih rubova jame. Kad smo je napokon izvukli na površinu bila je to kujica Border colliea, onemoćala i u šoku ali neozlijeđena i zdrava. Desetak minuta kasnije na površini je bio i Davor - objavili su vatrogasci na Facebooku.

S kujicom su se potom vratili u vatrogasnu postaju i nazvali je Jamnica, a tamo ju je dočekala Buffy, službena čuvarica postrojbe. Uz nju se opustila i živnula, pa je Jamnica noć provela u postaji zaigrana s Buffy, a danas će je odvesti veterinaru na pregled.

Najčitaniji članci