Obavijesti

News

Komentari 1

Vatrogasci: Spremni smo za početak protupožarne sezone

Vatrogasci: Spremni smo za početak protupožarne sezone
1

HVZ provodi zajedničke promidžbene aktivnosti s Hrvatskim šumama i Hrvatskim autocestama, a potpisan je i Sporazum o suradnji gašenja velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima

VIDEO

Sve je spremno za početak protupožarne sezone, istaknuo je u četvrtak glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na konferenciji za novinare u sjedištu Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), gdje je također potpisan protokol o suradnji HVZ-a, Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

"Vlada je za posebne mjere zaštite od požara u 2019. osigurala 25 milijuna kuna, a dodatni naglasak stavit ćemo na preventivne mjere zaštite. U program aktivnosti vezanih za planiranje evakuacije turista i čišćenja zaštitnih koridora i pravaca za evakuaciju kao izvršitelje i sudionike dodat ćemo turističke tvrtke, Hrvatsku turističku zajednicu i Ministarstvo turizma", rekao je Tucaković.

Korištenje bespilotnih letjelica, prebacivanje vatrogasne mehanizacije...

Najavio je nadopunu ovogodišnjih aktivnosti u koje će uključiti Ministarstvo obrazovanja i znanstvene institucije radi upoznavanja učenika osnovnih i srednjih škola s opasnostima i posljedicama požara te podizanja razine protupožarne kulture.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Predlaže se izrada tri nova standardna operativna postupka za slučaj korištenja bespilotnih letjelica za izviđanje i gašenje požara na otvorenom prostoru, za potrebe žurnog prebacivanja vatrogasne i teške mehanizacije s kopna na otoke i obrnuto, te za usklađeno djelovanje u akcijama gašenja požara na moru i pomorskim objektima.

HVZ provodi zajedničke promidžbene aktivnosti s Hrvatskim šumama i Hrvatskim autocestama, a potpisan je i Sporazum o suradnji gašenja velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima.

Organizirali su uvježbavanje u radu s helikopterom Mi 8 MTV-1, osposobljavanje za desantiranje i gašenje šumskih požara s helikopterom i nabavu vatrogasne zaštitne opreme, te je odobreno sufinanciranje projekta dodatnog zapošljavanja sezonskih vatrogasaca.

Hrvatske šume spremne su za protupožarnu sezonu - osnovana je motriteljsko-dojavna služba u kojoj će se dodatno zaposliti 320 djelatnika, osigurano je dvjestotinjak motrionica i napravljeno 75 kilometara protupožarnih prosjeka, a lani je nabavljen sustav za rano otkrivanje požara, nabrojao je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić dodavši da u ovu protupožarnu sezonu namjeravaju uložiti više od 100 milijuna kuna.

Zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera OS RH-a brigadni general Krešo Tuškan poručio je kako je vojska apsolutno spremna za početak protupožarne sezone 1. lipnja.

U skladu s odlukama glavnog vatrogasnog zapovjednika djelovat ćemo s kopnenim, zračnim i pomorskim snagama. Pritom smo, obzirom na meteorološke uvjete, fleksibilni prema mogućoj odgodi i produžetku protupožarne sezone, pa se nadam da ćemo polučiti još bolje rezultate nego lani, kazao je Tuškan.

DHMZ: Ljeto toplije od prosjeka, veća opasnost od požara

Spreman je i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), kaže njegova ravnateljica Branka Ivančan Picek. Obzirom da kao operativna služba radimo svakodnevno, raspoloživi smo sa svim svojim informacijama za potrebe protupožarne sezone 24 sata dnevno, istaknula je.

DHMZ izrađuje internetske stranice sa svim relevantnim podacima i indeksima opasnosti,kao i tjedne i mjesečne prognoze iz kojih se vatrogasna zajednica može pripremiti za protupožarno djelovanje, kaže Ivančan Picek.

Pritom je procijenila, na temelju sezonske prognoze, da bi predstojeće ljeto moglo biti toplije od prosjeka, a samim time bit će i veća opasnost od požara.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...