Obavijesti

News

Komentari 48

Vau, vau do tartufa: Tomislav pravo ‘blago’ nalazi u Slavoniji

Vau, vau do tartufa: Tomislav pravo ‘blago’ nalazi u Slavoniji
3

Poznato je da Istra obiluje tartufima. No gastronomsko blago našao je i Tomislav Vujić (42), a da nije morao potegnuti daleko. 'Bere' ih u slavonskim šumama

VIDEO

Poznato je da Istra obiluje tartufima. No gastronomsko blago našao je i Tomislav Vujić (42) iz Slavonskog Broda. Da bi ih “ubrao”, nije morao potegnuti daleko. Cijenjene crne tartufe našao je u slavonskim šumama.

- Sasvim slučajno počeo sam ih tražiti još 2007., a sve je brzo preraslo u strastveni hobi. Nitko nije znao da tartufa ima i u Slavoniji - priča nam Brođanin Tomislav.

Tartufe mu nanjuše njegova tri iskusna psa.

- To su psi koji od malena bez greške mogu naći tartufe a da ih tome ni ne učite. Ta rasa, točnije talijanski vodeni psi, genetski je predodređena samo i isključivo za pronalaženje tartufa u šumama - pojašnjava Slavonac.

Kaže kako je psima pojedinačna cijena od 5000 do 10.000 eura te da su davno talijanskom plemstvu služili za lov na vodene ptice. Tomislav tvrdi kako je te pse imao među prvima u Hrvatskoj.

- Dovoljno je da ih pustite u šumu i vrlo brzo, ispod same površine zemlje, oni će pronaći tartufe. Čim ga pronađe, pas otkopa tartuf i u ustima donese do mene bez obzira koliko je daleko i ne treba mu ništa narediti. Najveći dosad imao je oko 260 grama - opisuje nam.

Tomislav nam ne želi otkriti gdje točno traži tartufe već tajanstveno kaže kako se radi o prostoru u krugu od 30 do 40 kilometara od Broda.

- Kad je godina vlažnija, tartufa ima poprilično. Zakon ne dopušta da se za jednog pohoda šumom ubere više od pola kile. Toga se i držim jer je za opstanak staništa tartufa to bitno. Crni tartuf je nešto lakše naći, ima i bijelog, ali za to treba proći veće područje - kaže Vujić.

Tomislav još ne razmišlja o bavljenju lovom na tartufe za potrebe istarskih ugostitelja.

- Tartufarenje mi je zasad samo hobi. Ono što pronađem podijelim prijateljima i rodbini, a dio ostavim za svoje potrebe - zaključuje slavonski tartufar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca