Obavijesti

News

Komentari 73

''Važno je da je plan realan, a ne da si napuhujemo brojeve''

''Važno je da je plan realan, a ne da si napuhujemo brojeve''
6

Rastemo, deficit smo smanjili jer su prognoze bile 3,9 posto BDP-a, a mi smo predložili na 3 posto, i bavit ćemo se dugom, rekao je premijer Tihomir Orešković

VIDEO

Premijer Tihomir Orešković ustvrdio je da su smjernice za proračun realno planirane te da će plan predstaviti u petak potpredsjedniku Europske komisije Valdisu Dombrovskisu koji stiže u Zagreb. 

- Najlakše je napuhnuti brojeve i da EK kaže da to nema nikakvog smisla. Dva posto rasta BDP-a je realan rast, deficit smo predložili 3 posto što je vrlo ambiciozno, ali i realno. Bavit ćemo se i javnim dugom - rekao je premijer Orešković.

Ministar financija Zdravo Marić je još jednom demantirao da je novac od poticaja za zapošljavanje prebačen za naknadu novorođenčadi. Kazao je kako te stavke nisu povezane, ali i najavio da će stava za poticanje zapošljavanja biti povećana.

Kada je riječ o 100 milijuna kuna koje su predviđene za novorođenčad, ministar financija napomenuo je da zakon u ovom trenutku još nemamo te je teško reći od kada će se ta mjera primjenjivati. Ministar financija očekuje i da se gospodarski rast u sljedećim godinama ubrza. 

- Mislim da je jako važno da ovu uz projekciju deficita možemo računati sa stabilizacijom javnog duga odnosno njegovog udjela u BDP-u. Najavili smo da je naša ideja uz stimuliranje gospodarskog rasta, smanjivati taj javni dug prema razinama od 80 posto BDP-a - rekao je Marić. 

S obzirom da su za 2,5 milijarde kuna narasli rashodi postavilo se pitanje gdje je taj iznos ušteđen ministar financija je rekao:

- Uštedama se nisu dirale mirovine nismo dirali, a predvidjeli smo novac za indeksaciju mirovina i priljev novih umirovljenika. Kod plaća ono što smo prezentirali sindikatima za ovu godinu je da samo predvidjeli 0,5 posto za minuli rad. To znači da se štedjelo na svemu ostalome u prvom redu na materijalnim rashodima, dijelu subvencija i tzv. ostalih rashoda. Jednostavno napravilo se temeljito skeniranje cijelog proračuna po svim aktivnostima i svim programima i ministri su pronašli načine kako sve sveti u limite koji su održivi - rekao je Marić. 

S obzirom da nad proračunom visi sporazum sindikata javnih i državnih službi prema kojem bi plaće trebale rasti za šest posto i to uslijed rasta BDP-a dva kvartala za redom Marić je rekao da dijalog sa sindikatima otvoren, te da im je predstavljeno vladino viđenje reforme javnog sektora i politika plaća. Marić je siguran da će ih sindikati podržati. 

Smjernice Za Izradu DP RH Za 2016 i Projekcija Za 2017 i 2018

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji