Obavijesti

News

Komentari 40

Veći razmjeri od prve procjene: Otrovana jaja u 15 zemalja EU

Veći razmjeri od prve procjene: Otrovana jaja u 15 zemalja EU

Jaja s nizozemskih farmi redom se povlače s tržišta zemalja Europske unije. U istrazi je dosad zatvoreno više od 100 postrojenja proizvodnje, a uhićene su dvije osobe

VIDEO

Jaja koja sadrže fipronil pronađena su u 15 zemalja EU-a te u Hong Kongu i u Švicarskoj, priopćila je Europska Komisija te dodala kako će sa ministrima zemalja održati sastanak 26. rujna na kojem će razgovarati o nastalom skandalu.

Jaja koja uglavnom dolaze iz Nizozemske sadrže pesticid koji je u Europskoj uniji zabranjeno konzumirati. Nizozemska je policija u četvrtak uhitila dvije osobe osumnjičene za nezakonitu primjenu otrovnog insekticida u peradarskoj industriji, priopćeno je iz nizozemskog tužiteljstva, a više od 100 kokošjih farmi je zatvoreno tijekom istrage u Nizozemskoj koja slovi za jednog od najvećih izvoznika kokošjih jaja u svijetu.

Jaja se povlače i u Hrvatskoj

I s hrvatskog se tržišta, iz predostrožnosti, povlače jaja nizozemskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede. 

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Nizozemske, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. 

Riječ je o svježim jajima nizozemskog proizvođača Ekoplaza 6/1, serije L 101013817170726, s naznakom 'najbolje upotrijebiti do 11/08/2017', a s tržišta se povlače zbog sumnje na moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima.

Nadležni su u Velikoj Britaniji procijenili kako je tamo uvezeno oko 700.000 potencijalno otrovnih jaja s nizozemskih farmi, a ne 22.000 kako je prvotno procijenjeno, a iz Agencije za standard hrane kazali su da postoji rizik za globalno zdravlje. 

Kao i u Britaniji, supermarketi u Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj povukli su milijune jaja iz prodaje. U petak je francuski ministar poljoprivrede priopćio da je od travnja u toj zemlji prodano 250.000 kontaminiranih jaja. Jaja izvezena iz Nizozemske distribuirana i u Sloveniji, Slovačkoj, Austriji, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Luksemburgu, Irskoj, Danskoj i Švedskoj.

Može oštetiti bubrege, jetra i štitnjaču

Fipronil je insekticid koji se koristi protiv buha, uši, krpelja, žohara i grinja. Ako ga čovjek konzumira u većim količinama može oštetiti bubrege, jetra i štitnjaču.

Francusko tijelo za sigurnost hrane ANSES priopćilo je da bi odrastao čovjek težak 70 kilograma morao pojesti najmanje 10 jaja u jednom obroku da bi se izložio riziku od akutnog trovanja, a čak i u takvim slučajevima posljedice su "većinom benigne".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa