Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Veledrogerijama 200 milijuna. 'Nije ni blizu za naše probleme'

Od ukupno 200 milijuna kuna 40-ak milijuna će ići na podmirenje dugova nekoliko bolnica - u Dubrovniku, Sisku, Vinkovcima i Virovitici, čiji se dugovi primiču razdoblju od tri godine te im prijeti ovrha

Zagreb: Doček izbornih rezultata u središnjici HDZ-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
13 komentara

Veledrogerijama će u idućih nekoliko dana Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) isplatiti 200 milijuna kuna duga za isporučene lijekove i medicinski materijal bolnicama, a razgovori o dugoročnom rješenju dugova se nastavljaju, izvijestio je u ponedjeljak ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija.

Od ukupno 200 milijuna kuna 40-ak milijuna će ići na podmirenje dugova nekoliko bolnica - u Dubrovniku, Sisku, Vinkovcima i Virovitici, čiji se dugovi primiču razdoblju od tri godine te im prijeti ovrha, dok će 160 milijuna biti isplaćeno veledrogerijama prema izvršenosti posla pojedine bolnice, rekao je Kujundžić prilikom boravka u Kliničkoj bolnici Merkur.

"Razgovarali smo i o drugoročnom planu, o našim očekivanjima što će se događati na prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna što se tiče sustava zdravstva, te su dogovoreni sljedeći sastanci, uključujući i Ministarstvo financija", izjavio je Kujundžić.

Ivan Klobučar iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija potvrdio je Hini kako im je obećano da će sljedeći tjedan biti uplaćeno oko 200 milijuna kuna županijskim bolnicama koje najviše duguju veledrogerijama.

"To nije ni blizu dostatno za naše probleme, ali nam je dovoljno da premostimo jedan mjesec. U međuvremenu, obećano nam je da ćemo za sedam do 14 dana održati sastanak s ministrima Zdravkom Marićem i Milanom Kujundžićem koji će dati prijedlog nekakvog srednjoročnog i dugoročnog održivog rješenja za dugove veledrogerijama koji su se popeli na 2,6 milijardi kuna", kazao je Klobučar.

"Ovo je tek vrh sante leda i zadovoljni smo da je i to plaćeno, ali cjelokupna situacija za nas je neodrživa. Očekujemo neko sustavno i dublje rješenje", dodao je.

Klobučar ne zna u kojem smjeru ide trajnije rješenje, ali je, kaže, svima jasno da ako je dug 2,6 milijarde, a plati se 200 milijuna, ostaje ogroman dug koji se mora riješiti.

"Najveći dužnici su županijske bolnice u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima, ali cijeli sustav treba riješiti", poručuje Klobučar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message