Obavijesti

News

Komentari 6

Veledrogerije očekuju da Vlada uskoro vrati barem dio duga

Veledrogerije očekuju da Vlada uskoro vrati barem dio duga
1

ukupni dug iznosi 2,5 milijarde kuna, a najveći je problem što kod pojedinih bolnica isplata duga kasni od 700 do 900 dana. Za početak bili bi zadovoljni s 500 milijuna kuna

VIDEO

Predstavnici veledrogerija, koji od države potražuju ukupno 2,5 milijarde kuna za isporučene lijekove i medicinski materijal bolnicama, sastali su se u srijedu s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a nakon sastanka obje su strane izjavile da se traži brzo rješenje za podmirenje dijela duga, o čemu su započeli intenzivni razgovori u Vladi.

"Sinoć sam razgovarao u Vladi s premijerom i ministrom financija i još nekim ministrima, koji su pokazali razumijevanje. Sastajemo se opet danas i nastavit ćemo razgovor o tome koliko možemo naći sredstava za, kako smo je nazvali, akciju gašenja požara u veledrogerijama, odnosno dugovima u zdravstvu", rekao je Kujundžić nakon razgovora s predstavnicima Udruženja veledrogerija.

Podmirenje dugova omogućilo bi niže cijene lijekova

Upitan razmišlja li se pritom o značajnijoj financijskoj sanaciji sustava, Kujundžić je odgovorio kako o tome u ovom trenutku nisu razgovarali. Smatra, međutim, da bi bilo dobro kad bi se to dogodilo jer bi podmirenje svih dugova omogućilo razgovore s  veledrogerijama o nižim cijenama lijekova, što bi pojeftinilo zdravstveni sustav.

Izrazio je zahvalnost predstavnicima veledrogerija jer su pokazali razumijevanje za financijske poteškoće pa nitko od pacijenata neće ostati bez lijeka, neovisno o teškoćama.

"O brojevima i mogućnostima ćemo razgovarati. Svjesni su i oni i mi da zdravstvo košta, da u ovom trenutku nema dovoljne količine novca kojima možemo plaćati ovako visoku razinu medicine i da kao narod moramo tražiti konsenzus i rješenje, s jedne strane u racionalizaciji, a s druge u povećanju iznosa kojim ćemo zadržati visoku kvalitetu zdravstvenog sustava", rekao je Kujundžić.

Predsjednik Udruženja veledrogerija Jasminko Herceg izjavio je da očekuju brzo rješenje.

"Veledrogerije bi u ovom trenutku kratkoročno zadovoljila financijska injekcija od 500 milijuna kuna, a za dugoročno rješenje potrebna je temeljita reforma zdravstvenog sustava, no to nije u domeni veledrogerija... Imamo uvjerenja ministra Kujundžića da će na užem kabinetu Vlade danas to biti jedna od glavnih tema. Imamo dogovor da se čujemo za sedam dana i očekujemo vrlo brzo rješenje", rekao je Herceg.

Veledrogerije financiraju hrvatski zdravstveni sustav

Veledrogerije trenutno financiraju hrvatski zdravstveni sustav i rade težak i odgovoran posao za hrvatske pacijente, kaže Herceg koji je zadovoljan što se otvoreno razgovaralo o stvarnom stanju duga hrvatskih bolnica prema veledrogerijama. Ukupni dug iznosi 2,5 milijarde kuna, a najveći je problem što kod pojedinih bolnica isplata duga kasni od 700 do 900 dana.

Prema podacima Udruženja veledrogerija , pojedine bolnice, poput vinkovačke, imaju neplaćeni dug za lijekove i potrošni medicinskih materijal star i 900 dana, dok bolnice u Sisku, Vukovaru i Dubrovniku duguju više od 800 dana. Među kliničkim bolnicama najgori platiša je KBC Osijek, gdje nepodmireni dug doseže 634 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"