Obavijesti

News

Komentari 18

Velik europski uspjeh filma o Francuzu, branitelju Vukovara

Velik europski uspjeh filma o Francuzu, branitelju Vukovara
1

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branko Ištvančića predstavit će se na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma od 16. do 27. studenog 2016. u Amsterdamu

VIDEO

Dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju prestižnog IDFA Docs for Sale programa koji će se odvijati za vrijeme ovogodišnjeg IDFA Međunarodnog festivala dokumentarnog filma od 16. do 27. studenog 2016. u Amsterdamu u Nizozemskoj, a koji predstavlja jednu od najvažnijih manifestacija ovoga tipa u Europi i svijetu.

IDFA Docs for Sale je sajam namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred 300-njak stranih televizijskih kupaca, prodajnih zastupnika, distributera i festivalskih selektora koji će se sastati na IDFA festivalu u Amsterdamu i pregledavati izbor iz najnovije i najbolje produkcije dokumentarističkih ostvarenja dostupnih na međunarodnom tržištu. 

Sve je bio dobar san

Lyliane Fournier, majka poginulog  Jean-Michela Nicoliera za redateljem filma Brankom Ištvančićem

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo je ujedno i veliki uspjeh hrvatskog filma općenito jer je u ovom programu potrebno proći oštru selekciju te je rijetko koji hrvatski film bio u toj konkurenciji izabran.
 
Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina. 

Sve je bio dobar san


 

Pokretači ovog značajnog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom ove godine film je prikazivan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliki interes, a pogledalo ga je preko 10000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac. Ovaj autorski dokumentarac koji na drugačiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata nastao je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i Udruge Artizana, a uz potporu Ministarstva branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Sve je bio dobar san


 

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu, a nakon toga je izazvao neviđen interes u javnosti.
 

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu nagradu URTI Grand Prix for Autor's Documentary u Francuskoj, film je nagrađen nagradom Grand Prix za najbolji film festivala, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na ovogodišnjem festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat u Rijeci, a na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj proglašen je najboljim dokumentarnim filmom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a