Obavijesti

News

Komentari 17

Velik rizik: Ne šaljite novac u omotnici, ostat ćete bez njega

Velik rizik: Ne šaljite novac u omotnici, ostat ćete bez njega
1

SIGURNI TRANSFERI Neće biti problema s poštanskom uputnicom, vrijednosnim pismom, uplatom na račun, Western Unionom, aircashom, MineyGromom...

VIDEO

Dobio sam preporučenu pošiljku u kojoj je trebao biti novac za moje liječenje. No omotnica koju mi je poštar uručio bila je prazna, požalio nam se čitatelj iz Rijeke.

U Hrvatskoj pošti rekli su da im se javi na broj 072-303-304 ili info@posta.hr kako bi pokušali zajedno riješiti problem.

- Novac se preko Hrvatske pošte može slati Western Unionom, poštanskom uputnicom ili kao vrijednosno pismo.

Ako je novac bio u preporučenoj pošiljci, prilikom službene reklamacije utvrdit će se je li na njoj bila označena i vrijednost. Ako je, pošiljatelj, koji je vlasnik pošiljke do njezina uručenja, moći će biti obeštećen i utvrdit će se što se dogodilo - objasnili su u HP-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaju da im se ponekad jave ljudi tvrdeći kako je nestao novac koji su slali neadekvatnim uslugama.

Kupi gorivo, šalji novac

- U takvim slučajevima ne možemo utvrditi što se dogodilo jer ne postoji dokaz što je bio sadržaj pošiljke - kažu u Pošti.

Informacije o slanju novca dostupne su na internetu, na adresi www.posta.hr u rubrici financijske usluge.

Tko smatra da nešto nije u redu sa slanjem novca poštanskom uputnicom, može uložiti prigovor najkasnije šest mjeseci nakon uplate, a odgovor će dobiti u roku od 60 dana. Može zatražiti i povrat uputnice radi vraćanja novca pošiljatelju.

Rok za dostavu novca poštanskom uputnicom je četiri radna dana od uplate. Plati li se za bržu isporuku, stiže sljedeći radni dan. Ako su primatelj ili pošiljatelj na otocima, rokovi su dan dulji.

Najsigurnije je novac izravno uplatiti na nečiji račun. To se može mobilnim bankarstvom s bilo kojeg mjesta na kojem ima internetske veze, a primatelj, želi li do gotovine, treba do bankomata. Kad će vidjeti uplatu, ovisi o tome je li radni ili neradni dan. Brzo se može slati besplatnom aplikacijom aircash. Mobitelom se unese iznos i broj telefona primatelja, izabere način plaćanja gotovinom ili karticom, stisne “plati” i na mobitel stiže barkod. Ako se plaća gotovinom, treba otići do Ine, na čijim prodajnim mjestima se novac uplaćuje uz predočenje barkoda. Ako se plaća karticom, barkod dobiva primatelj. Pokaže ga na prodajnome mjestu Ine i potom podigne novac. Naknadu plaća uplatitelj, a za transakcije do 200 kuna ona je pet kuna.

Na kiosk po gotovinu

Naknada raste ovisno o iznosu koji se uplaćuje i za slanje 2000 kuna treba platiti 40 kn. Kako puno Ininih benzinskih crpki radi i noću, novac se može podići bilo kad, nekoliko trenutaka nakon što je poslan.

Tisak omogućuje plaćanje svjetskim servisom MoneyGram, na koji se treba registrirati internetom ili na Tiskovu prodajnome mjestu.

Novac se može poslati iz više od 200 zemalja, s neke od 345.000 lokacija. Lista je na internetskoj stranici www.tisak.hr. Na jednoj od lokacija s MoneyGram uslugom preda se novac uz ime, prezime i zemlju u kojoj je primatelj i dobije se referentni broj od osam znamenki. S tim brojem te osobnom ili putovnicom primatelj podiže novac na “svojoj” lokaciji koja ima uslugu MoneyGram. Naknada za prijenos novca je četiri eura i fiksna je za bilo koji iznos.

Pošiljka s 1000 kuna plaća se s 31,30 kuna

Vrijednosna pošiljka s 1000 kuna, čija je masa do 100 grama, prema informativnom izračunu na www.posta.hr, stoji 31,30 kuna. S dopunskim uslugama, a to su brži prijenos pošiljke, povratnica, otkupnina ili uručenje osobno primatelju, cijena može porasti do 43,90 kuna. Ako se šalje 10.000 kuna, treba platiti između 76,30 i 88,90 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS