Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
31 komentara

Theresa May plakala: Sve sam pokušala, povlačim se u lipnju

May je napustilo nekoliko ministara, ukupno čak 36 članova vlade do sada, te i predsjednica vladajuće Konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta Andrea Leadsom...

Foto: REUTERS/PIXSELL
31 komentara

Theresa May objavila je danas da odlazi s premijerke funckije te da neće biti više predsjednica Konzervativne stranke. May s mjesta predsjednice stranke odlazi 7. lipnja, a datum odlaska s premijerke funkcije nije objavila, piše News Sky.

May je, podsjetimo, napustilo nekoliko ministara, ukupno čak 36 članova vlade do sada, te i predsjednica vladajuće Konzervativne stranke u Donjem domu britanskog parlamenta Andrea Leadsom koja je bila jedna od zagovornica Brexita, ali je rekla je da više ne podržava pristup vlade.

Mediji na otoku pišu da je May čekala s ostavkom da se privede kraju kampanja za izbore za Europski parlament.

Ostavku je podnijela nakon sastanka s predsjednikom odbora Konzervativne stranke, Grahamom Bradyjem.

May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na koje su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti. 

Rezultat je da je parlament triput odbacio Mayine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno.

Šahovskim rječnikom reeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvao je pobunu među njezinim ministrima 'brexiterima' koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU.

Stoga je u četvrtak, na dan kada se u Velikoj Britaniji održavaju izbori za Europski parlament koje su Britanci dužni provesti jer su više puta odgađali Brexit, a najnoviji je rok 31. listopada, Mayinu je vladu napustila ministrica Andrea Leadsom, jedna od snažnih zagovornika Brexita. 

Premijerka May pokazala je žilavu upornost tijekom svog mandata, jednog od najburnijih u novijoj britanskoj povijesti, no obećala je napustiti dužnosti ako zastupnici podupru sporazum koji je dogovorila s europskim pregovaračima.

Na dan europskih izbora ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da će premijerka i dalje biti na dužnosti kada američki predsjednik Donald Trump posjeti Britaniju početkom lipnja. 

- Theresa May bit će premijerka koja će ga dočekati, upravo tako - rekao je Hunt.

Na novinarsko pitanje o tome što će s premijerkom razgovarati kada se budu sastali u četvrtak, nije odgovorio, piše Reuters. 

Britain's Prime Minister Theresa May is seen outside Downing Street in London AKO PRIHVATE SPORAZUM Theresa May najavila ostavku: 'To je ispravno za ovu zemlju'

Kako, kada i hoće li uopće

Gotovo tri godine otkako su birači s 52 posto 'za'  naprama 48 posto 'protiv' glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije, još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz europskog kluba kojemu se pridružila 1974.

Kada se May povuče, njezina konzervativna stranka izabrat će novog lidera koji će vjerojatno ponovno pregovarati s Bruxellesom o sporazumu koji je May u studenome sklopila. S novim pregovorima povećavaju se izgledi za sukobe Londona s europskim blokom.

Kladionice najviše izgleda za Mayina nasljednika daju Borisu Johnsonu koji je bio zaštitno lice kampanje za Brexit, a Johnson poručuje da želi odlučniji razlaz s blokom.

Američka investicijska banka JPMorgan povisila je izglede za Brexit bez sporazuma s 15 na 25 posto na temelju scenarija da upravo Boris Johnson postane novi premijer nakon čega će slijediti opći izbori pa nova odgoda za Brexit do kraja godine. 

Graham Brady, predsjednik utjecajnog Odbora 1922, a riječ je o jezgri unutar konzervativne stranke koja ima moć kreirati i rušiti premijere, Johnson je rekao zastupnicima da će se May sastati u petak s Odborom i da će se razgovarati o vodstvu stranke.

Dnevni list The Times piše da će May upravo u petak objaviti datum povlačenje i da će ostati premijerka sve dok njezin nasljednik ne bude izabran, a riječ je o procesu u dvije faze.

- Sastat ću se s premijerkom u petak nakon što završi njezina kampanja za izbore za Europski parlament sutra i nakon sastanka konzultirat ću se s 1922 - rekao je Brady. 

Odgoda Brexita koji se trebao dogoditi krajem ožujka, a po novom 31. listopada,  znači da Britanija mora održati izbore za Europski parlament jer je još članica unije. 

Prema anketama najviše izgleda da osvoji eurozastupnička mjesta ima Brexit, stranka Nigela Faragea, tvrdog 'brexitera'. 

Rezultati će biti objavljeni oko 23 sata u nedjelju kada se zatvore birališta u svim članicama EU.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message